NAJČITANIJE U 2022.

Top priče: Veliki test sardina, maslinova ulja, kačkavalj, ćevapi i priče o kultnim mjestima

 Cropix/
Od ćevapa i janjetine do kolača i Gvardiola, ovo je 10 najčitanijih priča Dobre hrane u 2022. godini

Nakon teksta o najpopularnijim receptima i lijepim pričama iz 2022. godine, red je došao da vam otkrijemo i koje su to najčitanije priče Dobre hrane u posljednjih 12 mjeseci. Među onima koje ste klikali najviše našli su se veliki test sardina, zainteresirala vas je i potresna priča o radu u restoranu Blue Hill i Danu Barberu, a s velikim zanimanjem popratili ste i priču o zatvaranju najstarije zagrebačke pekarnice.

Posebno vam se svidio i tekst našeg doktora za ulja Tomislava Filipovića koji je testirao maslinova ulja iz supermarketa, zatim tekst o tome kako prepoznati kvalitetan med te lijepa, topla priča o blagdanskoj kuhinji bake nogometne zvijezde Joška Gvardiola.

Svidio vam se i naš popis blagdanskih slastica, ali i priča o kačkavalju iz malog srpskog gradića. Osim toga, zanimalo vas je gdje se u Zagrebu jedu dobri ćevapi te kultna dalmatinska mjesta s dobrom janjetinom.

VELIKI TEST SARDINA IZ SUPERMARKETA

Testirali smo 29 uzoraka popularnih konzervi i do kraja raspravljali o najboljoj. Trijumfirale su dvije - domaće! Na ovaj smo se pothvat odlučili nakon što smo shvatili kako su upravo sardine jedna od omiljenih namirnica iz konzerve, a da posao nije bio lak, može se zaključiti i iz naših komentara. Naime, zbog nekih od kušanih sardina naježili smo se od grozote.

CIJELI TEKST PROČITAJTE OVDJE

image
Darko Tomas/Cropix/

GENIJE ILI PREVARANT?

Portal Eater svojevremeno je objavio trodijelnu reportažu o funkcioniranju restorana Blue Hill i Danu Barberu, jednom od najvažnijih chefova 21. stoljeća. No, priča koju je objavio Eater, a prenijela Dobra hrana, ovog puta nije bila o uspjehu slavnog chefa već o pričama bivših zaposlenika Blue Hilla koji su tvrdili kako su se suočavali s nepopustljivim pritiskom, strašno malim plaćama i 70-satnim radnim tjednom. Bivši zaposlenici optužili su Dana Barbera kao i vodstvo Blue Hilla za izderavanje i ponižavanje zbog najsitnijih pogrešaka. Neki kuhari s kojima su novinari Eatera razgovarali došli su iz poznatih restorana poput Alinee ili Nome i tvrde da su bili užasnuti načinom rada prvenstveno zato što se Blue Hill prikazuje kao prosvijećena institucija posvećena promjenama. Jedan od najgorih primjera radne neetike i bagateliziranja radnika je slučaj Johna Schaiblea koji tvrdi da ga je jedan od glavnih kuhara silovao na partyju za zaposlenike, a kasnije mu nitko nije htio dati otkaz.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Blue Hill Facebook /

ZATVARA SE NAJSTARIJA ZAGREBAČKA PEKARNICA

Priču o zatvaranju kultne zagrebačke pekarnice također ste sa zanimanjem popratili. Rade još od 1925. godine, a sada je, kako su nam rekli u nedavnom razgovoru, došlo vrijeme da se pekarnica Trajković zatvori. Prije godinu dana također smo pisali o radu ovih vrijednih ljudi čiji kruh mnogi na zagrebačkoj Novoj Vesi kupuju otkad znaju za sebe, a cijelu priču možete pročitati ovdje.

