OVO MORATE PROBATI

Spojili smo čokoladu s genijalnom karamelom bez šećera i napravili novi omiljeni slatkiš

 Lidija Lončarić
Karamelasta podloga od čokolade priprema se u manje od 15 minuta, a za ovu karamelu će vam trebati svega tri sastojka

O spoju čokolade i slanog karamela, bez dvojbe, mogla bi se napisati knjiga. Bez obzira na to uparuje li se s jakom tamnom ili mliječnom čokoladom, karamel se često nalazi u funkciji onog elementa zbog kojeg se instantno zaželimo dobrog slatkiša, a kada sam otkrila da se može pripremiti od samo tri sastojka, bez trunke šećera, moja je opsesija još narasla. Internet mi je dobar prijatelj kada je u pitanju sastavljanje novih recepata, pa sam tako naišla i na onaj za karamel koji se priprema od javorova sirupa i kokosova mlijeka i koji je, začudo, daleko jednostavniji od onog šećernog klasika, koji se ne miješa i na koji je važno paziti svaku sekundu.

Moram priznati da sam u početku bila pomalo skeptična te je upravo to bio jedan od razloga zašto sam se odlučila okušati u pripremi. Da bi stvar bila još bolja, spojila sam ga s fudge podlogom po receptu varaždinske slastičarke Nike Žganec i stvorila pravog malog čokoladno-karamelastog monstruma bez dodatka rafiniranog šećera, onog koji s tanjura nestaje brzinom munje i zove na još.

image
Lidija Lončarić


Da pojasnim, fudge je poslastica koja se također priprema od samo nekoliko sastojaka.
Poput čokolade je, samo pomalo žvakast, kao kakav dobar čokoladni bombon, pa kad spojite takvu podlogu, dodate slani karamel i prelijete čokoladom, dobivate slasticu za koju će vas istog trena svi pitati za recept. Na sreću, možete ga pronaći u nastavku.

Za fudge će vam trebati:

250 g tamne čokolade
140 g kokosova mlijeka (čvrsti dio)
65 g orašastog maslaca, npr. maslac od kikirikija
lješnjaci, kikiriki ili bademi, po želji

Za karamel:

100 g javorova sirupa
2 žlice kokosova mlijeka (čvrsti dio)
1 žlica maslaca od kikirikija
1 žličica vanilije
cvijet soli
još čokolade i kokosova ulja za preljev

Priprema:

Fudge napravite tako da na pari otopite čokoladu s kokosovim mlijekom i orašastim maslacem po želji. Prelijte u kalup obložen papirom za pečenje, dodajte orašaste plodove po želji i stavite u hladnjak. Karamel pripremite tako da u posudu s debljim dnom stavite javorov sirup i kokosovo mlijeko pa sve skupa zagrijavajte na srednjoj vatri. Pustite da se stvore mjehurići i da postane gust. Kada je gotov, maknite ga s vatre i umiješajte žlicu maslaca od kikirikija i žličicu ekstrakta od vanilije. Prelijte po fudgeu kao podlozi, pospite cvijetom soli i stavite u hladnjak tijekom noći. Kad se sve stisnulo, narežite na kocke, prelijte čokoladom koju ste otopili s malo kokosova ulja i pospite s još malo soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:34