Lumière

Svjetski klasici, wok, ali i mesni te riblji specijaliteti čekaju na poznatoj osječkoj adresi

Osijek, 150119.
Izbor Dobrih restorana, restoran Lumiere u Osijeku.
Na fotografiji: Interijer restorana Lumiere.
 Emica Elvedji/Cropix
Provjerili smo ponudu u osječkom restoranu Lumière, na adresi Šetalište kardinala Franje Šepera 8

Tik uz osječko kino Urania i nedaleko od rijeke Drave smjestio se Lumière, prigodno nazvan restoran urbano-kreativne kuhinje. Terasa pored kina svojom dužom stranom gleda na mali park i paviljon, dok gosti smješteni s pogledom na onu kraću zapravo gledaju prema obalama Drave i brojnim šetačima. Unutrašnjost restorana spušta se ispod razine tla i ide u dubinu, a u interijeru se pritom nalazi više od desetak stolova za goste, wok postaja, šank, kuhinja i odvojeni prostor za goste koji žele malo privatnosti. Pokazalo se da je poželjno rezervirati mjesto na terasi u Lumièreu, što smo srećom učinili pa se nismo našli među parovima koji čekaju ispred restorana da se oslobodi koji stol. Ta je sreća, nažalost, bila kratka vijeka jer su se tijekom večere oko nas četiri ili pet puta provezli radnici s kombijem za zaprašivanje komaraca, ostavljajući za sobom gusti dim i miris kemikalija. Svejedno smo se trudili uživati u jelima, smijući se tragikomičnosti situacije, ali barem sigurni od zloglasnih osječkih komaraca.

image
Osijek, 150119.
Izbor Dobrih restorana, restoran Lumiere u Osijeku.
Na fotografiji: Restoran Lumiere.
Foto: Emica Elvedji/CROPIX
Emica Elvedji/Cropix


Čim smo sjeli uglađeni konobar dao nam je jelovnik i vinsku listu na proučavanje. Na jelovniku bi se dalo malo poraditi, ako ništa drugo, radi jasnoće jer su glavna jela podijeljena u nekoliko kategorija pa tako jela od mesa možete naći i među klasicima, steakovima, pod kategorijom “meso”, u sklopu azijske kuhinje i slično. U ponudi je pritom raznovrsna hrana, od piletine ili lungića iz woka (70 kn), pikantne pljeskavice sa zapečenim grahom, krumpirom i zrelim kajmakom (70 kn), lignji punjenih dimljenim sirom, domaćim pršutom i kombinacijom zobi, ječma, blitve i riže (98 kn), smuđa na žaru s restanim krumpirom (110 kn), lungića na istarski s domaćom guščjom paštetom, tartufatom i krumpirom (110 kn) pa sve do svježeg odreska tune (135 kn) ili lososa (140 kn). Ovom prilikom naručili smo filet crne svinje “Roza” u tamnom umaku s dimljenim kroketima (120 kn), pačja prsa na crvenom kupusu sa slano slatkim plum umakom (130 kn) i miješanu mladu lisnatu salatu (27 kn).

image
Pačja prsa u umaku od šljiva s batatom i crvenim kupusom


Svinjetina je došla na stol u formi medaljona u demi glace umaku, uz parenu brokulu i specijalne efekte u obliku preokrenute vinske čaše ispunjene dimom. Nakon što konobar postavi tanjur na vaš stol, diže čašu i dim se razilazi, otkrivajući redove sitnijih kroketa. Iako zapravo dosta gusti, kroketi su cijelom jelu dali doista zanimljivu notu dima. Meso crne svinje je pritom bilo meko i ukusno, a umak gust i slastan. Brokula je bila idealne čvrstoće, dok je dodatni umak kojim je bila prelivena, iako nenametljiv, zapravo bio suvišan. Patka je došla prelivena slatkastim i gustim umakom na bazi šljiva i malo jače pečena pa stoga i čvršćeg mesa, što se jednom dijelu društva svidjelo, dok drugi spada pod ljubitelje ružičaste, slabije pečene pačetine. Kao prilog uz patku poslužuju dinstani naribani crveni kupus koji je hrskao pod zubima, kao i izvrsno pečene, dobro začinjene i hrskave prutiće batata koji su zabavna alternativa tipičnim prženim krumpirićima. Miješana salata bila je dovoljno velika za dijeljenje i dobar izbor za osvježenje tijekom večere.

image
Filet crne svinje u tamnom umaku s brokulom i dimljenim kroketima


Za desert smo se odlučili za cheesecake s jabukom, dunjom i chia sjemenkama preliven kremom od karamela (39 kn) te topli čokoladni souffle u kremi od bijele čokolade s bobičastim voćem i sladoledom od vanilije (49 kn). Iako su oba deserta bila odlična, čokoladni souffle prekriven bobičastim voćem i sladoledom doista je bio dekadentan na najbolji mogući način i na njega bismo se svakako vratili. Iako će sredina soufflea možda nekima biti nedovoljno tekuća, nama je intenzivan okus čokolade nadvladao bilo kakve moguće zamjerke. Kod cheesecakea je svakako pohvalno što karamel nije bio presladak i cijeli kolač je bio uravnoteženih aroma, s tankom podlogom od keksa, kremom od sira pjenaste teksture i voćnom kombinacijom u kojoj se na mahove osjećala zavodljiva dunja.

image
Čokoladni souffle u umaku od bijele čokolade s bobičastim voćem i sladoledom od vanilije

Ponuda vina na čaše obuhvaća ukupno 12 etiketa, među kojima prevladavaju bijela vina. Na popisu se pojavljuje i jedno pjenušavo i to Tomac Diplomat extra brut za 55 kuna po čaši. Uz večeru smo kušali traminac iz Iloka (26 kn) i merlot iz Belja (16 kn). Lista buteljiranih vina većinom je posvećena hrvatskim vinima i to s velikim izborom regionalnih vinarija. Takav fokus na lokalnu proizvodnju u Lumièreu bez grižnje savjesti mogu usmjeriti i na ponudu jela na jelovniku, kako bi dodatno obogatili osječku gastronomsku scenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:06