Sedam pjenušaca koji vas neće iznevjeriti

Pjenušavi, prozračni, lagani i za novogodišnju noć - neophodni!

Molim vas čašu šampanjca…ili pjenušca! Nije li to ista stvar? Ne! Šampanjac je pjenušavo vino proizvedeno isključivo u francuskoj pokrajni Champagne. Sva ostala pjenušava vina proizvedena drugdje na svijetu nazivaju se pjenušcima. Zajedničke karakteristike su im odlično sljubljivanje uz morske plodove kao i način proizvodnje, no ništa više.

Ako vam u novogodišnoj noći zatreba par crtica iz opće kulture o ovom pjenušavom velikanu znajte i ovo: Dom Pérignon bio je slijepi benediktinac i nije izumio ovo piće kako mnogi tvrde, no pronašao je način kako ga učiniti boljim. Prvi je počeo zatvarati boce plutenim čepovima omotanima žicom. Slavni fratar zaslužan je i za miješanje sorti vina kako bi dobio što kvalitetniji proizvod. Dom Pérignon se već godinama bere ručno te preša u velikim prešama nakon čega miruje po nekoliko mjeseci što je i jedan od razloga njegove visoke cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 01:39