Čeka drugu bebu

U kuhinji Nine Slišković Goleš: ‘U trudnoći mi se jede slatko, a ne mogu zamisliti dan bez jedne stvari‘

 Vanesa Pandžić/Cropix
Radijska voditeljica imala je gastro projekt Jedi voli soli, a prisjetila se i kakav je bio njezin odnos sa ‘spizom‘ dok je bila dijete

Omiljena radijska voditeljica Nina Slišković Goleš od nove je godine na čuvanju trudnoće i odmoru od etera, a ovih se dana intenzivno bacila u pripreme za prinovu u obitelji, koju ona i suprug Dino Goleš očekuju u srpnju. Njihov sinčić Šimun uskoro će dobiti brata Pavleta, a Nina je, od jutra do mraka, govori, u slatkim mukama.

"Posvećena sam slaganju sobice, robice, sastavljanju lista što mi treba i ostalim stvarima koje smo, mogu to slobodno reći, odgađali do zadnjeg trena", priča nam.

Ističe kako je u drugoj trudnoći puno opuštenija no što je to bio slučaj s prvim djetetom.

"I u toj opuštenosti bome uživam! Zadnjih par mjeseci mi je glavna okupacija bio moj Šimun i jako sam sretna što smo imali priliku to vrijeme provesti kod moje obitelji u Splitu, maksimalno uživajući i iskorištavajući dane na najbolji mogući način - zajedno. Od samih priprema za dijete koje stiže, nekako su mi prioritetnije pripreme Šimuna na promjenu koja nam dolazi", govori.

Druga trudnoća joj je, kaže, mentalno puno lakša od prve i fizički puno zahtjevnija od prve.

"S tim da ovo prvo svakako zasjenjuje ovo drugo. Nekako mislim da se takva situacija u svim trudnoćama koje nisu prva i podrazumijeva s obzirom na to da sam dok sam čekala prvo dijete mogla biti fokusirana samo na sebe i trudnoću, sad ipak kod kuće imam dijete koje zahtjeva moju pažnju, vrijeme i energiju, i kojem uostalom želim dati maksimum sebe dok smo još u ovom broju i sastavu", govori Nina.

Pripreme za eter

Posljednji su joj mjeseci u kontrastu s inače dinamičnim tempom života. Ljudi nerijetko percipiraju posao radijskog voditelja puno spontanijim nego što on zapravo je, no istina je kako iza svega stoji puno pripreme. Nina nam priča kako izgleda dan u njezinoj redakciji.

"Moja radna rutina je dolazak u redakciju nekoliko sati prije početka showa, prolazak svih relevantnih tema, situacija i informacija s mojim producentom, pa brainstorming, najčešće uz kavu, o tome što bismo i kako taj dan mogli obrađivati. Ponekad je ono što odučimo donijeti u eter potaknuto talkabout aktualnostima, ponekad našim privatnim životima i situacijama, ima dana i kada sve što pripremimo padne u vodu jer se u eteru i u komunikaciji sa slušateljima dogodi nešto što nam ni u peti nije bilo, ali baš ta dinamika i potreba za stalnom kreativnošću i razmišljanju izvan okvira je ono što ovaj posao čini sjajnim", govori.

image
Irma.jpg

Njezin je posao neraskidivo vezan uz glazbu. Ta je umjetnost njezina ljubav odmalena, a ukus joj je prilično širok i malo je toga što ne može slušati.

"Rock 70-ih i 80-ih je glazba na kojoj sam odrastala i prema kojoj mi je ljubav usadio moj tata. I danas doma imam kolekciju ploča naslijeđenu od njega. Puno volim i neke novije bendove istog ili sličnog žanra kao što su Peppersi, Coldplay, Franz Ferdinand, kad sam sama sa sobom doma nerijetko ću si pustiti nekakav indie rock ili indie pop... U svakom slučaju, volim poslušati svašta, ali ne mogu zamisliti dan bez glazbe", kaže.

