![shutterstock_52944079.bin](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/4/28/21/shutterstock_52944079.bin.jpg)
U trgovinama se uvijek može naći kupovnih preljeva, no zbog kojekakvih sastojaka i umjetnih dodataka oni često zdravu salatu mogu pretvoriti u nešto posve suprotno. Rješenje? Naravno – napravite vlastiti preljev.
Ako niste sigurni kako, tu mi uskačemo.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/6/8/7.-salata-s-piletinom.jpg)
Klasični vinaigrette
Klasični francuski preljev vinaigrette sastoji se od ulja i octa u omjeru 3:1. Najlakše ćete ga napraviti tako da sastojke stavite u teglu, poklopite i dobro promućkate. Ništa lakše.
120 ml maslinova ulja 40 ml octa sol |
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/6/8/salata-51.jpg)
Želite li nešto kiseliji okus, slobodno malo pojačajte dozu octa (ali malo pomalo i uz kušanje nakon svakog dodavanja kako ne biste pretjerali).
Ulja
Svaka čast maslinovu ulju, ali nekad si možete priuštiti i nešto malo drukčije. Prvi sljedeći izbor je bučino ulje, a za malo egzotike možete upotrijebiti i sezamovo ulje ili orahovo ulje. Ove zadnje vrste imaju dosta snažan okus pa ih nije loše pomiješati s nekim drugim uljem ako ne želite da vam salatom dominira aroma ulja.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/6/8/53943-68992-shutterstock_401374936.jpg)
Začini
Salatnom preljevu možete dodati čitav niz okusa:
- Koricu ili sok od limuna za onaj divni citrusni miris. U slučaju da dodajete sok, nije loše malo smanjiti udio octa da sve skupa ne bi bilo prekiselo.
- Šećer, med, javorov sirup ili sirup od agave bit će odlični dodatci ako volite slatkasto ili pak ako ste pretjerali s octom.
- Začinsko bilje – možete dodati bilo koje koje volite – u skladu s vašim ukusom i receptom. Najbolje ga je sitno nasjeckati i dodati ga u ulje malo prije tako da pusti okus.
- Senf – još jedan klasični dodatak. Naročito omiljen u kombinaciji s medom.
- Češnjak, čili ili fino sjeckan mladi luk – za one koji to vole vruće
- Sojin umak dobro će funkcionirati u azijskim salatama
Kremasti preljevi
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/6/8/5.-salata-s-mrkvom.jpg)
Odlična baza za kremaste preljeve je majoneza. Potrebno ju je malo razrijediti (što se može postići vodom) kako bi je bilo lakše rasporediti. Ako vam je majoneza premasna, u iste svrhe može poslužiti i jogurt.