Gdje za vikend

U Lovranu traju Dani trešanja, a peku i spektakularnu štrudlu dugu čak 10 metara

 Alleko/Getty Images/istockphoto
Ako vam je taj vikend slobodan, a zasitili ste se grada, sjednite u auto i uputite se na Kvarner na manifestaciju koja vam je dostupna samo jednom na godinu

Sočno voće najslađi je uvod u ljetne mjesece, jer u lipnju zelene lovranske krošnje bujaju od velikih, tamnocrvenih plodova. Trešnja je stoljećima bila jedan od glavnih izvoznih aduta Lovrana, a lovranske su trešnje - ili črešnje, bile poznate po svojoj kvaliteti, veličini i okusu. Brojne specijalitete s ovim izvrsnim i zdravim voćem može se kušati tijekom gastro manifestacije Dani črešanj va Lovrane, koja traje od 1. do 30 lipnja.

Inače, trešnja, naočigled jednostavna, svima poznata voćka, stvorila je pravu gastro senzaciju oko sebe. Posebna sorta trešnje - brtošinka, koja raste u Lovranu i Lovranšćini, ističe se svojom veličinom i slatkoćom što ju čini posebnom, a time i zaslužuje da joj se posveti pažnja u obliku ovog Festivala.

Tijekom lipnja u Lovranu tako se mogu kušati razne slastice od trešanja, a na današnjoj modernoj kulinarskoj sceni nije strano ni sjedinjavanje slatko-slanih okusa, pa ih se može pronaći u raznim kombinacijama.

Ono što je posebno zanimljivo je da će se u subotu, 15. lipnja 2024., održati fešta posvećena trešnjama kada će uz gastronomsku, glazbenu i kulturnu ponudu posjetitelji moći kušati i veli štrudel od trešanja, ali i sa sobom ponijeti kući ponešto od preostale ponude slastica od trešanja.

image
Press

Više informacija o rasporedu događanja možete pronaći na stranicama Turističke zajednice Lovrana, a u nastavku vam donosimo popis ugostiteljskih objekata koji su se priključili manifestaciji. Restoran hotela Excelsior nudi rostatu s trešnjama, pitu s trešnjama, Panna cottu s trešnjama i Bavarsku tortu s trešnjama, ali i više koktela na bazi trešnje. Ritual De Vida nudi isključivo pića na bazi trešnje kao što su Cherry Sling cocktail, Cherry Mojito cocktail, Cherry Dream i Cherry Lemonade. Hotel & Restaurant Draga di Lovrana u ponudi ima dva konkretna jela, ali i jedan desert: Marinirani škamp na učkarskoj skuti i emulzija od lovranskih črešanja te sporo kuhanu janjeću koljenicu s pireom od pasternjaka i jusom od trešanja. Zasladiti se možete tartom od trešanja sa sladoledom od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 11:28