Izazovna dinamika

I ona i suprug Dino Goleš rade u medijima. To na prvu može zvučati kao formula za kaos, ali i za razumijevanje. Pitamo ju koje su iz njene perspektive prednosti, a koje mane bivanja u braku u kojem su dvije osobe iz iste branše.

"Posao u medijima zna biti iz tisuću razloga izazovan za privatan život i uvelike je drugačiji od nekih klasičnih poslova kojima se zna radno vrijeme koje kad završi - ono zaista završi. Priroda i suprugovog i mog posla je takva da nerijetko posao nosimo sa sobom kući, makar u glavi. Doduše, možda je tu malo problem i u nama samima jer smo oboje u poslu skloni perfekcionizmu i stalnom vaganju i razmišljanju što i kako. Ako smo završili za danas, onda razmišljamo što i kako sutra, i tako u krug... I tjedna dinamika nam zna biti prilično izazovna. Od kad imamo dijete puno puta sam se zapitala bi li nam bilo lakše da su nam rasporedi i poslovi drugačiji, ali na kraju dana ipak prevagne ljubav prema onome što radiš i to lako briše sve ostalo", priča voditeljica.

Nastavlja kako misli da ona i suprug baš zbog toga što imaju slične poslove uspijevaju toliko dobro funkcionirati i razumjeti onu drugu stranu.

"Veliki je kompromis u obiteljski život uključiti spoznaju da nismo sve blagdane slobodni i zajedno, da nam na životne rasporede utječu ponekad nenadane situacije i slično, ali to je ono što dolazi u paketu s ovim poslom, da ne kažem pozivom kad se radi o suprugovoj reporterskoj ulozi. I sigurno da onaj tko je iskusio istu tu ljubav lakše podnese i razumije sve kompromise koji dolaze u paketu s njim", kaže Nina.

Kvalitetno vrijeme sa sinom

Iako ispred sebe konstantno imaju poslovne izazove, Nina i suprug Dino uspijevaju podijeliti kućanske obaveze.

"Kod nas doma svi smo za sve zaduženi. Tako smo funkcionirali od početka naše veze, tako funkcioniramo i sada kada imamo svoju obitelj. To je nešto o čemu previše ni ne razmišljamo. Jednostavno nam se takve postavke stvari podrazumijevaju. Ovisno o rasporedima pokriva tko što može i uspije - od kuhanja, preko sređivanja kuće, pranja veša, brige oko djeteta i svega ostalog", priča nam.

Nina je velika obožavateljica kuhanja, a u periodu pandemije bila je pokrenula i Instagram projekt Jedi voli soli, koji joj je pričinjavao veliki gušt, ali i oduzimao jako puno vremena.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

"I to poglavito zbog toga što sam odlučila staviti naglasak na video formu sadržaja. Svatko tko je ikada pokušao snimati video pripreme nekog jela zna koliko posla i vremena to iziskuje. Nažalost vrijeme je ono s čime sam od kad imam dijete u deficitu. Nije da se žalim, već sama biram svo svoje slobodno vrijeme uložiti u kvalitetno druženje sa svojim sinom. Kako će nam brojka uskoro i porasti, mislim da će projekt Jedi voli soli morati ostati na čekanju još neko vrijeme... Do tada, kad me uhvati velika želja za kreiranjem takvog tipa sadržaja, napravim ga za svoj Instagram profil, gdje također nerijetko podijelim koji recept i fotku jela", kaže Nina, koju na Instagramu prati preko 17 tisuća ljudi.

Kad smo već na gastro temama, Nina kaže da se generalno trudi održavati uravnoteženu prehranu, a u trudnoći još više pazi. Zbog više slobodnog vremena u posljednjih je nekoliko mjeseci češće u kuhinji.

- Daleko od toga da si uskraćujem užitke, ali ipak se trudim da na kraju dana prevagnu nutritivno bogati i zdravi obroci, pa čak i one dane kada nemam previše vremena za provesti ga kuhajući. Mislim da se uz dobru organizaciju sve to uspije. U ovoj trudnoći mi je želja za slatkim definitivno izraženija nego inače, ali trudim se ne pretjerivati ni u kojem smjeru – priča nam voditeljica.

