SHOPPING PATROLA

U ovom kuhinjskom pomagalu iz Azije možete pržiti, pohati, ali i dimiti ili kuhati na pari

 iStock
Naša Neda Batinić kaže da vrijedi uložiti u kvalitetan wok jer će vas vjerno služiti desetljećima

Popularnost woka u zapadnjačkoj kuhinji doista je neupitna. Osim što neku verziju te duboke tave s nakošenim stranicama možete naći čak i u klasičnim supermarketima (iako se o njihovoj kvaliteti da raspravljati), sve vam govori činjenica da je danas moguće nabaviti i ploču za kuhanje s plinskim plamenikom oblikovanim upravo za wok.

Iz uličnih uvjeta u kojima se nadaleko poznata (i svjetski priznata) azijska hrana priprema na otvorenim plamenicima, ova tava pronašla je put prvo do profesionalnih kuhinja, a zatim i do naših domova u kojima sve češće pokušavamo rekreirati idealne uvjete za kuhanje u woku. S dobrim razlogom!

Jednom kad ovladate tehnikom baratanja pravim wokom, postat će vam prvi izbor za sve, od dubokog prženja i pohanja, dimljenja i kuhanja na pari pa do pripreme tipičnih jela s rezancima ili čak jušnih specijaliteta! Sjetite li se pritom uličnih scena iz brojnih putopisa Azijom u kojima vješti kuhari u zrak bacaju sastojke uz pomoć woka (što svakako ne preporučujemo ako u njemu radite tempuru, liječnici trenutačno imaju pametnijeg posla), imajte na umu da nije riječ o razmetljivosti onog koji njime rukuje.

Brzo zagrijavanje i hlađenje hrane koja prolazi kroz zone woka s različitom temperaturom omogućuje stvaranje okusa koji može dati samo dobro pripremljeni wok. A brzina kuhanja u kvalitetnom woku svakako je jedna od prednosti tog pomagala jer će vam većinu vremena oduzeti priprema namirnica, a samo će jelo biti gotovo za čas i spremno za posluživanje.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

S obzirom na to da je kvalitetan wok doista dugoročno ulaganje, osobito ako se prema njemu dobro odnosite, vrijedi izdvojiti malo više za primjerak od lijevanog željeza odnosno gusa. Iako je na tržištu velika ponuda wokova s drškom, ovaj put smo za vas izdvojili inačice s dvije ručke koje možete staviti i u pećnicu, i u kojima možete s lakoćom pripremiti obiteljski obrok. Uz kvalitetan nož, upravo je wok jedno od kuhinjskih pomagala koje će vas služiti desetljećima.

KRALJ ŽARA

Wok Kamado Joe

Cijena: 569 kn

Iako je ovaj wok posebno izrađen za roštilj Kamado Joe, može se koristiti i na indukcijskim, keramičkim, električnim i plinskim štednjacima.

Dimenzije: promjer 35,5 cm

Materijal: lijevano željezo

www.kraljzara.hr

image
Kralj Žara - Kamado wok
LONCI I POKLOPCI

Lava wok od gusa

Cijena: 759 kn

Lava wok od gusa ima kapacitet za pripremu četiri porcije, zapremnine je od 5,30 litara. I dno i stijenke debeli su 3,7 mm.

Dimenzije: promjer 38 cm

Materijal: lijevano željezo

www.lonciipoklopci.hr

image
Lonci i poklopci - Lava wok
SOL I PAPAR

Le Creuset wok tava

Cijena: 2031,30 kn

Unutarnji dio izrađen je od crnog emajla. Prikladan je za sve vrste štednjaka, uključujući indukciju. Dolazi s poklopcem.

Dimenzije: promjer 36 cm

Materijal: lijevano željezo

www.solipapar.com

image
Sol i papar - Le Crueset wok
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:14