TOTALNI HIT

Svatko tko proba popularnu portugalsku slasticu, ne prestaje o njoj pričati. Ne morate ići do Portugala, imamo recept

Recept su osmislile redovnice samostana Jerónimos u župi Santa Maria de Belém u Lisabonu u 18. stoljeću

Pastel de nata tradicionalna je portugalska slastica od lisnatog tijesta s kremom od žumanjka kao glavnim sastojkom. Recept su osmislile redovnice samostana Jerónimos u župi Santa Maria de Belém u Lisabonu u 18. stoljeću. Naime, redovnici su bjelanjke koristili za štirkanje svojih odora, a da ne bi morali baciti žumanjke, pronašli su način kako ih iskoristiti. Tako je nastao recept za Pastel de nata, ali i brojne druge portugalske slastice.

image
Tekinturkdogan/Getty Images/istockphoto

Stoljeće kasnije kada su raspušteni gotovo svi vjerski redovi i zatvoreni samostani, recept je prodan rafineriji šećera, te je ova slastica bivala sve popularnija i popularnija. Danas je ona gastro simbol Portugala, baš kao što je kroasan Francuske.

Gdje je isprobati kod nas?

Da ova slastica dobro ide uz kavu, prepoznali su do sada, barem koliko je nama poznato, samo na jednoj adresi u Zagrebu. Ukoliko vas zanima kakvog je okusa Pastel de nata, gotove ih možete kupiti u Ziggy‘s coffeeshopu po cijeni od otprilike 1 euro. Stvarno je šteta što nema više lokala kod nas gdje bismo ih mogli isprobati i usporediti. Ovako nam jedino preostaje ili spremiti kofere i potegnuti do Portugala, ili ih jednostavno pokušati pripremiti kod kuće.

Kvalitetu Pastel de nate prepoznao je i The Guardian, uvrstivši ovu slasticu među 50 najboljih jela 2009. godine, te objavio recept za jednostavnu pripremu kod kuće. U nastavku ga prenosimo u cijelosti, a u slučaju da vam se učini ipak malo prekompliciranim, tu je i video recept za jednostavniju i bržu pripremu tijesta. Također, ako ste stvarno u žurbi, a baš vam se jako jede ova poslastica, koristiti možete i gotovo lisnato tijesto, ali pripazite da sadrži maslac koji mu daje bolju, finiju aromu.

PASTEL DE NATA

Sastojci za tijesto:

230 g glatkog brašna
¼ - ½ žličice soli
120 ml hladne vode
150 g maslaca (hladnog)

Sastojci za kremu:

210 g šećera
1-2 štapića cimeta
kora 1 limuna u trakicama
500 ml mlijeka
20 g neslanog maslaca (pri tome treba biti narezan na kockice)
35 g glatkog brašna
2 žličice kukuruznog brašna
5 žumanjaka

Priprema:

Prvo ćete pripremati sirup za kremu, odnosno staviti šećer u lonac sa 150ml vode, pola štapića cimeta i pola limuna. Držite na vatri dok ne prokuha i malo se zgusne (drugim riječima, temperatura sirupa trebala bi biti 107 stupnjeva). Ako nemate termometar, stavite žličicu pod hladnu vodu, pa na nju stavite malo sirupa i kad se dovoljno ohladi, stisnite je između dva prsta, te bi ona trebala biti tanka nit kad ih razdvojite. Kada ste postigli dovoljno zgusnutu teksturu, možete skinuti s vatre i ostaviti sa strane.

Nakon toga, u zdjelu stavite brašno i sol i promiješajte. Dodajte vodu i miješajte jednom rukom dok se ne sjedini u suho tijesto. Prebacite na čistu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Ako se tijesto počne mrviti, malo smočite ruke i nastavite mijesiti (ali pokušajte ne dodavati više vode osim ako nije prijeko potrebno), te zamotajte i ohladite 20 minuta. U međuvremenu narežite maslac na 6 ravnih pločica i stavite ih na papir za pečenje. Rasporedite pločice maslaca jedne do druge (3x2) u pravokutnik u sredini komada papira, zatim stavite drugi list na gornju stranu maslac između dva lista papira. Kada ste razvaljali maslac, stavite ga u hladnjak nekoliko minuta. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini otprilike iste veličine kao pravokutnik s maslacem, a zatim, neka središnji pravokutnik bude deblji, zarolajte ili razvucite strane tako da na kraju dobijete oblik križa, s četiri tanka kraka. Kada ste razvukli tijesto izvadite maslac iz hladnjaka i stavite ga u sredinu tijesta i preklopite krakove na vrhu tako da u potpunosti obuhvate maslac. Razvaljajte pravokutnik tijesta na otprilike tri puta veću duljinu od izvorne, zatim preklopite gornju trećinu prema dolje u sredinu, a donju trećinu gore preko vrha. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva, pa ponovite postupak rolanja i savijanja. Zamotajte i ohladite 20 minuta, a zatim posljednji put razvaljajte u pravokutnik debljine ½ cm. S dužom stranom okrenutom prema sebi, vrlo čvrsto smotajte u dugačku ‘kobasicu‘ i dobro zamotajte (možda će vam biti lakše prerezati je na dva dijela prije zamotavanja), te ohladite najmanje sat vremena.

U međuvremenu, stavite mlijeko u srednju posudu s 10 g maslaca, drugom polovicom štapića cimeta i preostalim trakicama limunove kore. Zagrijte malo ispod vrenja, zatim skinite s vatre i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta. Dok ono stoji, vi brašno stavite u vatrostalnu posudu. Uklonite arome (cimet i limun) iz umiješanog mlijeka, zatim ga malo ulijte u posudu za brašno, miješajući da se brašno otopi, dok ne dobijete glatku pastu, a zatim još malo miješajte, ponavljajući dok otprilike polovica mlijeka ne bude unutra. Vratite to u tavu ili lončić, stavite na laganu vatru i miješajte dok se mliječna smjesa ne zgusne do gustoće duple kreme. Maknite s vatre, umiješajte preostali maslac i gotovo sav sirup, prethodno uklonite arome, ali ostavite par žlica sirupa za kasnije.

Kada ste spremni za pečenje, izvadite tijesto iz hladnjaka da se malo zagrije. Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva i stavite dva metalna pleha unutra da se zagriju. Lagano namastite kalupe prije stavljanja tijesta. Narežite tijesto na ploške, svaku stavite u lim ili kalup i vlažnim prstima utisnite skroz uz bočne strane i lagano na vrhu. Pazite da ne zgnječite deblji gornji rub jer će se tako formirati rub.

Vratite u hladnjak na 20 minuta. U međuvremenu, umutite žumanjke u kremu i kremom punite kalupe (napominjemo, ne skroz do vrha). Pecite oko 10 minuta, dok tijesto ne postane tamno zlatno, a krema počne mrljati na točkice (morat ćete procijeniti na oko kada su spremni, jer ovo je jako ovisi o vašoj pećnici). Kada ste dobili željenu boju, i nakon što se ohlade, spremi su za posluživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 09:54