Brzo, fino i uravnoteženo

Jedno od njezinih guilty pleasurea su Ledo okruglice sa šljivama i Nougat-Milk. Jednako ih obožavaju i ona i njezina obitelj.

"One sa šljivama me uvijek podsjete na maminu kuhinju, iako su moj izbor u zadnje vrijeme često i Nougat-Milk. Gotovo uvijek ih imam u zamrzivaču i super mi posluže u trenucima kad me uhvati želja za slatkim a nisam od volje za neke pripreme, ili još bolje kad netko naiđe u goste a ja se nisam na vrijeme za to pripremila. Ledo okruglice redovito spase stvar", kaže, pa s nama dijeli i detalje oko pripreme: "One sa šljivama spremam onako kako ih moja mama običava raditi: uvaljam ih u šećer i pržene krušne mrvice. S onima punjenim nougat-milkom nerijetko se poigram pa dodam i malo cimeta, serviram uz slatko vrhnje ili sladoled, a ponekad i u umaku od višanja ili šumskog voća. Te čokoladno-voćne kombinacije su mi odlične i malo tko ostane ravnodušan na njih", govori Nina.

image

Ledo proizvodi, pripremila Slavica Šagolj

Berislava Picek/Cropix

image

Ledo proizvodi, pripremila Slavica Šagolj

Berislava Picek/Cropix

Ledo je generalno "čest stanovnik našeg zamrzivača", govori.

"Spomenula sam već da nam životni rasporedi nerijetko ne ostavljaju previše vremena za provesti ga u kuhinji, a stvarno se trudim ne raditi kompromis kad je prehrana u pitanju. Tu čvrsto stojim iza onoga da nam za nutritivno bogat i uravnotežen obrok ne trebaju nužno sati pripreme. Zato nerijetko posežem za Ledo smrznutim proizvodima kao što su Ledo smrznuta povrća, pa mješavine povrća uz koje za tren dobijem super obrok kao što su neki rižoto, wok ili jednostavno prilog uz neki komad mesa ili ribe... Riblji asortiman Leda mi je isto sjajan, posebno fileti i odresci (npr. lososa), a bez Ledo smrznutog voća teško možemo zamisliti početak dana, s obzirom na to da ga moj muž uglavnom započinje smoothiejima, a sin zobenom kašom s voćem", kaže Nina.

image

Ledo proizvodi, pripremila Slavica Šagolj

Berislava Picek/Cropix
image

Ledo proizvodi, pripremila Slavica Šagolj

Berislava Picek/Cropix

Kakva mama, takav sin

Prisjeća se da u djetinjstvu i nije baš bila "od spize". A njezin je Šimun danas isto takav.

"Ljubav prema hrani i uživanje u istoj sam počela otkrivati tek tamo krajem osnovne škole, do tada je sve bilo borba. Jelo koje pamtim kao neku svoju prvu ljubav, a na tronu je i dan danas, su škampi na buzaru. Ta ljubav prema mediteranskoj kuhinji i posebno morskim delicijama se zadržala sve do današnjih dana. I danas najviše uživam spremajući baš to; brudete, morske plodove, lignje i ribu na sto načina, crni rižot... Ma što god iz mora se nađe u mojoj kuhinji mene usreći. Kako u procesu pripreme, tako i u procesu konzumacije", govori Nina, pa nam otkriva kako u kuhinji voli biti solo šefica.

"Uh, po prirodi sam preveliki control freak da bih mogla uživati u dijeljenju odgovornosti u kuhinji, tako da mi je i lakše i veći užitak u kuhinji biti sama. Eventualno kad su u pitanju neki blagdani, rođendani i veća okupljanja podijelim s nekim odgovornost i zadatke, isključivo potrebe radi. Biti sama u kuhinji i dati si tamo oduška za mene je odmor i za dušu i za tijelo" zaključuje.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 08:57