ISPROBALI SMO

U Rockmarku se prodaje genijalna kuharica "Bake in Black", prva tura razgrabljena je u trenu

 Lidija Lončarić
Kuharica sadrži recepte inspirirane pjesmama poznatih bendova i glazbenika poput Nirvane, Ozzyja Osbournea i Marilyna Mansona.

Dok se pandemija polako stišava, sve je više novih najava velikih koncerata. Karte za Arctic Monkeyse koji ovog ljeta dolaze u Pulu tako su rasprodane u rekordnom roku, a odnedavno se mogu kupiti i one za Tame Impalu i nevjerojatnog Kevina Parkera. Dok i sami s velikim uzbuđenjem očekujemo povratak u dvorane i arene, s vremena na vrijeme volimo se zaputiti na mjesta koja štuju dobru glazbu i među policama ispunjenim CD-ovima i biografijama poznatih glazbenika provoditi sate. Pri nedavnom smo posjetu zagrebačkoj glazbenoj knjižari Rockmark u moru naslovnica s poznatim licima tako naišli na sasvim posebnu knjigu - zbirku recepata pod naslovom "Bake in Black", čiji je naslov očito nadahnut klasičnim albumom AC/DC-a "Back in Black"..

Prolistali smo ju i shvatili da je u pitanju genijalna kuharica stvorena za ljubitelje punka, rocka i metala, s receptima inspiriranim pjesmama poznatih bendova i glazbenika poput Nirvane, Metallice, Ozzyja Osbournea i Marilyna Mansona. Zavirili smo malo dublje pa otkrili i kako je kuharica zapravo nastavak na "Bake in Black" blog koji su svojevremeno vodili Eve i David O'Sullivan iz Londona. Oni su, naime, prije nekoliko godina krenuli s dijeljenjem priča s koncerata poznatih glazbenika, a zatim bi, inspirirani pojedinim albumom i igrajući se riječima, osmislili deserte zbog kojih su im često stizale čak i pozivnice za sudjelovanje na različitim gastro festivalima i glazbenim događajima. Nakon toga, kuharica je bila jedini logičan korak. Testirali su i zapisali 58 slatkih recepata za torte, kolače, krafne, kekse, browniese i pite te ih nazvali simpatičnim imenima poput "God Save the Cream" za kolač s tučenim vrhnjem (po pjesmi Sex Pistolsa "God Save the Queen"), "Sweet Tooth of Mine" za tortu s medom (po pjesmi "Sweet Child of Mine" Guns N' Rosesa) te "I Was Mint for Loving You" za browniese s mentom (po "I Was Meant for Loving You" benda Kiss). Njihove poslastice s vremenom su, kako pišu u predgovoru knjige, isprobali čak i članovi bendova Black Star Riders/Thin Lizzy i Anthrax. I, naravno, oduševili se.

image

Eve O'Sullivan, jedna od autorica kuharice Bake in Black, kasnije je s Rosie Reynolds izdala i kuharicu "The Kitchen Shelf"

Izvor: gerbercomms Instagram

Gerbercomms Instagram

Kako bismo ispitali o kakvim je zapravo receptima riječ, odlučili smo se vratiti u mlađe dane, odvrnuti omiljene pjesme, ovog puta na laptopu umjesto na CD playeru, i upustiti se u miksanje krema i miješenje tijesta. Testirali smo recepte za "Choc, Sex, Sugar, Magik Puddings" inspirirane pjesmom Red Hot Chili Peppersa "Blood, Sex, Sugar, Magik" sa srirachom i pitu "Basket Case", koja je ime dobila po popularnoj pjesmi Green Daya. Budući da u svojoj piti nismo koristili marelice, kako je to navedeno u receptu, već smo je napravili s jabukama i šakom borovnica iz zamrzivača te ju ukrasili zvjezdicama, zaneseni knjigom i glazbom na kraju smo na temelju izgleda zaključili - našu bismo pitu vrlo lako mogli preimenovati u "American Idiot", po pjesmi istog benda.

image
Lidija Lončarić

Dobro je spomenuti i kako su, baš kao što su to naglasili autori, recepti prilično jednostavni i lako izvedivi čak i za amatere u kuhinji. Detaljno su napisani, a rezultat su vrlo dobre slastice koje postaju odlične kada ih radite i konzumirate uz omiljeni album odabranog izvođača.

