SJAJNA IDEJA

U Puli možete isprobati burgere nazvane prema imenima najvećih brodova sagrađenih u Uljaniku

 Goran Sebelic/Cropix
Odnedavno pulski Shipyard pub, nedaleko od Arsenala, nudi impresivne burgere

Berge Istra, Berge Adria, Berge Brioni, Berge Vanga, Konkar Theodoros, Koyali, Mary R. Koch, Tarfala. Sve su to veliki brodovi koje je u svojoj slavnoj prošlosti izgradio nekadašnji pulski brodograđevni div Uljanik u Puli. Koliko su ti brodovi bili impresivni, kako je izgledala njihova gradnja u doba Jugoslavije i koliko je ljudi na njima radilo lijepo je dočarao dokumentarni film "Berge Istra", koji je ove godine premijerno prikazan na Pula Film Festivalu u rujnu. Mnogi su Puljani pohrlili u Arenu zadnje večeri festivala da bi pogledali film koji ih je vratio u ta slavna vremena kada je industrija cvala, kada su pulski brodograditelji gradili brodove, a oni njih. Taj je film na neki način podsjetio Puljane i Istrane na davna vremena kojih se svi sjećaju s velikom nostalgijom.

Upravo zato je pulski Shipyard pub, koji se nalazi nedaleko od Arsenala, odlučio pokrenuti zanimljiv projekt. Prošli je tjedan u svojoj ponudi lansirao osam novih burgera koji nose nazive ovih brodova. Riječ je o većim burgerima s pljeskavicom od čak 200 grama koje ovaj tematski pub sljubljuje s raznim vrstama piva, pa čak i viskijem.

- Naš je pub tematski osmišljen da prati povijest pulskog brodogradilišta, a kroz ovu novu ponudu željeli smo još jednom odati počast najvećim brodovima koje je Uljanik napravio. Na osnovu toga je i nastala priča o ovim burgerima. Htjeli smo ostati na istoj tematici, a budući da se radi o najvećim brodovima koji su sagrađeni 70-tih godina u Puli, i naši su burgeri većih dimenzija - ističe vlasnik puba Josip Tirić.

image
Goran Sebelic/Cropix

Navodi da su se tadašnji brodovi radili posebnom tehnikom kojom još nitko na svijetu nije radio, poput primjerice spajanja dvaju polovica broda u vodi.

- Naša misao vodilja bila je da napravimo ultra velike burgere koji se razlikuju po veličini i sastojcima. Osim veće pljeskavice, ovi burgeri imaju i veće pecivo te veće pakiranje. Na svakoj kutiji će biti naznačena i kratka priča o brodu po kojem burger nosi ime te njegova povijest. Dakle, to će ujedno biti i edukativna priča jer će svatko moći znati za koga je taj brod građen, koliko je bio velik i kolika mu je bila nosivost - pojašnjava Tirić.

Ponuda je prilagođena svim mogućim ukusima i preferencijama - od vegetarijanskih pa sve do burgera s tunom. Većina je s mesom junetine lokalnih proizvođača, a pecivo je iz lokalne pekare. Zanimljivo je da ovdje možete kušati i burgere s tartufima, ali i one poprskane viskijem, koji se tada najbolje sljubljuju baš s tim žestokom pićem. Za one koji vole žestoko u ponudi je burger s jalapeño papričicama.

image
Goran Sebelic/Cropix

Burgeri su u ponudi još od proteklog vikenda, a pub već duže vrijeme svoju gastropriču temelji na upravo ovakvoj ponudi. Sada ovdje možete isprobati 15 različitih burgera.

- I dosad smo u ponudi imali burgere, no sada se, s novom linijom, možemo pohvaliti da imamo najbolju ponudu u gradu. Nastavili smo s takvim projektom jer smo bili jako zadovoljni dosadašnjom prodajom i htjeli smo ponuditi nešto više. Burgeri jednostavno idu uz ponudu puba, a u nju dodajemo još i fish and chips te pohane repove kozica. Isto tako, s obzirom na situaciju oko epidemije, imamo i mogućnost dostave - otkriva vlasnik puba. Cilj je sada već kultnog pulskog mjesta koji je omiljen za izlaske pretvoriti u mjesto gdje se ljubitelji dobre hrane i piva okupljaju i poslije posla, kao što je to slučaj u većim gradovima.

- Osim toga, imat ćemo jedan dan u tjednu koji će biti burger day, kada ćemo nuditi burgere po povoljnijoj cijeni. U planu nam je i da tijekom prosinca svaki tjedan posvetimo jednoj hrvatskoj regiji, pa ćemo onda u ponudu ubaciti specijalnu ediciju burgera upravo na tu temu - rekao nam je Tirić za kraj.

Pogledajte specijalno izdanje magazina "55 PRIČA IZ 55 RESTORANA"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:38