LJETNI KLASIK

Sjećate li se banana splita? Za pripremu ove legendarne slastice trebat će vam svega 3 sastojka

 Sandoclr
Priprema ljetnog klasika iz djetinjstva posebno bi mogla biti zanimljiva kada su u pitanju obiteljska okupljanja i rođendani najmlađih

Kada bismo morali navesti samo jednu slasticu koju posebno dobro pamtimo s ljetovanja u djetinjstvu, to bi zasigurno bio banana split. Iako smo kao manji bili uvjereni kako kombinacija sladoleda i banana zasigurno mora imati nekakve veze s gradom Splitom, istina je ipak nešto drugačija. Naime, riječ je o američkom desertu koji uključuje po duljini prepolovljenu (eng. split) bananu te je po tome i dobio ime. Postoje dvije priče kako je sama poslastica nastala.

image
Gregory_lee

Ona izglednija govori kako je kombinacija banana i sladoleda prva na pamet pala Davidu Strickleru još 1904. godine, zaposleniku u jednoj ljekarni u Pennsylvaniji, te kako je instantno osvojila stanovnike gradića Latrobe. Stickler je svojoj varijanti dodao još i sljezove kolačiće, ananas, orašaste plodove, sirup i trešnje. Druga pak priča govori kako je banana split izmislio Ernest R. Hazard 1907. godine kako bi u restoran u Wilmingtonu u Ohiu privukao što više studenata s tamošnjeg koledža. Prema njegovoj, navodno originalnoj recepturi, banana split sadržavao je bananu koja je bila podijeljena na pola, tri kuglice sladoleda, čokoladni umak, ananas, preljev od jagoda, orašaste plodove, šlag te dvije trešnje.

Budući da stanovnici gradića Latrobe, ali i oni u Wilmingtonu vjeruju kako su upravo oni zaslužni za veliku popularnost ove ljetne slastice, u Pennsylvaniji se u kolovozu održava Banana Split Celebration, a u Ohiu u lipnju Banana Split Festival.

image
Aimeeleestudios

No, bez obzira na podrijetlo, činjenica je kako je ovaj klasik, s dolaskom nekih novih, instagramičnijih ljetnih poslastica, kod nas gotovo u potpunosti pao u zaborav pa su tako danas zbilja rijetke slastičarnice u kojima će vam biti voljni poslužiti ovaj sladoledni kup u svom izvornom izdanju. Tako nam jedini izbor preostaje kućna varijanta legendarne slastice. Srećom, priprema uopće nije komplicirana i trebat će vam svega tri sastojka – banane, sladoled i mrvice, orašasti plodovi ili čokolada. Ako pak želite pretjerati, dobra ideja bit će sve pobrojano, ali i šlag te svježe voće.

POVRATAK KLASIKA U KUĆNOM IZDANJU

Najbolji odabir bit će dovoljno zrele banane bez smeđih točkica. Koristite li prezrele banane, koje biste inače ubacili u smoothie ili nice cream, one će biti previše kremaste, a samim time neće stvoriti dovoljno dobar kontrast već ionako kremastom sladoledu. Banane najprije prerežite na pola, a pripremate li ih unaprijed, pokapati ih možete limunovim sokom kako ne bi poprimile smeđu boju.

Kada je u pitanju sladoled, klasik su čokolada i vanilija, ponegdje i jagoda, no kod kućne pripreme banana splita nema granica. Koristite okuse koje najviše volite, no imajte na umu da se uz banane posebno dobro slažu orašasti te mliječni okusi. Kuglice sladoleda smjestite između dvije prerezane ploške banane.

image
Mindstyle

Najzabavniji dio slaganja banana splita za one najmlađe svakako će biti dodaci. Čokoladu otopite na pari s malo maslaca, kratko je ohladite pa je prelijte po sladoledu i bananama. Dobra ideja i česta pojava kod nekadašnjih primjeraka banana splita su i šlag te mljeveni orašasti plodovi. Koristiti možete orahe, lješnjake, bademe, pistaciju ili jednostavno ono što vam je trenutno po ruci. Orašaste plodove nemojte samljeti do kraja, neka se osjete hrskavi komadići koji će ovaj desert učiniti još zanimljivijim.

Osim klasičnih dodataka, svom banana splitu možete dodati i karamelu, posebice slanu, zatim mrvljene kekse, voćne preljeve ili pak svježe bobičasto voće. Onim najmlađima najzanimljivije bi mogle biti šarene ili čokoladne mrvice pa o pripremi ove nezaboravne slastice razmislite i kada je u pitanju za kakvo obiteljsko druženje ili rođendan najmlađih. Vjerujemo kako će se kod onih starijih već pri prvom zalogaju probuditi nostalgija, dok bi se oni nešto mlađi pri slaganju kombinacija mogli itekako dobro zabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 11:19