Predobar recept za ljetne dane pronašli smo ovih dana na Instagram profilu Pasta Journal, iza kojeg stoje sestre Tea i Petra. Pokrenule su ga iz želje da ljudima približe svoju ljubav prema tjestenini pa tako često dijele recepte za svoja omiljena jela. Na njihovom profilu pronaći možete detaljne upute za pripremu, primjerice, fuža, njoka, raviola, pljukanaca i pappardella, a ako uzmete trenutak i detaljno pregledate njihove objave, bit će vam jasno da sestre vole eksperimentirati pa tako, osim slanih, tjesteninu vole raditi i u slatkim kombinacijama.
Nedavno su nas ugodno iznenadile raviolima s malinom koje su poslužile uz sladoled, a sada su objavile i recept za zapečenu paštu s borovnicama. Na kreiranje ovog recepta, kažu, potaknulo ih je kratko zahlađenje i sezona borovnica te su, dok još nije postalo previše vruće, brzo upalile pećnicu. Dodale su kako okusom podsjeća na zapečene štrukle s borovnicama, što je zapravo bila i naša prva pomisao.
Tjestenina se radi tako da se najprije zamijesi tijesto, zatim se puni gustim nadjevom od borovnica, a onda se ubacuje u posudu za pečenje, prelije slatkim ili vrhnjem za kuhanje i zapeče. Toplo, slatko, zasitno i slasno, sve to upakirano u ovo jelo koje ćemo i sami, sigurni smo, brzo isprobati. Recept donosimo u nastavku.
Trebat će vam:
200 gr svježe tjestenine
200 ml vrhnja za kuhanje
Nadjev od borovnica:
200 gr svježih borovnica
1 vanilin šećer
60 g šećera
Priprema:
Za nadjev od borovnica pomiješajte navedene sastojke i stavite ih kuhati na srednju jačinu. Kuhajte dok ne dobijete teksturu džema. Trebat će vam otprilike 20 minuta da postignete tu teksturu. Svakako za ovo možete koristiti i gotovi džem od borovnica ili drugog voća po izboru.
Dok se kuha nadjev, pripremite svježu paštu s jajima, recept potražite na dnu članka.
Izvaljajte tijesto i narežite ga na trake širine 6 cm te na jedan dio tijesta stavite nadjev od borovnica. Neka razmak između nadjeva neka bude otprilike 9 do 10 cm. Rubove tijesta i mjesto reza namočite s malo vode da se tijesto koje ćete staviti preko njega bolje zalijepi. Preklopite tijesto s nadjevom od borovnica s drugim tijestom iste veličine i odrežite ga s rezačem za pizzu ili bilo kojim oštrim rezačem kako bi se tijesto u potpunosti zatvorilo i ne bi se otvorilo prilikom kuhanja. U kipuću vodu stavite kuhati paštu s borovnicama, kuhajte ju nekoliko minuta. Duljina kuhanja ovisi o debljini tijesta, mi smo kuhale oko 5 minuta.
Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva. U vatrostalnu posudu stavite malo vrhnja za kuhanje, na njega posložite kuhanu paštu i zalijte s ostatkom vrhnja za kuhanje. Pecite do zlatne boje. Duljina pečenja ovisi o jačini pećnice, mi smo pekle oko 20 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....