Mnogo toga se može dodavati u sirove kolače - kao temelj mljeveni orašasti plodovi koji su povezani slatkim sirupima ili medom, a potom sjeckano sušeno voće i obilje začina po kojima, uostalom, i miriše Božić. Osim klasičnih lješnjaka, badema i oraha, sada se gotovo u svim dućanima mogu nabaviti i indijski oraščići koji će itekako dobro doći te datulje. A, kad su sirovi kolači u pitanju, onda savjet treba potražiti od stručnjaka pa smo se uputili našoj suradnici, Mihaeli Devescovi, koja je najprije privatno počela jesti sirovu hranu, a onda odlučila objaviti kuharicu "Sirova hrana".
Godinu dana dodatnog truda, i osim što vodi portale sirovahrana.hr i zdravetorte.hr, Mihaela će objaviti drugu kuharicu, "Slatke strasti". Njezini su kolači bez šećera, brašna, jaja, mlijeka, maslaca i margarina, a isprobani su u kuhinji same autorice. Mogu se naručiti preko interneta, a možete ih kupiti i u trgovinama zdrave hrane, kao što su zagrebački Greencajg, Priroda i društvo i Grga Čvarak te u zagrebačkim Vivas barovima u Selskoj, Savici, na Krugama, Vrbanima, u Španskom i Klari.
Mihaela svoje kolače i torte vozi i na obalu pa ih mogu probati Zadrani u Coffe&Cake i BioSvijetu, Splićani u BioPlanetu u Joker centru te Riječani u Manufakturi i prodavaonici Priroda i društvo. Cijene torti se kreću (ovisno o veličini i vrsti) od 180 do 200 kn, a pakiranje kuglica od 100 gr stoji 24 kn.
Ružičaste kuglice od kokosa
2 šalice indijskih oraščića 1 1/2 šalica kokosova brašna - ribanog 1/2 šalice cijeđenog soka od cikle agavin sirup |
Prvo miksajte oraščiće do brašna, dodajte ostale sastojke i miksajte u sjeckalici dok se smjesa ne poveže. Dobivenu smjesu oblikujte u željene oblike i uvaljajte u kokosovo brašno.
Božićni slatki kruh
2 šalice badema 1 šalica indijskih oraščića miks suhog voća (datulje, grožđice, suhe marelice, suhe smokve, suhi ananas, suhi mango, suhe banane) agavin sirupa po potrebi ili nekog drugog tekućeg zaslađivača |
Miksajte bademe i indijske orašaste plodove do brašna, dodajte suho voće i kratko izmiksajte, po potrebi dodajte tekući zaslađivač. Smjesu prebacite u kalup za kruh i spremite u hladnjak (ako treba - nije božićno).
Mini torta s makom
Ružičasta krema
1 1/2 šalica indijskih oraščića 2 žlice kokosova ulja 3 žlice agavina sirupa 1/2 šalice soka od cikle |
Miksajte sve sastojke u blenderu do glatke kreme.
Krema od vanilije
1 1/2 šalice indijskih oraščića 1/2 šalice kreme od kokosa 2 žlice kokosova ulja 1/2 šalice bademova mlijeka ili neko drugo orašasto mlijeko 3 žlice agavina sirupa prstohvat burbon vanilije |
Miksajte sve sastojke u blenderu do glatke kreme.
Mak krema
1 1/2 šalice mljevenog maka 2 žlice soka od limete 1 šalica datulja 2 žlice agavina sirup |
Miksajte sve sastojke u blenderu do glatke kreme. Prvo stavite jedan sloj kreme od maka, drugi od vanilije i treću ružičastu kremu. Spremite u hladnjak preko noći ili u zamrzivač na 3-4 sata.
Mini božićna pita
1 šalica badema 1 šalica indijskih oraščića 1 šalica lješnjaka 1 šalica datulja 4 žlice kakaa u prahu 1/2 žličice kardamoma 1/2 žličice cimeta |
Miksajte prvo orašide. Kad dobijete sitno brašno, dodajte ostale sastojke i miksajte dok se smjesa dobro ne poveže te rasporedite po kalupu i pritisnite zadnjom stranom žlice.
Krema
1 šalica indijskih oraščića 1/2 šalice soka od cikle 3-4 žlice agavina sirupa 2 žlice kakao maslaca prstohvat burbon vanilije 1 žlica kokosova šećera 1/2 šalice kokosova mlijeka po potrebi |
Sve sastojke miksajte u blenderu do glatke kremaste teksture. Po vrhu posipajte mak u zrnu i listiće mente.
Keksići s okusom naranče
2 šalice indijskih oraščića 1 i 1/2 šalica kokosova brašna - sitno 2-3 žlice agavina sirupa 4 kapi eteričnog ulja slatke naranče voda |
Miksajte indijske oraščiće do brašna, dodajte ostale sastojke i miksajte dok se smjesa ne poveže. Dodajte još malo vode, npr. 2-3 žlice da vam bude lakše smjesu valjati, te oblikujte u božićne oblike. Stavite na mrežasti dio u dehidrator na 42 stupnja oko 6 do 8 sati ili u pećnicu na masni papir.
Punjeni kolačići
2 šalice indijskih oraščića 1 šalica klica od heljde 4 žlice agavina sirupa 2-3 žlice vode 3 žlice limunova soka |
Miksajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu koja se drži zajedno te oblikujete u kalup za muffine, a ostavite u sredini udubljenje za punjenje.
Punjenje
1 1/2 šalica datulja 1/2 šalica suhih smokava 1/2 šalice soka od naranče 1 slatka jabuka 1/2 žličice cimeta 1/2 šalice grožđica |
Miksajte sve sastojke osim jabuke i grožđica. Kada se sve dobro pomiješalo, dodajte ostale sastojke i miksajte.
Krema
1 šalica indijskih oraščića 4 žlice agavina sirupa 1/2 šalice vode |
Miksajte sve sastojke do glatke kremaste teksture. Po vrhu kolačića stavite jednu žlicu kreme.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....