Baš i nije neka novost da je azijska kuhinja u Zagrebu iznimno popularna i da bi mnogi danas za ručak radije odabrali porciju slasne katsu piletine nego pohanog piceka s rizi-bizijem. I u tome ne vidimo baš ništa loše. Nemojte nas krivo shvatiti, nemamo mi ništa protiv domaćeg piceka na masti, dapače, ali rast i raznovrsnost je ono što ovaj svijet, pa tako i zagrebačku gastro scenu čini zanimljivom, uzbudljivom, a našu metropolu još bliže svjetskim gradovima čijoj smo se gastronomskoj ponudi dosad samo divili na (pre)skupim putovanjima. Osim katsu piletine, sushija i gyoze, na red je došao i ramen, azijsko jušno jelo koje Zagrepčani polako, ali sigurno upoznaju - i baš im se sviđa. Nije stoga ni čudo što se dugoočekivane radionice ramena, koje je nedavno počela održavati Tatjana Švonja, rasprodaju nevjerojatnom brzinom.
"Interes je zapravo bio očekivan jer se na radionicama sushija, koje su stvarno popularne, često postavljalo pitanje hoće li biti i one na temu ramena. Nisam iznenađena jer je popularnost azijske kuhinje u porastu, ali ono što me ipak iznenadilo jest ta brzina kojom se radionice rasprodaju. Dugo sam razmišljala bih li se uopće u to upustila, ali sada vidim da nisam pogriješila", rekla nam je Tatjana Švonja, vlasnica azijskog restorana All Saints powered by it makes sushi u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici.
"Ono što je zapravo mene sputavalo kod pokretanja radionice ramena bio je problem vremena. Jer, kako u vremenski okvir od otprilike tri sata ubaciti sve od izrade ako znamo da se temeljac kuha čak šest, devet, 12 pa i više sati? Međutim, skupila sam hrabrost, pokušala sam i ljudima se stvarno svidjelo."
Ramen se sastoji od pet komponenti - tare ili baza, temeljac, rezanci, dodaci i aromatizirano ulje - i Tatjana na radionici prolazi svih pet. Od teorije, izrade, kušanja i osvještavanja što osjećamo okusom i mirisom do kombiniranja i slaganja vlastite zdjelice.
"Putem pričamo kako možda malo varati u izradi kod kuće, kako čak i od instant-ramena napraviti solidno, comfort food jelo uz malo truda i promišljanja. I možda ono najvažnije, mislim da polaznici osvijeste da ramen nije ‘samo ona juha s jajem (i špagetima)‘ nego možda neka malo dublja priča", rekla nam je Tatjana Švonja.
A prije nego što je prepustimo organizaciji još jedne u nizu radionica, vođenju svog restorana, izradi domaćeg veganskog sira, rezanaca, kombuche i još tisuću i jednoj drugoj stvari kojom se inače bavi, Tatjanu smo zamolili da s nama podijeli recept za baš to slasno jaje koje nas uvijek gleda iz zdjelice vrućeg ramena kada ga naručimo u restoranu. Za sve druge trikove i recepte, čini se, ipak ćemo morati svratiti na njezinu radionicu u Centar za kulturu prehrane.
Ova priča objavljena je u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima. Ne propustite!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....