Splitski đir

U ovom baru pravi tulum krene oko 23 sata, a nerijetko u njemu završe barmeni iz drugih lokala

Skriven u uskoj uličici unutar zidina Dioklecijanove palače, Noor bar je mali dragulj splitske koktel scene

Noor bar

Adresa: Bajamontijeva 2, Split

U malom i mračnom Nooru možda nema mnogo prostora za fotografiranje, ali je zato i više nego dovoljno mjesta za opuštanje i za žurku, kako to naziva jedan od barmena Boris Dragović, Crnogorac koji je godinama radio u SAD-u, u barovima u New Yorku i Miamiju. Leđa mu drži "splitski" kolega Ivan Barčot, koji na pitanje tko su im omiljeni gosti bez razmišljanja odmah ispaljuje: "Amerikanci, kao i svima!", na što se Boris odmah nadovezao: "Gospoda. U Americi, posebno u New Yorku, ljudi dobro znaju alkohol, kultura je puna veća nego ovdje".

image

Barmeni Ivan Barčot i Boris Dragović

Sasa Burić/Cropix

"Ne kompliciraju, plate, vole isprobati nešto novo…" napominje Ivan, a kad se već spomenulo kompliciranje, ističe da se ponekad nađe i gost koji ima neki smiješan zahtjev: "Jednom me čovjek tražio bezalkoholni negroni. Pa to je koktel u koji idu tri alkoholna pića! Pa sam mu dao led i fetu naranče u čaši", opisuje scenu Ivan. "Pitao me gost što je to i jednostavno sam mu odgovorio: ‘To je bezalkoholni negroni‘", priča nam i odmahuje glavom, no ističe da su ljudi većinom spremni za šalu.

image

Barmen Ivan Barčot u Noor baru.

Sasa Burić/Cropix

"S Hrvatima je uvijek dobra priča, a i mi smo više fokusirani na craft koktele i atmosferu. Ovdje se zna dogoditi žurka u 11 navečer i trajati sat, dva… Zato kod nas vole ljudi svratiti", zaključio je Boris.

Wild thing

Za odležani sok od jabuka i citrusa:
1 kg Granny Smith jabuka
400 ml svježeg soka od agruma (yuzu ili limeta)
200 ml šećernog sirupa

Za koktel:
50 ml džina infuziranog estragonom
80 ml odležanog soka od jabuka Granny Smith i citrusa
15 ml ekstra suhog vermuta
štrcaj apsinta
kriške jabuke za dekoraciju

Sok pripremite tako da očišćene zelene jabuke i svježi soka od agruma u blenderu pomiješate sa šećernim sirupom. Dobiveni sok držite u hladnjaku do sedam dana. Kiselina u soku će štititi tekućinu od kvarenja. Kako biste infuzirali džin, pomiješajte litru džina s 15 grama sušenog lista estragona. Pustite da stoji 24 sata, ali svakih četiri sata protresite bocu. U šejker s ledom stavite džin, odležani sok i vermut pa kratko protresite u šejkeru i procijedite u čašu s ledom. Ukrasite kriškama jabuke i poprskajte s malo apsinta.

image


Sasa Burić/Cropix

image

Barmeni Ivan Barčot i Boris Dragović

Sasa Burić/Cropix

Watermelon tekila swizzle

Za fermentirani sok od lubenice:
3 kg lubenice
300 g šećera
300 ml bijelog balzamičnog octa
1 čili papričica

Za koktel:
360 ml tekile
600 ml fermentiranog soka od lubenice (shrub)
mineralna voda

Kako biste pripremili sok od lubenice, očistite i narežite lubenicu i stavite je u blender. Dodajte bijeli balzamični ocat, čili papričicu i šećer te dobro izblendajte. Količinu šećera prilagodite slatkoći lubenice. Dobiveni napitak držite najmanje dva dana na sobnoj temperaturi, pa procijedite kako biste dobili "shrub". Procijeđeni sok prelijte u bocu i držite u hladnjaku do mjesec dana. U posudi u kojoj poslužujete pomiješajte tekilu i dobiveni sok, ulijevajte u visoke čaše, pa dodajte mineralnu vodu.

image
Sasa Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 21:14