Prepoznala je to i domaća publika pa, kako su nam rekli u Rockmarku, čim se nova tura kuharice "Bake in Black" (129 kn) pojavi na njihovim policama, nestaje nevjerojatnom brzinom. Otkrili su nam i kako bi sličnu stvar voljeli napraviti s domaćim glazbenicima i jelima koja bi oni pripremali. Pa iako sami još uvijek nisu sigurni koja bi imena u hrvatsko izdanje uvrstili, vjerujemo da bi itekako zanimljivo bilo vidjeti što bi za takvu priliku skuhali, primjerice, Darko Rundek, Urban, Ripper iz Pipsa ili Yaya iz Jinxa, ekipa iz Hladnog piva, Leta 3 ili Kawasaki 3p-a.

Čokoladni puding "Choc, Sex, Sugar, Magik Puddings" (obavezno raditi uz parafrazirani album Red Hot Chili Peppersa)

Biskvitni čokoladni puding iz pećnice napravite tako da najprije upalite pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva, manje vatrostalne posudice premažete maslacem, a zatim u većoj posudi pomiješate 150 g brašna i 1 žličicu praška za pecivo, 175 g smeđeg šećera, prstohvat soli i 50 g kakaa u prahu. Mi smo originalnom receptu dodali i malo cimeta i klinčića u prahu. U drugoj posudi sjedinite 125 ml mlijeka, 2 žlice otopljenog maslaca i 1 žlicu srirache. Pomiješajte mokre i suhe sastojke. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj i dodajte ju smjesi pa ju podijelite u posude za pečenje. Na kraju pomiješajte 50 g smeđeg šećera, 1 žličicu čilija u prahu, 50 g kakaa u prahu i začine po želji. Dobivenu mješavinu posipajte po smjesi za kolač. Žličicom napravite male udubine po površini i u njih ulijte kipuću vodu. Pecite u pećnici 20-ak minuta dok se na vrhu ne stvori korica, a kolač iznutra ostane tekuć.

image
Lidija Lončarić

Basket Case pita (pripremati uz album "Dookie" Green Daya)

Za pripremu pite po originalnom receptu trebat će vam marelice i cordial od bazge, koje smo mi zamijenili jabukama i borovnicama te domaćim sirupom od bazge. Za tijesto najprije pomiješajte 240 g brašna, 1 žličicu soli, 150 g šećera u prahu, 100 g mljevenih badema, 200 g hladnog maslaca, 1 žumanjak i 3-5 žlica vode po potrebi. Zamijesite tijesto tek toliko da se svi sastojci povežu, umotajte ga u prozirnu foliju i prebacite u hladnjak na barem sat vremena ili preko noći. Dok tijesto odmara, napravite punjenje tako da 500 g jabuka najprije nasjeckate na sitno, a zatim ih pirjate na 25 g otopljenog maslaca na vrućoj tavi oko 5 minuta. Nakon toga dodajte 4 žlice soka od bazge i žlicu šećera pa pirjajte još 5 minuta kako bi se stvorio gusti sirup. Tijesto najprije možete ispeći naslijepo, a onda mu dodati nadjev i ukrasiti po želji. Prije nego što ga stavite u pećnicu, premažite tijesto s malo mlijeka. Pecite oko 30 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva ili dok ne poprimi boju. Pitu možete poslužiti uz slatko tučeno vrhnje u koje ste dodali sirup od bazge.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:47