POGLEDAJ OVO

Umjetnice sudjelovale na kušanju čokolade hrvatskog brenda pa stvorile genijalne radove

 Depositphotos
U sklopu digitalnog magazina Tarantula: Authors and Art Sanja Vladović iz Taman chocolates održala kušanje umjetnicama

Vrhunska čokolada, kao i čaj, vino ili sir, ima sposobnost natjerati nas da malo zastanemo i prepustimo se trenutku i promišljanju, umjesto da nam služi samo da popunimo vrijeme i ubijemo dosadu. Takav svjestan pristup kušanju čokolade već godinama zagovaraju Sanja Vladović, certificirana kušačica za čokoladu i čokolatijer Stiv Kahlina koji stoje iza brenda TAMAN Artisan Chocolate. Sanja i Stiv unazad posljednje dvije godine aktivno rade na tome da hrvatskim ljubiteljima čokolade ponude iskustvo uživanja u čokoladi koja je odraz mjesta na kojem kakaovac raste odnosno "čokoladnog" terroira, ljudi koji ga uzgajaju, kao i načina na koji se obrađuje kako bi nastala ta popularna slastica.

image
Depositphotos

Budući da je sektor proizvodnje i prodaje kakaovca poznat po tome da se radnike nerijetko iskorištava, a vrijednost kakaovca umanjuje radi profita, Sanja i Stiv odlučili su sami potražiti održive izvore kakaovca iz različitih dijelova svijeta, da bi njihov kakaovac pretvorili u nano seriju impresivnih čokolada, o čemu smo već ranije pisali.

Kupci njihovih bean-to-bar čokolada imali su priliku sudjelovati i na besplatnim vođenim kušanjima kako bi im Sanja i Stiv dočarali kako je koja čokolada nastala i pomogli im razlučiti mirise i okuse koje svaki zalogaj čokolade skriva. Takva su kušanja važna jer pomažu podići razinu gastronomske pismenosti, odnosno uče ljude kako opisivati što osjećaju, razlučiti senzacije koje proživljavaju i na kraju svega svjesno konzumirati namirnice.

image
Depositphotos

No, otkrili smo da kušanje čokolade može ići i korak dalje! Naime, u sklopu digitalnog magazina Tarantula: Authors and Art koji okuplja kreativce, autore i umjetnike te za koji Sanja piše o čokoladi, upravo je Sanja nedavno održala kušanje u svrhu stvaranja umjetnosti. Uzor za događanje bilo im je kušanje koje je vodio David Nilsen s umjetnicom Katie Clark Gabbard, kao i projekt Hazel Lee nazvan "The Chocolate Tasting Flavour Map" gdje se bojama reflektiraju okusi koje kušač osjeća.

- Već me neko vrijeme jako zanimaju različiti načini izražavanja. Kako mi jednom mjesečno održavamo kušanje za sve koji su kupili našu čokoladu, primijetila sam da ljudi koriste potpuno drugačije izraze prilikom opisivanja onoga što osjećaju kada je kušaju. Imala sam jednog Čeha koji je sve opisivao kroz muzičke termine. Jedna druga žena sve je osjećala kroz nekakve oblike pa joj je čokolada bila kvadratasta, obla, oštra… Osnovna terminologija okusa i mirisa ne odgovara svima i ne opisuje kako svi ljudi osjećaju čokoladu. To me zainteresiralo pa sam otkrila da ima ljudi koji se bave time kako doživljavamo hranu - objasnila nam je Sanja Vladović.

image

Djelo umjetnice Rute Matulevieciute

Privatna arhiva

Tako su sudionice slijepog kušanja mogle probati tri različite Taman čokolade uz Sanjinu pomoć, a umjesto da samo opisuju koji se okusi javljaju, umjetnice koje su prisustvovale kušanju krenule su istraživati i kakve slike i emocije čokolada u njima izaziva. Uzmemo li u obzir da sjećanja nerijetko vezujemo uz određene mirise i okuse, ideja da nas kockica izvrsne čokolade svojim profilom okusa može prebaciti u neko drugo vrijeme i na neko drugo mjesto, premda je u tom trenutku zapravo nismo ni jeli, poslužila je timu iz magazina Tarantula za stvaranje.

Tarantula: Authors And Art je digitalni magazin koji svojom mrežom povezuje umjetnike i kreativce čije priče potiču čitatelje da upletu kreativnost u svoje živote. Umjetnice koje su sudjelovale u projektu su bile Kristina Aleksynaitè, Maja Milanovic, Karen Grace i Ruta Matulevičiūtė.

image

Djelo umjetnice Karen Grace

Privatna arhiva

Nakon odrađenog kušanja umjetnice su krenule s izražavanjem svojih dojmova njihovim prenošenjem na papir kroz boje i crtane oblike. Popraćeno objašnjenjima same čokolade, ali i njihovim sjećanjima, djela koja su nastala dojmljivo pokazuju koliko zapravo način na koji percipiramo hranu može nadilaziti trenutni užitak.

image

Djelo umjetnice Kristine Aleksynaite

Privatna arhiva

- Nekima je bio prvi susret s bean-to-bar čokoladama i bilo je interesantno kako je svaka istu čokoladu drugačije doživjela. No, još je zanimljivije bilo za vidjeti gdje smo se susreli i kako se za neke čokolade pokazalo da bude iste osjećaje u ljudima. Mi smo to nekako već uključili u dizajn samih omota pojedinih čokolada jer smo kroz njih htjeli dočarati kakve okuse i doživljaje ljudi mogu očekivati od određene verzije. Čokolada je tu samo pomoćno sredstvo. Sve se više umjetnika i kreativaca stvarno prepušta meditacijama s čokoladom jer traje dok se čokolada u ustima otopi i za to vrijeme smo sami fokusirani na sebe i svatko ima potpuno drugačiji doživljaj. Niti jedna druga hrana se ne topi na temperaturi našeg tijela. To je trenutak koji nas zaista opušta jer okusi dolaze u valovima pa nas čokolada vodi na pravo putovanje - istaknula je.

Idući put kada se počastite stvarno kvalitetnom čokoladom, probajte je kušati tako da zatvorite oči, začepite uši, izolirate se od vanjskih podržaja i fokusirate na topljenje čokolade u ustima i što okusi koji se razvijaju kako se to događa u vama evociraju. Budite u trenutku i promišljajte dok vrtite taj komadić čokolade u ustima te svjesno uživajte.

image

Djelo umjetnice Maje Milanovic

Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:22