Ako postoji jedan gadget zbog kojeg ćete s lakoćom ispasti pravi profesionalac u kuhinji pred svojim gostima, obitelji i prijateljima, onda je to sigurno brener, džepni plinski plamenik. Savršen je alat za dovršavanje jela, njime možete malo zapržiti kožicu sočnih komada mesa da dobijete finu hrskavost, na brzinu malo zapeći paprike tako da puste svoj opojni miris koji podsjeća na ljetna druženja oko rešetke, a sirnu platu pretvorit će u zvijezdu vašeg stola čim njime malo prijeđete preko sireva kao što su brie ili camembert. Novogodišnji koktel pomoću ručnog plamenika možete (ne zapaliti, kome treba posjet vatrogasaca dok s užitkom pokušava ispratiti ovu strašnu godinu?) nadograditi tako što ćete narezane kriške agruma malo zapeći na vatrostalnom tanjuriću. Time ćete koktelu podariti notu dima i drugačiji okus od onoga na koji ste navikli.
Slastičari će se znalački osmjehnuti na spomen brenera jer on služi da stave točku na slovo “i” (desert-i, kužite) kod flanova i creme bruléea, tartova od jabuka i, naravno, neretvanskog limuna na kojem oblačiće od meringe treba dodatno obraditi upravo plamenom. No, nije to za one slabog srca i drhtave ruke od nervoze jer zadržite li plamen predugo i preblizu delikatnoj meringi, vaša će tort(ic)a od limuna imati spaljene dijelove koje narušavaju cjelokupni dojam, a o okusu da ne govorimo. No, to nije ništa što ne možete usavršiti s malo prakse. Volite li karamelizirati, upravo ste pronašli idealan poklon za pod bor.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....