Provjerena jedinstvena receptura? Gljive lagano prepržiti na maslacu, malo soli i malo više papra. Savršeni kulinarski minimalizam.
- Vrganji i lisičarke, kao i većina drugih raširenih samoniklih jestivih gljiva, dobiju svu vodu koju trebaju na svom staništu. Ne trpe pranje prije pripreme.
- Zrnca zemlje, komadiće grančica, iglica i lišća lako ćemo odstraniti četkicama ili krpicama.
- Nemojte ih predugo termički obrađivati; bilo da je riječ o kuhanju, prženju ili pečenju. Uvijek treba imati na umu kako je dobar dio jestivih samoniklih gljiva jestiv i u sirovom izdanju, što vrijedi i za vrganje i za lisičarke.
- Najdelikatniji način pripreme gljiva jesu razne kratke marinade, žestoki prekomjerni začini u ovom će slučaju pričiniti štetu sličnu dugoj termičkoj obradi.
- Maslac je jedna od najboljih masnoća za prženje gljiva, iako se neki kuhari odlučuju za svinjsku ili gusju mast
Sad recepti!
Juha s vrganjima, lisičicama, trubama i porilukom
Carpaccio od vrganja i špinata
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....