Ova samonikla biljka slankastog je okusa, a koristi se svježa, najčešće na lešo u kombinaciji s krumpirom, u rižotima, s tjesteninom... te ukiseljena. Kao takva obavezna je uz morske meze, podići će i svaku salatu, a dobro došao je i u sendvičima i brusketama.
Kruščići s motarom
Zamijesite klasično tijesto za kruh od brašna, soli, kvasca, vode, a možete dodati i malo mlijeka pa čak i žlicu meda. Motar kratko blanširajte i dobro ga ocijedite pa ga dodajte u smjesu. Zamijesite tijesto rukama i ostavite ga da se diže pa ga ponovno premijesite i oblikujte kruščiće koje pospite krupnom soli te ispecite na 200 stupnjeva dok lijepo ne porumene.
File orade s kremom od blitve i blanširanim motarom
Oradu ispeći na žaru pa meso odvojiti od kosti ili ju još sirovu isfiletirati pa ispeći filete. Blitvu skuhati, ocijediti, dodati soli i maslinova ulja pa sve izraditi pomoću blendera u kremu. Oradu servirati na kremi od blitve uz kuhani motar začinjen solju s teranom i maslinovim uljem.
Pečene marelice i motar s grilanom skutom
Marelice prepoloviti i odstraniti im koštice pa ih poslagati u posudu za pečenje. Po njima i uz njih rasporediti očišćen i opran motar te sve posuti šećerom. Ispeći ih u pećnici dok se malo ne zapeku i šećer se ne otopi i karamelizira pa ih poslužiti s grilanom ovčjom skutom. Na kraju pokapati s malo limunova soka i posuti tostiranim listićima badema.
Hladno predjelo s motarom
Na komad svježe skute, ovčje ili kravlje staviti sirove očišćene repove škampa. Posoliti, popapriti, pokapati maslinovim uljem te dodati kuhani ili ukiseljeni motar.
Rižoto s motarom, kozicama i šljivama
Na mješavini maslinova ulja i maslaca popržiti svježe šljive, pa dodati rižu i kratko je zapržiti. Podliti ribljim temeljcem pa dodati blanširani motar, podlijevati svako malo jer riža pije dosta tekućine. Dodati pred kraj kozice i začine po želji te još malo maslaca. Rižoto možete poslužiti s naribanim parmezanom.
Ukiseljeni motar
Za kiseljen motar potrebna je samo voda i dobra domaća kvasina ili vinski ocat. Motar se može kiseliti u čistoj kvasini i tada će biti nešto žešćeg okusa. No, idealna omjer za kombinaciju octa i vode je 1:3. Prokuhanom tekućinom zaliti motar koji stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte ih kad se ohlade u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....