Karnevalska hrana

Što se ovih dana jede u Riju: Od sočne Picanhae do neodoljivih Brigadeirosa

Još danas sve je u znaku karnevala, a ako ste se ikad pitali što se jede u gradu koji ovih dana ne spava, o ovim specijalitetima želite znati više

Karneval je nedvojbeno najveća proslava u Brazilu, pa tako pokladni dani u Rio de Janeiru svake godine privlače milijune posjetitelja. Deset dana zaredom, grad doslovno vibrira od samba glazbe, hrane, plesa i zabave koja traje i dan i noć.

Budući da se veći dio slavlja odvija na otvorenom, ulična je hrana popularan izbor tijekom karnevala. Prodavači koji prodaju ukusne grickalice i poslastice iz ruke mogu se pronaći na svakom uglu, no što u mnoštvu specijaliteta koje možda vidimo prvi puta u životu odabrati. Postoji nekoliko favorita koje ne želite propustiti ili koje ćete poželjeti napraviti i sami.

Pão de Queijo

Brazilski kruh sa sirom, nazvan pao de queijo, izvorno se radio od brašna od kasave i tvrdog sira.. Ovi hrskavi, a opet i meki zalogaji brazilski su odgovor na francuske kolače od sira ili Gougères. Iako se tradicionalno jedu za doručak, jednako su popularni kao ulični zalogaj tijekom karnevala. danas se prave od tapioka brašna i popularnijih sireva, kao što su mozzarella ili parmezan, no možete probati i one punjene marmeladom. Domaćini upozoravaju: nećete moći pojesti samo jedan.

image

Brazilski kruh sa sirom

Asab974/Getty Images/istockphoto

ISPROBAJTE RECEPT ZA PÃO DE QUEIJO, FAMOZNI BRAZILSKI KRUŠČIĆI OD SIRA BEZ GLUTENA

Inače, brazilski kruh sa sirom nastao je u regiji Minas Gerais 1700-ih. Tadašnja portugalska kolonija, doživjela je procvat nakon otkrića zlata u Ouro Pretu. Pšenica se tada još nije uzgajala, pa su je kuhari u jelima od kruha zamjenjivali škrobom od lokalnog korijena kasave, kako su ih naučili domorodački narod Tupiniquimi.

U izvornom receptu, koristio se ovaj škrob i tvrdi sir, poznat kao "Minas" sir, sličan parmezanu. Danas se škrob i sir koji se koriste mogu razlikovati od regije do regije.

Coxinhas

Coxinhas su, u biti, pileći kroketi. Ovi ukusni nuggetsi potječu iz Sao Paula, gdje su napravljeni tako da podsjećaju na pileći batak (bez kosti). Tradicionalno se rade punjenjem pšeničnog tijesta mješavinom nasjeckane piletine, sira, luka i začinskog bilja. Tijesto se zatim formira u oblik suze, uvalja u krušne mrvice, a zatim se prži u dubokom ulju dok ne postane zlatno i hrskavo.

image

Coxinhas

Nataliaspb/Getty Images/istockphoto

Churros

Brazilski churrosi slični su onima iz Španjolske, Portugala i ostatka Latinske Amerike. Cilj je ovo slatko dizano tijesto izvući u duguljasti oblik i pržiti ga na vrućem ulju dok ne postane hrskavo, a zatim ga premazati mješavinom šećera i cimeta. Na Kubi se mogu puniti guavom, u Urugvaju sirom, a Brazilci podižu slatkoću na višu razinu puneći svoje churrose u doce de leite, također poznatim kao dulce de leche.

image

Churros

Pronina Marina/Getty Images/istockphoto

Izvorno su churrose izmislili španjolski pastiri koji su ih lako mogli ispeći u tavi na otvorenoj vatri, a danas se najčešće jedu za doručak uz šalicu jake kave ili guste vruće čokolade. Iako su churrosi zapravo madridski specijalitet, oni iz Seville često su hvaljeni jer se razlikuju po svjetlijoj i nježnijoj teksturi.

Bolinhos de Bacalhau

Bolinhos de Bacalhau iznimno su popularni u Brazilu, kao uostalom i sve vrste kroketa. Rade se od usoljenog bakalara, povrća i začina koji se potom prže u dubokom ulju. No, nisu od bakalara jedini koji se spravljaju u Brazilu, naći ćete ih i od sipe koje će zbog njezina crnila biti crne, od piletine, povrtne ili s plodovima mora. Priprema se tako da se svi sastojci dobro pomiješaju, smjesa se oblikuje u željeni oblik i prži u dubokom ulju. Ukusne krokete možete jesti same kao međuobrok ili uz rižu i povrće.

image

Bolinhos de Bacalhau

Jackmalipan/Getty Images/istockphoto

Acarajé

Iako se tradicionalno povezuje s narodom Baianas u Bahiji (na sjeveru Brazila), acarajés je također široko dostupan na tržnicama Rija. Tijesto za acarajé priprema se tucanjem crnog graška, luka, soli i papra. Smjesa se potom oblikuje u pogaču, odnosno lepinju i prži u dubokom ulju, najčešće palminom. Hrskavo prženo tijesto se zatim otvori i puni raznim nadjevima, najčešće onim od mesa škampa i povrća. Na kraju se prelije vatapom, pikantnom pastom od orašastih plodova i poslužuje uz svježu salatu.

image

Acarajé

Arthurmota/Getty Images/istockphoto

Inače, ovo jelo vuče korijene iz zapadne Afrike, a u Bahiu je doneseno u 19. stoljeću. Zanimljiv je podatak kako danas postoji više od 500 prodavača acarajé u Salvadoru, obalnom glavnom gradu Bahie.

Picanha

U cijelom Brazilu, pa tako i Riu lako možete pronaći ulične prodavače koji peku i roštiljaju sve vrste mesa i kobasica, uključujući meku i nježnu picanhu. Ovaj komad goveđeg mesa koji nazivamo culotte steak ili gornji biftek jednostavno se začini kamenom soli, nabode na ražnjiće i peče na žaru dok nije srednje pečeno.

image

Picanha

Lauripatterson/Getty Images

Tanke kriške mesa zatim se izrezuju izravno s pečenih ražnjića kako bi kupci u slasnim zalogajima mogli uživati i u pokretu. Jednom kad ga probate, ovaj sočan, aromatičan i nemastan komad mesa svakako će vam ostati u pamćenju.

Brigadeiros

Ove čokoladne poslastice dobile su ime po brigadnom generalu Eduardu Gomesu, istaknutoj političkoj ličnosti 1940-ih. Postali su popularan desert u to vrijeme, jer su bili jeftini za izradu i nisu zahtijevali sastojke poput jaja ili mlijeka. Kondenzirano mlijeko, maslac i kakao u prahu sve su što je potrebno za pripremu Brigadeirosa, ali danas se često ukrašavaju čokoladnim posipom, pistacijom, bademima, mentom, kavom ili kokosom.

image

Brigadeiros

Dio5050/Getty Images/istockphoto

Prema jednoj legendi, Brigadeir Eduardo Gomes kandidirao se za predsjednika 1945. sa sloganom koji je glasio "Glasajte za Brigadeira, on je zgodan i slobodan". Slogan je osvojio mnoge djevojke koje su tada pekle i prodavale slastice kako bi prikupile sredstva za Brigadeirovu kampanju. Bila priča istinita ili ne, danas je nemoguće proslaviti rođendan u Brazilu bez ovih čokoladnih slatkiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:39