NOVO MJESTO

San Rocco sada ima i oleoteku, saznali smo sve o novom projektu obitelji Fernetich

 Robert Pichler/
Poznati istarski obiteljski hotel San Rocco sada ima i oleoteku, a Teo Fernetich otkrio nam je detalje cijelog projekta

Istarski San Rocco slovi za jedan od najboljih hotela na tom području, a njihov je restoran provjerena adresa za sve ljubitelje morskih delicija i bijelih tartufa. Još od 2003. godine održava se sada već obiteljska tradicija koja u prvi plan stavlja ponajprije kvalitetu i udobnost, a negdje taman prije početka priče s hotelom, obitelj Fernetich odlučila je proširiti i obiteljske nasade i krenuli su s uzgojem stotinjak novih maslina. Od tada, rekao nam je Teo Fernetich odmah na početku razgovora, u više su navrata ponovili tu praksu i 2021. godine bilježe oko 1300 nasada maslina u svom masliniku. Danas se ponose proizvodnjom bianchere (bjelice), buže, leccina i Selectiona, koji je blend prethodno spomenutih sorata, uz frantoio i pendolino. Otvaranje oleoteke koja će na najbolji način slaviti upravo njihov domaći proizvod zato se činila kao logičan nastavak priče obitelji Fernetich.

"Jednom kad smo odlučili da nam je, s obzirom na sve veću proizvodnju, takav prostor nužno potreban, realizacija je trajala relativno kratko, svega par mjeseci. Glavna osoba zadužena za realizaciju tog prostora je bio naš tata Tullio, koji je ujedno i osoba koja vodi brigu o svim maslinicima i o svemu što je vezano za proizvodnju ulja", rekao nam je Teo.

image
Robert Pichler/

Njihova Oleoteca otvorena je početkom travnja, nalazi se u sklopu hotela, u prostoru koji je spojen s vinskim podrumom, a Teo je opisuje kao mjesto na kojem se prezentira cijela obiteljska priča, na kojem gosti mogu degustirati plodove njihova rada te, na kraju krajeva, odabrati ulje koje im najbolje odgovara i koje žele ponijeti kući.

"Glavnu ulogu u prostoru naše Oleotece imaju svakako naša ulja, koja su izložena s ostalim našim proizvodima, tu imamo i jedan veliki stol oko kojeg se može skupiti 10-ak osoba i jedan veliki ekran koji priča našu priču o maslinama, a gostima nudimo upoznavanje s Istrom kao jedne od vodećih regija u svijetu po pitanju maslinovih ulja, upoznavanje s autohtonim sortama masline i degustaciju istih.U oleoteci je moguće isto tako organizirati poslovne sastanke ili druga druženja"

image
Robert Pichler/

Iako je cijeli projekt pokrenut bez velikog slavlja, Teo nam je otkrio i kako, jednom kada mjere to budu dozvolile, obitelj planira održati i službeno otvorenje, kako kaže, nešto sasvim posebno i originalno. Do tada, u posebnom doživljaju Istre, objasnio nam je, moći će uživati svi njihovi gosti, a posebno ističe i jela pripremljena u restoranu San Rocca.

"Naravno, sljubljivanje naše hrane s maslinovim uljem je jedan od bitnijih aspekata cijele priče, a to radimo u dvije varijante, kroz finger food degustaciju, kroz koju gosti otkrivaju tajne sljubljivanja ulja s hranom ili kroz naše degustacijske menije, kroz koje gosti uživaju u kompletnijoj i kompleksnijoj slici sljubljivanja hrane i ulja", navodi.

image
Robert Pichler/

Iako kaže da su za sada vezani za protupandemijske mjere, čim to okolnosti budu dopuštale, voljeli bi da po svoju bocu vrhunskog maslinovog ulja svrate i oni u prolazu kroz Brtoniglu. Jer, kako kaže Teo, ovdje će baš svatko pronaći nešto za sebe.

image
Robert Pichler/
image
Robert Pichler/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:22