Održivost i očuvanje okoliša posljednjih su nekoliko godina sve češća i sve važnija tema. Dovoljno je tek osvrnuti se na količine otpada koje svakodnevno stvaramo kako bismo shvatili da je napokon došlo vrijeme za promjene, a iste te promjene možemo uvesti jednostavnije nego što smo zamišljali. Osim kvalitetnog iskorištavanja baš svakog dijela voća i povrća te ostataka, dobra ideja tako će biti razmisliti i o alternativama kada je u pitanju skladištenje tih istih namirnica. Dobar početak bit će već i zamjena plastične te alu folije nešto drugačijim spremnicima i svakodnevnim predmetima koji se, uvjerit ćemo vas, mogu iskoristiti na još pametniji način.
Krenite od jednostavnih predmeta poput staklenki. Nakon što ispraznite teglicu krastavaca, maslina ili džema, dobro je operite i odstranite naljepnice pa u nju spremite žitarice, manje količine brašna, sitnu tjesteninu ili rižu. Dobra su opcija upravo zato što su prozirne i lako ćete raspoznati što se u pojedinoj teglici nalazi, a dodatan plus svakako je i to što dolaze u različitim oblicima pa ih lako možete iskoristiti prema trenutnim potrebama. Također, rasporedite li ih tematski i označite personaliziranim natpisima, teglice mogu izgledati zbilja lijepo u baš svakoj kuhinji.
Još jedna sjajna ideja bit će i omoti od voska. Nedavno smo pisali o Martini Devide i njezinim Pčelarko omotima od voska koje vrlo jednostavno možete naručiti putem službene stranice po cijeni već od 20 pa do 80 kuna. U slučaju da vam se to u ovom trenutku čini prekompliciranim ili ne želite čekati, na jednostavan način možete ih napraviti i kod kuće. Potreban će vam biti tek komad tkanine i pčelinji vosak, a zatim je tkaninu dovoljno izrezati na željenu veličinu, posipati voskom pa ubaciti u pećnicu na 10 minuta, dok se vosak u potpunosti ne otopi. Takve omote možete koristiti za spremanje voća i povrća, sireva, pa čak i mesa, a dodatne upute potražite u našem tekstu o Pčelarko omotima.
Za sve one koji obožavaju pripremu domaćeg kruha i drugih poslastica koje uključuju pripremu dizanog tijesta, dobra ideja bit će korištenje kapa za tuširanje umjesto plastične folije za vrijeme dizanja tijesta. Tijesto zamijesite na klasičan način, prebacite ga u posudu, a zatim prekrijte običnom kapom za tuširanje. Kada ste s pripremom tijesta gotovi, kapu isperite pod vodom, osušite i spremite za iduće korištenje.
Kada govorimo o održivosti, veliki trend u posljednje su vrijeme i bento boxovi. Riječ je o posebno dizajniranim kutijama u koje vrlo jednostavno možete upakirati ručak s više komponenti. Na taj način spašavate sami sebe od pranja više komada suđa, štedite vodu i prostor u hladnjaku, a bento kutije odlične su i u slučaju da pripremate ručak koji planirate pojesti tek idućeg dana na poslu.
Također, u posljednje vrijeme sve češće nailazimo i na silikonske poklopce koji su prikladni za različite vrste lonaca i posuđa. Kupiti ih možete u specijaliziranim trgovinama kuhinjskim priborom ili naručiti putem, primjerice, Amazona.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....