Još kroz djetinjstvo voljele su vrijeme provoditi u kuhinji svoje majke, a danas znanje koje su skupile koriste kako bi stvarale svoje recepte. Sestre Martina i Matea Klobučar iz Daruvara, kako ih je predstavio mojportal.hr, prave su majstorice u pripremi slanih i slatkih jela pa smo i sami odlučili zaviriti na Instagram profil @kao.kuhamo i u njihovo kulinarsko znanje uvjeriti se sami.
Za mojportal.hr, sestre Klobučar su otkrile kako je njihova priča s kuhanjem započela kada im je u tom trenutku prezaposlena mama rekla da si kolače jednom, za promjenu, naprave same. S vremenom su, otkrile su u intervjuu, klasične recepte počele prilagođavati svom ukusu, nezdrave sastojke zamijenile su onim zdravijima, a zatim sve zajedno poželjele spremiti na sigurno pa su otvorile Instagram profil. Ime koje su odabrale najbolje opisuje njihovo kuhanje, rekle su za mojportal.hr, jer oduvijek kuhaju onako otprilike, od oka i "kao".
Iako su Instagram aktivnije počele koristiti tek od početka veljače prošle godine, do danas su skupile već više od 1300 pratitelja. Nama su na njihovom profilu za oko zapeli već na prvi pogled sočni čupavci i omiljena bajadera i, na sreću, ispod fotografija pronašli smo recepte koje u nastavku prenosimo u cijelosti.
Čupavci
Trebat ćeš:
3 jaja
50 g šećera po želji u prahu
1 vanil šećer u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
150 g kokosovog brašna (ne mrvica!)
300 ml kokosovog mlijeka
70 g kokosovog ulja
Smiksaj jaja i šećer u prahu te im dodaj ekstrakt vanilije. Naizmjenično dodaj jajima kokosovo brašno i mlijeko te dobro izmiksaj smjesu. Dodaj otopljeno kokosovo ulje. Utisni smjesu u kalup i peci na 180°C 30-45 minuta.
Biskvit ostavi da se ohladi, a zatim ga nareži na kocke, pa svaku utopi u otopljenoj smjesi od:
150 g tamne čokolade
20 g kokosovog ulja
Svaku kocku uvaljaj u:
kokosove mrvice
Bajadera
Za donji ćeš sloj trebati:
50 g badema
70 g lješnjaka
30 g suncokretovih sjemenki
40 g maslaca od badema ili lješnjaka
30 g agavinog sirupa
Bademe, lješnjake i suncokret samelji (u blenderu najbolje), pa im dodaj maslac i agavin sirup i blendaj dok se ne napravi jednolična smjesa. Utisni ju u mali pleh (kod nas pleh za kruh) obložen papirom za pečenje te stavi u frižider da se stisne.
Za čokoladni će ti sloj trebati:
50 g tamne čokolade (mi smo koristile 85% kakaa)
5 g kokosovog ulja
35 g maslaca od badema ili lješnjaka
Sve sastojke pomiješaj u zdjelici i otopi (ili na pari, ili kao mi, u mikrovalnoj – samo pazi na temperaturu i vrijeme, ne želiš da ti sve izgori). Ostavi kratko da se prohladi (3 min) pa prelij preko ohlađenog donjeg dijela. Vrati u frižider dok se čoksa ne stvrdne, pa razreži na kockice (ili jedi žlicom direkt iz pleha, kako god ti je draže).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....