MALA VINSKA ŠKOLA

ŠTO STARIJE TO BOLJE, ILI? Koje boce vina se isplati čuvati za posebne prilike?

Ona "vino je bolje što je starije" nije uvriježeno pravilo već informacija rijetko primjenjiva za jeftina vina.

Po cijeni je možda najpraktičnije iako nije uvijek ispravno. U pravilu jeftinija vina nisu namjena odležavanju jer neće imati dovoljno ekstrakta i kiselosti ni da požive, a kamoli da napreduju.

Bijela i ružičasta vina iz butelja najčešće treba potrošiti do 2 godine nakon berbe, a ona najboljih vinara iznimno do 3.

Pjenušce bez oznake berbe otvoriti što prije nakon kupnje, a kad kupujete takve gledajte da kupite one koji nisu na skladištima bili godinu, dvije.

Jeftinija crna vina iz butelja potrošiti najkasnije do 3 godine od berbe.

Poluslatka i polusuha vina, bilo crna ili bijela, također potrošiti što prije jer se odležavanjem povećava rizik od refermentacije u boci.

Srednje skupa i skupa vina
Bijela mogu izdržati do pet godina od berbe, a crna imaju strašno širok raspon za odležavanje, od tri do trideset godina. Slatka ili desertna vina ledenih berbi ili prosušenih bobica imaju najdulji vijek trajanja koji se u najboljim primjercima može mjeriti s duljinom trajanja ljudskog vijeka. U ovom slučaju slador je konzervans, a ne latentni problem kao u polusuhih ili poluslatkih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 20:08