Mala škola paste

Slavonka i Talijan u Zagrebu već godinama vode uspješan restoran, poznati su po odličnoj pizzi i još boljoj tjestenini, a nama su otkrili omiljene recepte

Od Veneta preko Ligurije i Lazia do Emilia-Romagne i Campanije - Ana i Pasquale Longobardi vode nas na gastro putovanje Italijom

Kad se 1999. godine, još kao učenica, s mamom i bratom odselila tati u Italiju, Slavonka Ana Uremović Longobardi nije ni pomišljala da će jednog dana u Zagrebu imati vlastiti restoran, i to s Talijanom koji će joj biti suprug. No, sudbina je htjela da tinejdžerica Ana 2000. upozna Fiorellu, s kojom je izgradila prekrasno prijateljstvo. Preko nje je upoznala i njezina brata Pasqualea, koji će joj nekoliko godina poslije, kad joj je bilo 17 godina - postati dečko, a potom i životni partner u svakom smislu riječi. Tih godina je Castelfranco Veneto bio budućnost kako za obitelj Uremović, tako i za obitelj Longobardi. I Anini iz Slavonije i Pasqualeovi roditelji iz Napulja su, naime, u taj gradić 40-ak kilometara udaljen od Venecije došli “trbuhom za kruhom”. Njihova djeca su se ondje školovala i vrlo rano su počela raditi u obližnjim trattorijama.

image

Vlasnici restorana Papavero na zagrebačkim Mlinovima

Berislava Picek/Cropix

Slušajući naizmjenice jedno pa drugo, ugostiteljstvo, ali prije svega kuhinja, kao da im je bilo suđeno. Baš kao i njih dvoje jedno drugome. Iako je Ana završila ekonomiju, a Pasquale kemiju, po završetku školovanja napravili su karijerni zaokret. Tako je Slavonka postala profesionalna kuharica, a njezin Talijan certificirani pizzaiolo s diplomom prestižnog instituta Universita’ della Pizza, pa danas oboje kao dobro uštimani duo vode jedan od boljih zagrebačkih restorana u kojima se služe klasici talijanske kuhinje. Na tom putu pomoglo im je što su radili u različitim tipovima restorana u Veneciji, Bibioneu, Trevisu, pa čak i u Irskoj.

No, u jednom trenutku su odlučili okušati sreću u Hrvatskoj, a ubrzo se stvorila prilika koju nisu željeli propustiti: naišli su na lokal koji je dodatno razbuktao ideju o otvaranju restorana u Aninoj domovini. I tako su Ana i Pasquale na Mlinovima otvorili Papavero, kojemu je danas već osam godina. Tamo se ide kad se želi pojesti prava pizza contemporanea nadjevenu domaćim, kako talijanskim, tako i hrvatskim proizvodima. No, ako ste već čuli za Papavero Pizza & Food Lab i probali njihovu tjesteninu, tada vam je jasno zašto smo se odlučili ovu temu raditi upravo u kuhinji bračnog para Longobardi.

Naime, iako su se posljednjih godina profilirali kao jedno od ultimativnih mjesta za stvarno dobru pizzu, tjestenina je njihov jednako dobar, ako ne i bolji proizvod. Rade je ručno, po provjerenoj recepturi koju su otkrili samo za čitatelje Dobre hrane, a ovisno o sezoni i jelima na meniju igraju se raznim oblicima. Uz tjesteninu vode nas na gastro putovanje regijama Italije i otkrivaju neke nove namirnice, okuse i priče.

image
Berislava Picek/Cropix

GNOCCHI SORRENTINA
Ovog recepta ne bi se postidjeli ni najbolji chefovi!
Pogledajte video pripremu ovog jela!
image
Berislava Picek/Cropix

SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO
Ovo jelo nekad su jeli siromasi, a danas je na meniju mnogih poznatih restorana
image
Berislava Picek/Cropix

CARBONARA
Napravite je kao u najboljim talijanskim restoranima i izbjegnite ovu klasičnu pogrešku!
Pogledajte video pripremu ovog jela!
image
Berislava Picek/Cropix

LINGUINE CACIO E PEPE
Ovaj talijanski klasik malo tko zna pripremiti kako treba, no uz ovaj recept nećete pogriješiti
image
Berislava Picek/Cropix

RAGU‘ D‘ANATRA
Onaj tko je probao ovaj talijanski klasik, ne bira više ni jedan drugi - tajna je u jednoj posebnoj namirnici
Pogledajte video pripremu ovog jela!
image
Berislava Picek/Cropix

TAGLIOLINI U UMAKU OD GAMBERA, CHERRY RAJČICA I TAGGIASCHE MASLINA
Ovako pripremljenu tjesteninu mogli bismo jesti baš svaki dan, bez pretjerivanja!
Pogledajte video pripremu ovog jela!
image
Berislava Picek/Cropix

PESTO E ORECCHIETTE
Za ovaj pesto kažu da je apsolutno najbolji na svijetu, rustikalan je, aromatičan i savršen za ljeto

Cijeli video specijal talijanskih klasika nastao u suradnji s Papavero Pizza & Food Labom, kao i recepte potražite ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:47