Bez ustručavanja

Skoko o našoj gastronomiji i privatnim druženjima: ‘Oduševljen sam kad me pozovu na roštilj‘

Iako bi neki pomislili kako vrhunski chefovi uživaju samo u fine diningu, jedan od sinonima izvrsne hrvatske kuhinje to opovrgava

David Skoko, jedan od naših najuspješnijih kuhara, u TOPCASTU TOP RADIJA povodom gostovanja na Weekend Food Festivalu otkrio je da neće za sebe reći da je veliki gurman. Dodao je i da većina kuhara najviše voli jesti jednostavna i tradicionalna jela i ne vole dugo sjediti u restoranima. Weekend Food Festival održava se u Rovinju od 14. do 16. travnja.

"Volim jednostavnu, lokalnu kuhinju kao što je radila moja mater. Nešto na čemu sam odrastao, nešto što mi je prirodno, što ne osjećam da probavljam, što mi daje energiju, a ne radi mi smetnje", ispričao je poznati chef koji je između ostalog govorio i o izazovima u hrvatskoj gastronomiji, o tome zašto ne treba slijepo pratiti trendove, te je otkrio kako mu je privatno važnije druženje nego dobra ‘klopa‘: "To vam je kao da ste mehaničar Formule 1, a doma vozite Golfa."

Osvrnuo se Skoko i na to kakav je on osobno kao gost u restoranu.

"Jako sam zahvalan gost. Nikada ne dramim, ne kritiziram i gledam se jednostavno hraniti. Želim jesti zdravo, jednostavno, po mogućnosti lokalno i tehnike kuhanja ne trebaju biti prezahtjevne. Tako mi je lakše funkcionirati. Iz prakse ću vam reći da većina nas kuhara koji provodimo puno vremena u kuhinji najviše volimo jesti nešto jednostavno, domaće, tradicionalno, bez da se opterećujemo hranom. Fine dining je najčešće za gurmane - a mi smo ti koji kuhamo za gurmane, mi smo s druge strane šanka. Većina nas ne voli dugo sjediti u restoranima i kušati menije. Možda u početku karijere, kad te sve to jako zanima, ali kad shvatiš kako taj svijet funkcionira, kad su ti stvari jasne, onda shvatiš koje su prave vrijednosti gastronomije i stvaraš osobni način percepcije gastronomije", istaknuo je Skoko.

ISPROBAJTE SKOKINU BUZARU SA ŠKOLJKAMA

  • 0,5 kg mušula ili kunjki
  • 1 žljuk vina
  • peršin
  • 1 češanj češnjaka
  • grančica ružmarina
  • 2 žlice ukiseljenih stapki češnjaka

Ako imate svježih školjki, najjednostavnije jelo je buzara. Bez puno filozofiranja, nasjeckajte malo češnjaka pa ga okrenite par puta na maslinovu ulju, dodajte malo peršina, grančicu ružmarina, ubacite školjke i žljuk nekog bijelog vina (može i pjenušca koji je ishlapio od prošlog vikenda). Pričekajte da se školjke otvore, sve prebacite u duboku teću, dodajte dvije žlice ukiseljenih stapki češnjaka.

Poznati chef kod kuće voli jesti kvalitetne namirnice i nije zahtjevan u kuhinji kao ni na druženjima."Bitno mi je da je sezonski, svježe i kvalitetno. Supruga i ja volimo kuhati i kad kuhamo za našu ekipicu, onda se potrudimo napraviti nešto što je fora, a i ne mora tako biti. Oduševljen sam kad me netko zove na najjednostavniji roštilj ili na peku. Nemamo problema s ekipom napraviti sto palačinki pa to pojesti, jer bitnije mi je druženje i dobar ‘feeling‘ koji se stvara nego sama klopa", rekao je Skoko.

Govoreći o trendovima u današnjim kuhinjama te jesu li lišene zdravijeg pristupa, Skoko je istaknuo: "Tendencija ide prema zdravoj prehrani. Međutim, percepcija zdrave prehrane je pomućena, pogotovo kroz digitalne medije gdje nalazimo svakakve informacije o tome što je zdravo, a što nije... Za nas bi bilo zdravo hraniti se hranom iz našeg okruženja".

RECEPT DAVIDA SKOKE ZA TEMELJAC OD PLAVOG RAKA

Skoko je istaknuo i svoja promišljanja o gastronomiji, ali i kakav je njegov pristup prema gostima.

"U gastronomiji se najčešće fokusiramo na organoleptiku - da je jelo ukusno, mirisno, lijepo, fino, a zapravo se često ne razmišlja o tome koliko je zdravo, koliko je probavljivo, što nama to jelo daje. Osim gušta i vizualnog identiteta samog jela - što nam to jelo priča. Kao kuhar, neću reći za sebe da sam veliki gurman, volim jesti, znam jesti, poznajem namirnice, ali volim se hraniti jednostavno jer meni to čini dobro, a ono što radim kroz svoju kuhinju je da komuniciram sa svojim gostima", rekao je Skoko.

Vlasnik i chef konobe Batelina osvrnuo se u podcastu i na situaciju na domaćoj gastro sceni.

"U hrvatskim restoranima je najveći problem to što, ruku na srce, najmanje koristimo domaći lokalni proizvod. U hrvatskoj gastronomiji smo preskočili nekoliko stepenica, nismo napravili dovoljno čvrste temelje da bismo razvijali gastronomiju", smatra Skoko ističući kako ne treba slijepo pratiti trendove.

"Često se spominju trendovi i koliko je važno njihovo praćenje. S jedne strane normalno, trendovi se prate, pogotovo uz sadašnje medije kada ih jednostavno ne možemo izbjeći. Trendovi u gastronomiji su kao i u glazbi - nije svaki dobar. Sad imamo trendove u glazbi među mladima koji su stvarno loši. Zar stvarno moramo pratiti te vrste trendova i u gastronomiji? Tako je s amerikanizacijom ponude za mlade i onda ih učimo da jedu hranu koja ima 1000 kalorija u devet zalogaja", zaključio je Skoko.

Cijeli, vrlo zanimljivi razgovor s Davidom Skokom, pogledajte u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:24