Piše: Nastasja Chiara Petrić
U današnjem svijetu užurbanog tempa i brze hrane, bogatstvo je svakodnevno jesti svježe pripremljen i topao obrok. Za njega je potrebno otići na tržnicu, u vrt ili u trgovinu, povremeno u nedostatku ideja dobro proučiti neku kuharicu, a ponekad morate pričekati da dijete zaspi kako biste pripremili obrok ili kuhali navečer za sutra. No, iako je za kvalitetan obrok dovoljno puno voća i povrća kombinirano sa žitaricama i nekim oblikom proteina, postoje neke namirnice koje upotpunjuju klasična dnevna jela. Mnogima poznate chia sjemenke dobar su biljni izvor omega 3 masnih kiselina, te su također bogate kalcijem i vlaknima.
Njih nije potrebno samljeti kako bi se brže apsorbirale i poboljšale probavu, za razliku od lanenih koje imaju slična svojstva kao i chia. Osim što od njih možete napraviti hranjiv doručak u obliku pudinga sa sezonskim voćem ili orašastim plodovima, sjemenke možete posipati po sendviču ili namazu. Tu je kurkuma snažnog protuupalnog djelovanja, a budući da je topiva u ulju, za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari kombiniramo je s masnoćama ili je umiješamo u smoothie. Avokado se pak u našoj se kući redovito jede za doručak na tostu i s jajima, ili kao umak za domaći čips.
Osim što sadrži veliki udio dobrih masti, obiluje i nutrijentima kao što su kalij i folna kiselina. Goji bobice, kao i sve bobičasto voće, sadrže puno vitamina C, te su bogate antioksidansima. Iako ih moja kćer s oduševljenjem jede, važno je da dnevne doze za odraslu osobu, djeci treba prepoloviti ili čak smanjiti na trećinu. Goji dodajte u zobenu kašu ili napravite kakao kuglice čiji vam recept predstavljam u ovome broju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....