Kampanja zlatnih vinara

U mjestu od samo 150 stanovnika četiri mušketira istarskog vinarstva grade nevjerojatnu priču

Svoja vina izbacuju pod različitim etiketama, a zapravo su dio iste obitelji

Kušati vino koje je staro 140 godina uistinu je prava čast, posebno ako se radi o zadnjih 20 boca takvog vina na svijetu. No, jednaka je čast kušati i vrhunska vina koja su proizvedena nedavno i koja su dobila čak 27 svjetskih vinskih nagrada i priznanja. A tu su nam čast pružili vinari i njihove obitelji iz malog mjesta Markovac kraj Višnjana u Istri - Peter i Matteo Poletti, Aldo i Matija Bernobić, Denis Bernobić i Ivan Poleis. Ova četiri nagrađivana vinara dolaze iz malog mjesta koje broji samo 150 stanovnika, ali su zato veliki po svojim nagradama. Pretpostavka je da su i neki daljnji rođaci te da svi potječu od obitelji Bernobić koja se, naravno, bavila vinom.

image
Goran Šebelić/CROPIX

Četiri "zlatna" vinara pokazala su vinskim stručnjacima i ljubiteljima u vinogradu kraj Markovca kuda prolazi nekadašnja uskotračna pruga Parenzana, zašto su njihova vina primila toliko nagrada i u čemu je tajna njihova uspjeha. Priredili su kušanje desetak etiketa uz nezaboravnu marendu "po starinski" u kampanji. Degustacija vina sadržavala je Poletti Rosé 2022, Poleis Malvaziju 2022, Denis Bernobić Malvaziju Barrique 2019, Poletti Malvaziju ‘92 i ‘79, vino iz vinarije Alda Bernobića iz 1883., Poletti Borgonja 1994, Poletti Cabernet sauvignon 2016, Aldo Bernobić Malvazija 2022, Aldo Bernobić Borgonja 1994, Poleis Borgonja 2022, Poleis muškat bijeli poluslatki 2022 i Bernobić Teran 2022.

image

Boce vina otvorenih za ovu priliku

Goran Šebelić/CROPIX
image

Arhivsko vino Alda Bernobića

Goran Šebelić/CROPIX

Uz njihova vrhunska vina, priredili su i piknik u vinogradu. Bio je tu uz sušeni ombolo i buđola, grah salata poslužena u stogodišnjoj terini, domaća kuhana jaja obitelji Denisa Bernobića u maslinovom ulju s rajčicama, domaći kruh i njoke sa šugom od domaće kokoške. Za kraj su se jeli domaći kolači i nezaobilazne kroštule.

image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

Uz gozbu u vinogradu objasnili su nam da osim njihova velikog truda u samim podrumima, tajna njihovog vrhunskog vina leži u terroiru Markovca koji je oduvijek davao sjajna vina te se upravo Parenzanom prevozio u Italiju. Objašnjava nam to već na početku druženja u hladovini njegove terase vinskog podruma i obiteljske kuće uz njegovu poznati rose Rosellu rječiti Peter Poletti, veliki kroničar ovoga kraja, nekadašnji turistički vodič i strastveni vinar, koji je ljubav prema vinu prenio i na sina Mattea koji nastavlja obiteljsku tradiciju.

Zanimljivo je spomenuti i kako je prvo priznanja za vino u Markovac stiglo još davne 1910. godine u doba Austrije iz Beča i Kopra, i to u moćnu obitelj Dekleva.

"Nas četiri vinara smo u zadnjih nekoliko godina osvojili 20-tak međunarodnih medalja. Ne možemo reći da ne znamo raditi vino, no sigurno nije sve samo u našem umijeću, nego je nešto i u ovom ambijentu i terroiru Markovca. Naš položaj daje fenomenalne rezultate i vrhunsko vino. Nalazimo se na 240 metara nadmorske visine, a loza uspijeva u dubokoj crvenici gdje loza ne pati od suše. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća sve je bilo krcato vinogradima, no nažalost depopulacija je učinila svoje i samo je naš četvero preuzelo ozbiljnije vođenje vinograda, pa se dosta toga iskorijenilo u odnosu na ono što je nekada bilo", objašnjava nam Poletti koji dolazi iz obitelji koja se bavi vinom već osam generacija.

image

Borgonja, Poletti, 1994

Goran Šebelić/CROPIX
image

Borgonja, vino Petra Polettija iz 1994.

