Što kad zaboravite omekšati maslac na vrijeme

Pravili biste bas o.d.m.a.h taj divan kolač na koji ste naišli u novoj kuharici koju ste si kupili ili ste jednostavno zaboravili da za onaj bakin biskvit treba ostaviti maslac na sobnoj temperaturi. A hitno je. Jako. I nemate 30-45 minuta da biste dobili maslac idealne konzistencije.

Na otvoreni plamen i ne pomišljajte jer ćete maslac naravno otopiti, ali u ovom vam slučaju itekako dobro može doći mikrovalna pećnica. I tu treba paziti i dobro tempirati postupak koji pak ovisi o svakom pojedinom modelu mikrovalne pećnice. Pretjerate li, maslac će biti premekan ili će se u najgorem slučaju rastopiti.

No što ako nemate mikrovalnu? Postupak omekšavanja drastično ćete ubrzati narežete li maslac na kockice. Za ekstra brze rezultate kockice stavite u nepropusnu (i to zaista nepropusnu) plastičnu vrećicu i zatim njeno dno uronite u mlaku vodu. Ne odvajajte se od vrećice i pazite da je izvadite čim vidite da se maslac približava željenoj tvrdoći.

Propisno omekšani maslac trebao bi se lagano udubiti pod pritiskom, no prst vam nikako ne smije upadati u njega. Bude li vam maslac premekan, tijesto za keksiće bit će poput tijesta za kolače – premekano i svojeglavo. Takvi će se keksi previše raširiti pri pečenju i neće zadržati oblik. Ako radite kolač, takav maslac nećete moći dobro izmiksati sa šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:08