Kolumna Saše Špiranca

Tri tipa suhe graševine koje bi svaki sommelier i ljubitelj vina trebao znati

Najpopularnija sorta u Hrvatskoj nudi spektar vina kao malo koja druga, a u domaćim je restoranima zbog starih predrasuda i zabluda najslabije zastupljena

Kako je graševina uvjerljivo najpopularnija sorta u Hrvatskoj, mnogi je uzimaju zdravo za gotovo, kao općepoznatu činjenicu, najčešće kao svakodnevno i nepretenciozno vino, što je zapravo banaliziranje te plemenite sorte i jako udaljeno od realnosti.

U stvarnosti, graševina, kada dolazi iz Hrvatske ili, još preciznije, kada dolazi iz Slavonije i Podunavlja, nudi širok dijapazon vina: od ovih iz prve rečenice, svakodnevnih za gemište koja nisu predmet ovog teksta, pa onda prvog važnog tipa, dobivenog od grožđa s dobrih položaja, a opet spremljenih kao svježe vino, samo tada nimalo jednostavna, nego slojevita, živa i intenzivnog okusa. Takva vina najčešće dobivamo u Kutjevačkom vinogorju, ali i u drugim dijelovima Slavonije, gdje postoje dobri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 03:01