PRIZNATI VODIČ NA METI

Svjetski mediji i chefovi raspisali se o ciframa koje se isplaćuju Michelinu: "Ako i dobijem zvjezdicu, odbit ću je"

Michelinov vodič ovih je dana na meti svjetskih medija i velikih chefova. Sve je pokrenuo članak The New York Timesa

Nakon što je u The New York Timesu izašao tekst Julije Moskin o cijenama koje restorani diljem svijeta plaćaju Michelinu kako bi "zavrijedili" svoje zvjezdice, javio se poznati argentinski chef Francis Mallmann. On je u svojoj objavi napisao kako je i Argentina nedavno Michelinu platila čak 600 tisuća dolara kako bi tamošnji restorani ušli u vodič. Budući da su iz Michelina rekli kako će zvjezdice dodijeliti restoranima u Buenos Airesu i Mendozi, gdje se nalazi i Mallmannov restoran 1884, koji je otvoren već 25 godina, Mallmann je odlučio javno reći kako se nada da njegov restoran ipak neće dobiti zvjezdicu.

"Nakon skoro 50 godina profesionalnog kuhanja, iskreno se nadam da neću dobiti zvjezdicu. Ako i dobijem, neću je prihvatiti", napisao je na svom Instagram profilu i svojom izjavom pokrenuo niz reakcija chefova iz cijelog svijeta. I dok ga mnogi podržavaju u svemu iza čega je odlučio stati, drugima ipak nije jasan njegov potez.

image
Krblokhin/Getty Images

Budući da se Mallmann referira na tekst objavljen u The New York Timesu, cijelu situaciju najlakše je objasniti na primjeru navedenom upravo u tekstu. Naime, autorica priču počinje s Caroline Glover, cheficom restorana u američkoj državi Colorado koja je, kada je čula da Michelin napokon dolazi i do nje, na prvu bila oduševljena.

"Vidjela sam da Michelin operira po cijeloj Americi, ali nikada nisam pomislila da bi Colorado mogao biti idući na redu", rekla je Glover, inače suvlasnica restorana Annette u Aurori i jedna od najboljih, nagrađivanih u svom poslu na ovom području.

No, kako se ispostavilo na kraju, talentu i znanju unatoč, Michelinovi inspektori nisu posjetili njezin restoran niti će ona dobiti bilo kakvo priznanje. Razlog je – novac. Naime, budući da se njezin restoran nalazi tek nešto izvan Denvera, a turistička zajednica Denvera bila je ta koja je Michelinu platila dolazak, restoran Annette nažalost uopće nije uzet u obzir. I nije ovo jedini takav primjer u svijetu.

Opće je poznata stvar da je dolazak Michelina skupa stvar, ali sve do spomenutog teksta mnogima nije bilo jasno koje su cifre u pitanju te kako cijela stvar funkcionira. Kako otkriva autorica, Kalifornija je 2019. godine dolazak Michelina platila visokih 600 tisuća dolara, a iz turističkog ureda u Coloradu otkrili su kako su, u dogovoru s Michelinom, pristali isplaćivati po 100 tisuća dolara pune tri godine. Ostali gradovi unutar Colorada i tamošnji turistički uredi također su izdvojili između 70 i 100 tisuća dolara. Cijena je to koja pokriva područje Denvera, Bouldera, Aspena i Vaila, dok su Aurora, gdje se nalazi ranije spomenuti restoran, i Colorado Springs odbili izdvojiti određene cifre u svrhu takve vrste promocije. Upravo zbog toga Caroline Glover ostat će bez svog priznanja.

image
Isakurt/Getty Images/istockphoto

Nadalje, tekst kritizira i dodjelu zvjezdica posljednjih godina te odabire koji sve više odaju dojam da nagrađivane restorane Michelinovi inspektori nisu ni posjetili, što mnogi iz svijeta gastronomije smatraju istinitim i za Hrvatsku.

Osim toga, spominju se i preporuke koje se posljednjih godina dijele velikom broju restorana što, u jednu ruku, širi Michelin kao brend, no pitanje je - je li upravo to potez kojim Michelin samom sebi umanjuje vrijednost? Uzmimo za primjer samo domaće restorane s preporukom među kojima mnoge od njih ne bismo preporučili baš nikome. Nije čudo, stoga, što su mnogi chefovi, ali i ostatak aktera u restoranskoj industriji danas, iako vjerojatno polaskani priznanjem ovog svjetski priznatog vodiča (koji ih, na kraju krajeva, stavlja na gastronomsku kartu svijeta), zapravo sve više skeptični kada je u pitanju Michelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:04