‘EVERYTHING BAGEL‘ JE HIT

Sezam, mak, češnjak i luk! Zašto svi pričaju o ovoj mješavini, kako je koristiti i napraviti i gdje je kupiti?

Trebat će vam samo nekoliko sastojaka, a dodati je možete u gotovo svako jelo koje vam padne napamet

Ako ste se barem jednom do sada okušali u izradi bagel peciva, zasigurno ste naišli na izraz "everything bagel", koji se koristi za mješavinu začina i sjemenki kojima se originalno posipaju upravo ta popularna peciva. Istu tu mješavinu nedavno su u ponudu uveli i u zagrebačkoj trgovini začinima Harissa, gdje 100 grama košta nešto manje od 5 eura i gdje su je predstavili kao veliki hit. No, o čemu se zapravo radi?

image
Vicky Ng/Unsplash

ŠTO JE, DAKLE, EVERTYTHING (BUT THE) BAGLE?

Riječ je o spoju sezama (bijelog i crnog), maka, sušenog češnjaka, luka i soli koja jelima daje ljepši, dublji okus, čini ih zanimljivijima i uzbudljivima za uživanje, a daje im i na hrskavosti. Ovu mješavinu najčešće ćete pronaći pod nazivom "everything bagel", ali i "everything but the bagel", koji je popularizirao američki lanac trgovina Trader‘s Joe.

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

TKO GA JE IZMISLIO?

Vjeruje se kako je na ideju prvi došao David Gussin, prije otprilike 30 godina, koji je u prodavaonici bagelsa jednog dana čistio posude za pečenje i ostatke otpalih sjemenki spremio u staklenku pa ih počeo koristiti za različita druga jela. Ispričao je potom to nekom drugom i stvar se počela širiti.

Osim Gussinove priče, postoji i ona da je mješavinu izmislio Joe Bastianich, američki restorater i sin slavne Lidije Bastianich, na jednom od svojih prvih poslova u prodavaonici bagelsa još 1979. godine.

"Definitivno sam izmislio ‘everything bagel‘ mješavinu, nema sumnje, to je jedina istina", rekao je u jednom intervjuu.

Tko god je izmislio, očito je napravio dobar potez, jer ova mješavina danas je superpopularna, ne samo u Americi, već u cijelom svijetu.

image
Lauripatterson/Getty Images

KONAČNO, KAKO OVU MJEŠAVINU NAPRAVITI KOD KUĆE I KAKO JE KORISTITI?

‘Everything bagel‘ mješavina vrlo je jednostavna za pripremu i trebat će vam tek nekoliko sastojaka. Pripremite dvije žlice maka, dvije žlice bijelog sezama, jednu žlicu crnog sezama i po dvije žlice sušenog luka i češnjaka. Mnogi stručnjaci savjetuju da je za pripremu ovog posipa najbitnije da ne koristite češnjak i luk u prahu, već baš pahuljice sušenog luka i češnjaka. Dodajte tome i dvije žlice morske soli, sve promiješajte i to je to. Dobra je opcija i sjemenke prethodno blago tostirati, kako bi imale još ljepšu aromu.

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

Jednom kada ste mješavinu napravili, spremite je u teglicu pa je koristite po potrebi. Koristiti je možete kao posip za jaja (kuhana, pečena, poširana...), dodati je možete i na druga peciva i kruhove osim bagelsa, odličan je dodatak i kremastim salatama, primjerice varijantama coleslaw salate, može se ubaciti i u krušne mrvice pri paniranju mesa, zatim u salate, dodati pečenom povrću, posuti po rajčici u sendviču, njome možete začiniti kokice, juhe, dodati na guacamole ili neki drugi umak prije posluživanja.

image
Unsplash

Odlična ideja bit će i pomiješati je s omekšalim maslacem pa sve zajedno koristiti za premazivanje još toplog tosta, a mnogi je posebno vole i u jednostavnoj kombinaciji s krem sirom. Mogućnosti je zbilja mnogo, a jednom kada isprobate ‘everything bagel‘, vjerojatno će vam biti jasno i zašto je ova mješavina toliko popularna u cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:34