PRIČA O ZATVARANJU ČEKA VAS OVDJE

image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

NAJBOLJA MASLINOVA ULJA IZ SUPERMARKETA

Naš doktor za ulja Tomislav Filipović analizirao je i kušao 30 ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz supermarketa. Na kraju je zaključio kako samo tri primjerka opravdavaju kvalitetu, a u sklopu testa izdvojio je i osam etiketa koja se isplati kupiti pri idućem odlasku u nabavku. U nastavku ostavljamo poveznicu na testiranje, a ovdje možete pronaći i kojih to 8 maslinovih ulja preporučuje Filipović.

TESTIRANJE MASLINOVIH ULJA

image
Darko Tomas/Cropix/

KAKO PREPOZNATI DOBAR MED

Kada smo svojevremeno posjetili malo obiteljsko gospodarstvo Bošković, u Jakšiću kraj Požege gdje nastaje popularan med s dodacima, iskusni pčelar Ivan Bošković otkrio nam je više o samom postupku dobivanja meda, ali i otkrio najjednostavniji način na koji najlakše možemo prepoznati pravi med. S obzirom na učestale prevare upravo na ovom zdravom dodatku prehrani, ovaj tekst svakako vrijedi pročitati.

POTRAŽITE GA OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix/

BLAGDANSKA KUHINJA BAKE MILKE

Nije tajna da su Hrvati izgubili glavu za nogometnim prvenstvom, a veliku pažnju privukao je upravo nogometni superstar Joško Gvardiol. Ovih blagdana posjetili smo njegovu obitelj i razgovarali s bakom Milkom koja nam je otkrila Joškove blagdanske favorite.

CIJELI TEKST PROČITAJTE OVDJE

image
Robert Fajt/Cropix

TOP BLAGDANSKE SLASTICE

Još uvijek u božićnom duhu, posebno vam se svidio i naš popis blagdanskih slastica. Više od 30 recepata za klasike kao što su mađarice, kuglof i različiti keksi također ubrajamo u naše najčitanije tekstove. U slučaju da još uvijek imate volje i tražite inspiraciju za novogodišnju noć, svakako zavirite na naš popis i pronađite nešto po samo svom guštu.

POPIS SLASTICA ČEKA VAS OVDJE

image
Marko Miscevic /Vedran Peteh/cropix/Cropix

PRIČA O KAČKAVALJU IZ MALOG SRPSKOG GRADIĆA

Ove godine otkrili smo i kako se najbolji kačkavalj na svijetu proizvodi u malom srpskom gradiću za koji donedavno možda i niste čuli. Put u Pirot zapravo smo organizirali kako bismo provjerili je li tamošnji roštilj zbilja toliko dobar, a završili ga prepuni dojmova i oduševljeni, između ostalog, i kačkavaljem. Tajnu njegove proizvodnje potražili smo u manastiru Sukovo, gdje su nas prvo ugostili rakijom dobrodošlice, a potom nam je monah Josif u minijaturnoj sirani pokraj manastira demonstrirao kako proizvode kačkavalj od svježeg mlijeka vlastitih krava.

CIJELU PRIČU PROČITAJTE OVDJE

image
Tom Dubravec/Cropix/

GDJE NA ĆEVAPE?

Dobrim ćevapima teško je odoljeti, znamo to dobro i sami, stoga nas nije iznenadila i velika zainteresiranost za naš tekst o tri mjesta koja nude odlične, sočne ćevape, a manje su poznata. Napravili smo tako popis, ne onih najboljih, već onih mjesta koje zbilja vrijedi posjetiti, čak i ako vam nisu usput.

POTRAŽITE GA OVDJE

image
Cropix/

KULTNA DALMATINSKA MJESTA S NAJBOLJOM JANJETINOM

Skretanje s ceste na janjetinu svojevrstan je ritual koji će malo koji Hrvat zaobići, a moramo priznati da se i nama prilično sviđa. Upravo zato, u svibnju prošle godine odlučili smo s vama podijeliti nekoliko adresa s dobrom janjetinom kad se nađete u Dalmaciji i istaknuli kultna mjesta koja svakako vrijedi posjetiti.

POPIS POTRAŽITE OVDJE

image
Restoran Tamaris Facebook Page/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 23:09