Ove šumske brusnice izmiješane sa šumskim borovnicama pronašli smo na Trešnjevačkom placu kod gospođe Štefice (drugi red s desna, nešto niže od cvijeća). Kraj njenog štanda je nemoguće proći, a nešto ne probati, naučiti i naposljetku kupiti. Osim nekoliko sorti jabuka, krušaka, malina, oskoruša, ona jedina na tom placu prodaje i ove ljekovite šumske bobice koje bere u Samoborskom gorju. Brusnice su prirodni antibiotik koji sadrži vitamin C i A, kalij, biljna vlakna, a bogate su i različitim mineralima. Kiselkastog su okusa, a od tih malih crvenih bobica radi se čaj, sok, sirup, umaci, džemovi, kolači, no izvrsno se slažu i s mesnim jelima, pogotovo divljači. Jedite ih za doručak s jogurtom, a za ručak napravite umak od brusnica sa sokom od pečenja, malo povrtnog temeljca, dodajte i žlicu džema od brusnica i malo vrhnja, te prelijte preko mesa. A za desert kolač od brusnica s jabukama i orasima. Budite sigurni da će antibiotik odmah početi djelovati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....