SLATKI RUČAK

Sestre Petra i Tea otkrile su nam recept za jelo koje neodoljivo podsjeća na štrukle, ali ne morate znati razvlačiti tijesto

Sestre koje stoje iza Instagram profila Pasta Journal s nama su podijelile recept za zapečenu tjesteninu s borovnicama

Predobar recept za ljetne dane pronašli smo ovih dana na Instagram profilu Pasta Journal, iza kojeg stoje sestre Tea i Petra. Pokrenule su ga iz želje da ljudima približe svoju ljubav prema tjestenini pa tako često dijele recepte za svoja omiljena jela. Na njihovom profilu pronaći možete detaljne upute za pripremu, primjerice, fuža, njoka, raviola, pljukanaca i pappardella, a ako uzmete trenutak i detaljno pregledate njihove objave, bit će vam jasno da sestre vole eksperimentirati pa tako, osim slanih, tjesteninu vole raditi i u slatkim kombinacijama.

Nedavno su nas ugodno iznenadile raviolima s malinom koje su poslužile uz sladoled, a sada su objavile i recept za zapečenu paštu s borovnicama. Na kreiranje ovog recepta, kažu, potaknulo ih je kratko zahlađenje i sezona borovnica te su, dok još nije postalo previše vruće, brzo upalile pećnicu. Dodale su kako okusom podsjeća na zapečene štrukle s borovnicama, što je zapravo bila i naša prva pomisao.

image

Jedan od recepata koji su izmisle Petra i Tea, a koji nam se posebno svidio su i ravioli s malinama

Pasta Journal Instagram/
image

Zapečena tjestenina s borovnicama

Privatna Arhiva/

Tjestenina se radi tako da se najprije zamijesi tijesto, zatim se puni gustim nadjevom od borovnica, a onda se ubacuje u posudu za pečenje, prelije slatkim ili vrhnjem za kuhanje i zapeče. Toplo, slatko, zasitno i slasno, sve to upakirano u ovo jelo koje ćemo i sami, sigurni smo, brzo isprobati. Recept donosimo u nastavku.

Trebat će vam:

200 gr svježe tjestenine

200 ml vrhnja za kuhanje

Nadjev od borovnica:

200 gr svježih borovnica

1 vanilin šećer

60 g šećera

Priprema:

Za nadjev od borovnica pomiješajte navedene sastojke i stavite ih kuhati na srednju jačinu. Kuhajte dok ne dobijete teksturu džema. Trebat će vam otprilike 20 minuta da postignete tu teksturu. Svakako za ovo možete koristiti i gotovi džem od borovnica ili drugog voća po izboru.

Dok se kuha nadjev, pripremite svježu paštu s jajima, recept potražite na dnu članka.

Izvaljajte tijesto i narežite ga na trake širine 6 cm te na jedan dio tijesta stavite nadjev od borovnica. Neka razmak između nadjeva neka bude otprilike 9 do 10 cm. Rubove tijesta i mjesto reza namočite s malo vode da se tijesto koje ćete staviti preko njega bolje zalijepi. Preklopite tijesto s nadjevom od borovnica s drugim tijestom iste veličine i odrežite ga s rezačem za pizzu ili bilo kojim oštrim rezačem kako bi se tijesto u potpunosti zatvorilo i ne bi se otvorilo prilikom kuhanja. U kipuću vodu stavite kuhati paštu s borovnicama, kuhajte ju nekoliko minuta. Duljina kuhanja ovisi o debljini tijesta, mi smo kuhale oko 5 minuta.

Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva. U vatrostalnu posudu stavite malo vrhnja za kuhanje, na njega posložite kuhanu paštu i zalijte s ostatkom vrhnja za kuhanje. Pecite do zlatne boje. Duljina pečenja ovisi o jačini pećnice, mi smo pekle oko 20 minuta.

Osnovni recept za tjesteninu

Trebat će vam:
3 jaja srednje veličine
300 g glatkog brašna
pola žličice soli
nekoliko žlica vode po potrebi
Priprema:
Brašno stavite na radnu površinu i u sredini napravite malo udubljenje. Dodajte jaja koja ćete zatim umutiti vilicom. Tijesto mijesite rukama 5-10 minuta (dodajte malo vode ako osjetite da je tijesto presuho). Tijesto prebacite u posudu koju ćete prekriti plitkim tanjurom ili plastičnom folijom i ostavite neka odmori pola sata. Tijesto prepolovite na dva dijela te svaki dio malo razvaljajte valjkom za tijesto kako bi ga lakše provukli kroz mašinu za paštu. Pobrašnite tijesto te ga provucite kroz mašinu mijenjajući širinu od najveće do najmanje. Stavite na mašinu nastavak za rezanje te provucite tijesto kroz taj nastavak. Tijesto stavite kuhati u kipuću slanu vodu i kuhajte svega nekoliko minuta (najbolje probati tijekom kuhanja).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38