RECENZIJA RESTORANA

Tekka je apsolutno najbolja kad je riječ o japanskoj kuhinji i azijskom fusionu u Hrvatskoj

 Marko Miščević/
Iskustvo u Tekki oplemenit će vas toliko da ćete dan završiti s osmijehom na licu kad ste mislili da je to nemoguće.

“Tekka je fantastična!” rečenica je koju izgovaramo nakon svakog posjeta ovom restoranu. U to smo se posljednji put uvjerili prošlog tjedna, i doista: Tekka je najbolja u žanru japanske kuhinje i azijskog fusiona u kategoriji restorana visoke kuhinje u Hrvatskoj.

Ono što bi možda bilo fer je da povremeno podijeli tron s restoranom Matsunoki smještenom u lošinjskom hotelu Bellevue koji je također izvrstan. Tekkina karta jela je izuzetno ekstenzivna, ali vam je dostupna na web stranicama i možete je proučiti prije dolaska u restoran čisto da biste dobili dojam u kojem smjeru želite ići. Za početak smo se odlučili za tuna tartar s kozjim sirom (108 kuna) te porciju gyoza (88 kuna). Iako smo pokušali promijeniti svoj izbor jela u nešto što do sada još nismo kušali ondje, na sam spomen tartara i gyoza stvorile su nam se zazubice za dobro poznatim okusima tih fenomenalnih jela. Gyoze vrlo često naručujemo u raznim tipovima lokala u zemlji, ali na putovanjima. Tekkine gyoze, iako među skupljima u gradu, dvostruko su i bolje od konkurencije i to u bilo kojem smislu. Tekkin tartar od tune je zicer koji treba naručiti svatko tko je pomalo lud za sirovom ribom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Bilo je neupitno da ćemo nešto kasnije uzeti sushi i sashimi, ali što odabrati? Dok smo dvojili što odabrati s menija, naručili smo vino. Tekka ima jako dobru cijenu butelja pa ćete Simčičev pinot grigio platiti 200 kuna. Ono na čemu bi možda mogli poraditi je širi izbor vina na čaše. Naš izbor bio je Osaka sushi menu za 150 kuna u kojem dobijete šest hosomakija s lososom i jednako toliko različitih nigirija od tune, lososa, kozica, jaja i sličnog. Počastili smo se i malom porcijom sashimija, kombinirali smo losos i tunu. Ako imate priliku, kušajte sushi u Tekki i onda bilo gdje drugdje u gradu. Ne morate biti chef restorana s Michelinovom zvjezdicom da se uvjerite koliko je Tekkin sushi bolji. Za početak, ni sushi, ni tartar ni sashimi nisu posluženi hladni. Vješti majstori dobro znaju da sushi ne bi trebao bi hladniji od temperature tijela. Sashimi od tune je nešto najljepše što ćete vjerojatno pojesti tog dana, tjedna, a možda i mjeseca. Prekrasan komad masne tune gotovo se topi u ustima, uživate kao kad stavljate melem na ispucale ruke. E sad si evocirajte taj osjećaj olakšanja i blagosti. Kod izbora glavnog jela ponovno smo pokleknuli i uzeli wok s black tiger kozicama i bio je jednako dobar kao i nebrojeno puta do tada. Osim toga, prijao nam je i lijep komad putrastog brancina s hrskavim bok choyjem u umaku od šafrana i jadranskih kozica.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Možda vam se odlazak u ovakav tip restorana čini nepristojnim u ovom trenutku dok se svijet suočava s najvećim egzistencijalnim izazovom u posljednjih nekoliko desetljeća. Ipak, kroz povijest se pokazalo da je upravo umjetnost ta koja pomaže ljudima držati glavu iznad vode u teškim trenucima. Odlazak u restoran, na dobru kazališnu predstavu, putovanje ili izložbu ima gotovo terapeutsko djelovanje. Iskustvo u Tekki oplemenit će vas toliko da ćete dan završiti s osmijehom na licu kad ste mislili da je to nemoguće.

Hrana: 10/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 9/10
Vrijednost za novac: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:47