Popularnost woka u zapadnjačkoj kuhinji doista je neupitna. Osim što neku verziju te duboke tave s nakošenim stranicama možete naći čak i u klasičnim supermarketima (iako se o njihovoj kvaliteti da raspravljati), sve vam govori činjenica da je danas moguće nabaviti i ploču za kuhanje s plinskim plamenikom oblikovanim upravo za wok.
Iz uličnih uvjeta u kojima se nadaleko poznata (i svjetski priznata) azijska hrana priprema na otvorenim plamenicima, ova tava pronašla je put prvo do profesionalnih kuhinja, a zatim i do naših domova u kojima sve češće pokušavamo rekreirati idealne uvjete za kuhanje u woku. S dobrim razlogom!
Jednom kad ovladate tehnikom baratanja pravim wokom, postat će vam prvi izbor za sve, od dubokog prženja i pohanja, dimljenja i kuhanja na pari pa do pripreme tipičnih jela s rezancima ili čak jušnih specijaliteta! Sjetite li se pritom uličnih scena iz brojnih putopisa Azijom u kojima vješti kuhari u zrak bacaju sastojke uz pomoć woka (što svakako ne preporučujemo ako u njemu radite tempuru, liječnici trenutačno imaju pametnijeg posla), imajte na umu da nije riječ o razmetljivosti onog koji njime rukuje.
Brzo zagrijavanje i hlađenje hrane koja prolazi kroz zone woka s različitom temperaturom omogućuje stvaranje okusa koji može dati samo dobro pripremljeni wok. A brzina kuhanja u kvalitetnom woku svakako je jedna od prednosti tog pomagala jer će vam većinu vremena oduzeti priprema namirnica, a samo će jelo biti gotovo za čas i spremno za posluživanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....