LIJEPA OBITELJSKA PRIČA

Sirup od bazge počeli su proizvoditi prije 11 godina, a danas za svoje prirodne proizvode osvajaju važne nagrade

Obiteljsko imanje Kapronca ovog je ljeta na prestižnom londonskom natjecanju Great Taste Awards dobila najveće priznanje za svoj sirup od mente. Posjetili smo ih u Koprivnici i Legradu

U malenom tvorničkom pogonu u Legradu obiteljskog imanja Kapronca ovih se dana radi puno parom. Nakon kratkog ljetnog predaha obitelj Pavlic vraća se u rutinu i priprema novu šaržu svojih prirodnih sokova i sirupa od maline, mente, bazge i višnje. Na ulasku u pogon navlačimo jednokratne papirnate papuče, a 31- godišnji Zvonimir Pavlic na malenom monitoru uključuje stroj za punjenje, te nas upozorava da kreće glasan alarm koji signalizira pokretanje trake.

Prisjeća se kako su u početku imali samo stroj za doziranje, a sve ostalo su radili ručno, pa su u najboljim danima uspijevali napuniti tristotinjak boca u sat vremena. Danas su, kaže, s ovim strojem mnogo brži, a kapacitet punjenja i zatvaranja boca može biti i dvije i pol tisuće u sat vremena.Posao im se, govori, zadnjih nekoliko godina prilično proširio. Njihove sirupe i sokove prodaju maleni dućani s domaćim proizvodima i dva velika trgovačka lanca, a sokove u bočicama nudi i jedan poznati lanac brze hrane, te slastičarnice, kafići i restorani diljem Hrvatske. Danas u prosjeku uspiju prodati 100 tisuća bočica sokova i tridesetak tisuća bočica sirupa godišnje.

image
Darko Tomas/Cropix

Novost je i da su ovog ljeta na svjetskom londonskom natjecanju Great Taste Awards, koje organizira cehovsko udruženje Fine Food, za svoj sirup od mente osvojili tri zvjezdice, što je najveće priznanje na tom natjecanju. Zanimljivo je i da su proteklih godina na istom natjecanju dobili jednu zvjezdicu za sirup od bazge, dvije zvjezdice za sirup od malina, a osvojili su i titulu Great Taste Producer, što ih je svrstalo među najkvalitetnije malene proizvođače hrane u svijetu.

image
Darko Tomas/Cropix

PONOSNI NA NAGRADU

No, na zadnju nagradu, priznaje Zvonimir, posebno su ponosni jer je na ovogodišnjem natjecanju bilo 14 tisuća proizvoda iz cijeloga svijeta, a tri zvjezdice je dobilo 248 proizvoda, što je manje od dva posto.

- Moram priznati da to nismo očekivali, iako često nešto dorađujemo u našim receptima. Svjesni smo da nije lagano dobiti tri zvjezdice. Svaki proizvod na natjecanju zaveden je pod šifrom, a naslijepo ga testira petstotinjak sudaca koji poslije donose odluku koji je proizvod dovoljno dobar, prirodan i kvalitetan da nosi to priznanje, objašnjava Zvonimir.

Nakon što nam je pokazao pogon i dio procesa proizvodnje, ovaj 31- godišnji zanesenjak vodi nas 20-ak minuta vožnje autom, do polja nedaleko Koprivnice gdje uzgajaju mentu. Ondje nas dočekuju njegovi roditelji Senka i Vladimir koji su prije jedanaest godina pokrenuli ovaj obiteljski biznis. Miris mente, koja raste na 400-tinjak kvadratnih metara, širi se zrakom, a gospođa Senka nam govori kako je beru ručno prije izlaska sunca kako bi sve arome ostale u listovima.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Ne želi nam otkriti koje dvije sorte mente koriste jer žele da to ostane tajna, ali nam objašnjava postupak proizvodnje sirupa. - Svježu mentu ili tek ubrane cvjetove bazge potapamo u vodi i kasnije dodajemo bijeli šećer, limunsku kiselinu i punimo u boce. Ne koristimo nikakve dodatke i arome. Za sirupe od malina i višanja, kaže, ne koriste nikakve koncentrate, niti umjetne okuse. Najprije hladno prešaju voće, a zatim taj matični sok koriste dalje u pripremi.

image
Darko Tomas/Cropix

Mentu i bazgu sade prirodno bez pesticida, pa ih je to jedne godine koštalo cijelog uroda.

- Imali smo najezdu puževa i pojeli su nam gotovo cijelu mentu. Nismo željeli odustati od prirodne sadnje, pa smo kupili tri indijske patke trkačice i one su nam riješile problem. Hrane se puževima, a zanimljivo je da ih navodno mogu pojesti i do dva kilograma dnevno, govori gospodin Vladimir, te dodaje da nekoliko sela dalje imaju i dva hektara veliku plantažu bazge okruženu šumom.

image
Darko Tomas/Cropix

KRENULI SU S BAZGOM

Bazgu također beru ručno u vrijeme sezone, dakle sredinom svibnja i u prvoj polovici lipnja.

- Moram priznati da smo vrlo pedantni. Beremo je škarama i pazimo da svaki cvijet bude dovoljno zreo i zdrav, a kasnije još jednom provjeravamo da nam se nije zalomio neki tamniji ili osušeni cvjetić, govori Zvonimir i dodaje da po sezoni proizvedu oko 20 tisuća boca tog sirupa.

Inače, svoj biznis su prije jedanaest godina pokrenuli proizvodnjom sirupa od bazge. Brali su tada te mirisne cvjetove po šumama u blizini Koprivnice.

- Sjećam se da smo ih potapali u vodi, a jedan medar iz susjedstva čudio se količini bazge koju smo upotrijebili. Rekao je da to u životu nije vidio i da od toga možemo napraviti tri puta više sirupa, smije se gospodin Vladimir.

image
Darko Tomas/Cropix

No, nikada, kažu, nisu bili u dilemi jer svoje sirupe i sokove rade kao što su nekada radili za sebe. Oduvijek su ciljali na kvalitetu što se na kraju pokazalo kao najbolja reklama. S vremenom su malo proširili asortiman, pa su uz bazgu počeli proizvoditi i malinovac, a kada su dobili prvu nagradu na londonskom Great Taste Awards natjecanju posadili su mentu i proizveli novi sirup.

Za sada maline i višnje otkupljuju od domaćih proizvođača, a tijekom godine koriste i smrznute maline. Sirup od višnje počeli su proizvoditi tek prije nekoliko tjedana, a prvi put su ga predstavili na Renesansnom festivalu u Koprivnici gdje su dobili odličan feedback.

- Ljudima se najviše sviđa naša bazga i to nam je glavni proizvod, no jako dobro ide i malina, a dosadašnji komentari na višnju mnogo obećavaju. Ta tri okusa podsjećaju nas na djetinjstvo i vjerujem da zato tako dobro prolaze, govori gospođa Senka i dodaje da je za mentu trebalo malo vremena jer nije uobičajena u našem podneblju. No, ljudi su je s vremenom prepoznali, a prodaje se najviše ljeti jer je vrlo osvježavajuća i koristi se i u raznim koktelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:04