Goran Šebelić/CROPIX

Kako je njegov je djed bio predsjednik narodnooslobodilačkog odbora za Markovac 1945. godine, Peter je među starim papirima našao inventuru svega što su tada obitelji u Markovcu imale - od broja stoke, mehanizacije, bicikala, šivaćih mašina, ali i površine koje su pod nasadima vinograda, maslina i drugih kultura. A podatak koji govori koliko je tada bilo vinograda je naprosto - zapanjujuć.

image

Vina Poletti

Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

"Godine 1945. selo se moglo pohvaliti s impresivnih 368.800 trsova vinove loze, a brali su se ručno jer nitko nije imao traktor. Obitelj Bernobić, ujedno i najstarija obitelj u selu, uzgajala je 144.200 tih trsova. U talijansko doba Markovac je bio među tri najbogatija sela u Istri. Sada je oko Markovca zasađeno oko 150.000 loza", ističe Poletti, koji na području Markovca ima 9 hektara vinograda i proizvodi 8 etiketa vina. Za svoje vino dobili su čak 18 medalja. Zadnje nagrade su stigle s Concours Mondial de Bruxelles, i to zlato za Cabernet Sauvignon 2016, te srebro za odležanu Malvaziju Istarsku Classicu s Decantera, najvećeg svjetskog natjecanja vina.

image

Arhivsko vino Alda Bernobića iz 1994. godine

Goran Šebelić/CROPIX
image
Goran Šebelić/CROPIX

Poletti, inače i strastveni ljubitelji arhivskih vina, osim svojim nagrađivanih vina donio je na kušanje i nekoliko rariteta. Zanimljiva priča s događaja bila je o 31-godišnjem vinu, Malvaziji ‘79. Vino je proizvedeno tradicionalnim metodama, a godinama je pohranjeno u pomno očišćenoj ručno rađenoj boci staroj više od jednog stoljeća.

image

Malvazija iz 1979.

Goran Šebelić/CROPIX
image

Otvaranje boce vina starog 140 godina u vlasništvu Alda i Matija Bernobića

Goran Šebelić/CROPIX

Još je veći raritet bila boca stara 140 godina u vlasništvu Alda i Matija Bernobića koji uzgajaju lozu na osam hektara vinograda. Radilo se o bijelom vinu koje je stajanjem dobilo čarobnu jantarnu boju.

image

Vina Bernobić

Goran Šebelić/CROPIX

"Ta je boca stajala u našem podrumu godinama i vjerujemo da ima 140 godina i čast mi je prezentirati starinu naših djedova. Jedno sam takvo vino otvorio kada sam se oženio, drugo kada mi je rođen prvi sin i sada je čast da probamo i treću bocu. Imam još par boca kod kuće. Jednu smo otvorili i davne 1994. godine na Vinistri. Ne znamo točno koje su sorte unutra, no vino je još uvijek očuvano. Inače, u našem podrumu čuvamo više arhivskih buteljki mlađeg datuma", objašnjava nam Aldo Bernobić koji je sa sinom Matijom osvojio 5 medalja na svjetskim ocjenjivanja vina. Zadnja je stigla s Decantera i to srebro za Malvaziju istarsku 2022. Od njihovih vinskih sorti, najviše dominira malvazija, a imaju i chardonnay, muškat, refošk, cabernet sauvignon, muškat ružu i borgonju. Nastoje uzgojiti vinove loze na ekološki način kako bi omogućili grožđu da raste u što prirodnijem i svježijem obliku te su njihova većina uglavnom macerirana. Obitelj se ponosi svojim 100 godina starim vinogradom u kojem se uzgajaju sorte teran, borgonja i malvazija, a prve nagrade za svoja vina počeli su dobivati danas već davne 1994. godine.

