Meso je moćan medij. Tko je god vidio naslovnicu prije tiska, nije se mogao suzdržati od komentara. Eksperimenta radi, napravili smo dvije (zapravo, gotovo uvijek to radimo, često i tri) i pokazali ih različitim ljudima.
Zanimljivo je bilo slušati ih kako opisuju svoje emocije vidjevši aktualnu naslovnicu: od “totalno sam zaslinio” i “sad sam stvarno gladan” do “meni je to ipak malo prekrvavo” i “niste li to mogli malo bolje ispeći?”, pa čak i “ne kužim zašto na naslovnici nije sladoled, ljeto je”. Druga, alternativna naslovnica, ova bijela s krasnim komadom sirova Vergara ribeye steaka, ipak je izazvala najburnije komentare: od “odvratno” do “niste normalni”, uz tek poneki rijetki “uuu, zanimljivo, hrabro”. Nije da komad sirova mesa nije već viđen na coverima svjetskih magazina, no zanimljivo je bilo vidjeti kakav otpor osjećamo prema nečemu što je naša svakodnevica, barem svima nama koji jedemo meso. Istina, sve manje ljudi ide u mesnice, meso se prodaje u supermarketima, kozmetički dotjerano, u stiropornim pakiranjima preko kojih je nategnuta plastična folija koja mu poravna svaku boru. Kao da ne želimo znati da je “to” nekad hodalo i disalo.
No, s druge strane, raste scena koja okuplja ljubitelje najboljih komada mesa, ljude koje zanimaju kvaliteta i porijeklo, pasmine, specijalni rezovi, odležavanje mesa, načini i alati pripreme, roštilji i vrste ugljena... Juneći i goveđi steakovi sve su češće na našim roštiljima i tavama na kojima su do jučer vladali, i vjerojatno još i sad vladaju, svinjetina, krmenadli i vratina, uz gotove ćevape i pljeskavice, ražnjiće i eventualno teleće šnicle.
Klasični američki i engleski cutovi mesa osvajaju i naše tržište, pojavljuju se i novi, a sve je više onih koji će se odvažiti na vruću rešetku baciti ramstek za koji su do jučer mislili da nije za roštilj jer uvijek ispadne pretvrd. Ne, ne ispadne ako znaš što radiš, kažu naši suradnici na tematskom specijalu ovog, ljetnog broja Dobre hrane.
Ako volite dobar steak, a niste se dosad sami usudili pripremiti ga, pogledajte što vam imaju reći. Potpalite roštilj ili zagrijte tavu i - samo hrabro. Sasvim je izvjesno da će vam ova pustolovina otvoriti nove vidike. Uz jednu napomenu: odsad bi se meso na vašem tanjuru moglo naći rjeđe, ali će zato biti mnogo kvalitetnije. Jer ste postali izbirljiviji. A tako bi, mislim, i trebalo biti.
Vaš urednik
Samo neke od tema u novom broju magazina Dobra hrana LJETO 2023., uz koji smo za svakog čitatelja u suradnji s Kotanyijem pripremili i dar, vrećicu Quick and Easy začina za još bržu pripremu jela, su:
SAMO PITAM... Miroslava Šuvaka i Marka Filipina iz Nove runde izrešetali smo pitanjima
LJUDI OD MESA Luka Birčić, Nikola Dujmić, Petar Berislav Bašljan, Ivan Đukić i Mišo Pešić ispričali su nam zašto su život posvetili upravo - mesu
GASTROLAB U novom eksperimentu u suradnji s Gastronomadima istražili smo imaju li marinade smisla
MRZLO LJETO Opremite se svježim voćem, čokoladom, orašastim plodovima i mlijekom te se bacite na pripremu sladoleda
ŠEST SLIKA IZ BANGKOKA Otputovali smo u glavni svjetski grad street fooda i obišli sve: od uličnih prodavača do ozbiljno dobrih restorana
PEACE, LOVE & PASTA U zagrebačkom Papaveru Ana i Pasquale Longobardi pokazali su nam kako pripremiti najfinije talijanske klasike
TALIJANSKA POLJA RIŽE Posjetili smo poznatu tvornicu Scotti kraj Milana i razgovarali s vlasnikom tog poslovnog carstva
LAGANE SIROVE SLASTICE Vania Ardiles Perić majstorica je veganskih i vegetarijanskih jela, a za nas je održala privatnu radionicu
SPLITSKI COCKTAIL ĐIR Obišli smo najbolje barove u Splitu, isprobali koktele i prikupili recepte
PUT POD NOGE Šalabahter za putovanje kroz skriveni biser sjevera - Međimurje
ASTURIJA Posjetili smo dojmljivu kneževinu sireva, sidre, mesa i konzervirane ribe u koju se jedva čekamo vratiti
INSPEKTOR KARNIVOR U drugoj epizodi ovog gastro serijala naš glavni lik probudio se u krevetu s odrezanom telećom glavom - poruka je primljena, a glava... pripremljena!
BREGOVITA HRVATSKA Vinska regija budućnosti dobro se prilagođava klimatskim promjenama, a njezini glavni igrači na tržište izbacuju vina izražene aromatičnosti
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....