image

Obitelj Poleis

Goran Šebelić/CROPIX

Samozatajni Ivan Poleis predstavio je svoju vinariju kroz nedavno veliko priznanje s prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles. U Markovac je stiglo zlato za njegovu svježu Malvaziju istarsku 2022. Proizvodnjom vina bavi se od 1996. godine, a prije njega vinom su se bavili njegov djed i pradjed.

image

Vina Poleis

Goran Šebelić/CROPIX

"Obrađujemo četiri hektara vinograda, pretežno uzgajamo malvaziju. Našu kolekciju čini sedam vinskih etiketa, među kojima su Malvazija istarska svježa i odležana, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Borgonja, Rose i Muškat bijeli. Vinograde imam u Markovcu na pozicijama koje gledaju prema moru na nadmorskoj visini od 230 metara na crvenici. Iako je tlo tanko i pomalo škrto, zalijeva se samo jednom do dva puta godišnje", kaže Poleis. Pojašnjava i da je za njegova vrhunska vina sigurno zaslužna jedinstvena kombinacija nadmorske visine, ograničena vlažnost i izvrsna cirkulacija zraka koja smanjuje potencijalne bolesti loze. Posebne karakteristike terroira, uključujući crveno tlo i blizinu mora, daju suptilnu slanoću njegovim vinima.

image

Obitelj Bernobić

Goran Šebelić/CROPIX

Najmlađi nagrađivani vinar iz ove družine je definitivno Denis Bernobić koji je iznenadio vinsku javnost postavši prije dvije godine šampionom Vinistre. Ta ga je titula vinula među poznate istarske vinare. Predstavnik je četvrte generacije vinara u svojoj obitelji, brine o 15 hektara vinograda.

image

Vina Bernobić

Goran Šebelić/CROPIX

"Sve se za mene i moju obitelj promijenilo nakon te Vinistre jer sam se tada ozbiljnije počeo baviti vinom, iako se vinima moja obitelj bavi oduvijek. No, to je bila prekretnica za nas. Naša svježa malvazija osvojila je zlatnu medalju i postala šampion Vinistre", kaže nam Denis koji je do sjajnih vina došao uz pomoć enologinje i susjede Katarine Primorac. Osim malvazije, Denis izrađuje još četiri etikete vina, a u planu mu je dodati još dvije etikete, borgonju i teran, a priprema i borgonju u barriqueu koja će definitivno biti zanimljiv kuriozitet. Iz svijeta su za ovu vinariju stigla čak 3 priznanja, zadnja za odležanu malvaziju istarsku sa svjetskog ocjenjivanja vina Mundus vini.

image

Vinari Poletti, Poleis, Bernobić i Bernobić s obiteljima okupili su se kako bi ispričali priču o terroiru Markovca i njihovoj vezi

Goran Šebelić/CROPIX

VEZA ČETIRI OBITELJI

Poletti nam je objasnio i na koji su način ovi vinari i obiteljski povezani.

"U Markovcu danas živi osam obitelji Bernobić i svi su potomci istog nukleusa. Svatko od nas ima drugačiji nadimak, zato što su ljudi nekada imali ista imena. A još i danas kruži legenda po selu kako su se obitelji odvojile. Za sve je kriva osušena svinjska kožica. Naime, u jednoj velikoj kući živjele su tri obitelji, tri nevjeste. Jedna je bila glavna i nadzirala je što se na imanju troši. Jednom je prilikom uvidjela da nedostaje jedna svinjska kožica. Pitala je tko ju je pojeo bez znanja drugih, a onda je dobila odgovor od jedne nevjeste da ona ima djecu koju mora nahraniti. I tu je došlo do diobe", objašnjava nam Poletti. Sve su to bile moćne obitelji onog doba koje su imale puno djece. Vjerojatno nisu ni slutili da će njihovi potomci danas biti jedni od najboljih vinara u Istri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:52