Robert Slezak: chef i stručnjak za mikorizu

Chef Robert Slezak počeo se baviti mikorizom jer nije bio sasvim zadovoljan amaterskim uzgojem bilja.

Mikoriza, što je to?

Riječ mikoriza u doslovnom prijevodu znači “gljivino korijenje”. Mikoriza je simbioza korijena i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja. Gljive mikorize, koje su mnogo učinkovitije u upijanju minerala od korijenja, pomogle su u prehrani prvih kopnenih biljaka. U prirodnim staništima mogu se naći stabla visoka 125 m, promjera 16 m i stara po 1000 godina a da nikad nisu bila umjetno gnojena i navodnjavana. Kako su uspjela? U mnogim slučajevima tlo sadrži obilje nutrijenata u oblicima nedostupnim biljci. Tu nastupa mikoriza sa sposobnošću mobilizacije i transporta hranjivih tvari biljci. Kilometri sitnih niti micelija mogu biti prisutni u naprsku zdravog tla. Ove sićušne niti “pristupaju” hranjivim tvarima i vodi te ih apsorbiraju i transportiraju iz tla svojoj biljci domaćinu.

Zašto se baviš time?

U amaterskom uzgoju bilja nisam uvijek imao uspjeha zbog klimatskih promjena i mojih visokih očekivanja. Neprestano prateći zbivanja u Poljskoj, počeo sam upravo u svom vrtu upotrebljavati Mikorizu i AgroHidroGel, a rezultati su se brzo vidjeli. Neke biljke koje su jedva preživljavale oporavile su se i čak imale plodove, a u drugih je kakvoća znatno porasla.

Uzgajaš svoje voće i povrće?

Za vlastitu dušu u vrtu na Kozjači uzgajam razne vrste voća i povrća!

Je li istina da tartuf može rasti na korijenu masline?

U svijetu sve veći postotak tartufa dolazi s plantaža, a prirodna staništa su sve siromašnija. Ipak cijene i dalje rastu. Do sada su najpoznatiji za uzgoj tartufa bili lješnjak i hrast, a u svijetu se već godinama tartufi uzgajaju i na maslinama (npr. Ujedinjeni Arapski Emirati). U Hrvatskoj su također napravljene prve mikorizacije živim micelijem tartufa i za otprilike dvije godine trebale bi početi prve berbe. U ponudi tvrtke BIO-BUDUĆNOST je mikorizno cjepivo sa živim micelijem nekoliko vrsta crnog tartufa i, jedino u svijetu, bijelog istarskog tartufa. Ta tehnologija omogućava direktnu aplikaciju mikoriznih gljiva u korijenski sustav drveća i grmlja.

Što je s kuhanjem?

Sve je počelo s kuhanjem, vrti se oko kuhanja i nadam se da će završiti s kuhanjem. Kao kuhar u potrazi za savršenim namirnicama počeo sam koristiti mikorizu u svom vrtu. Jedan od razloga za osnivanje tvrtke bio je taj da mogu nabavljati visokokvalitetne namirnice na veliko i time poboljšati ponudu u restoranima u kojima radim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:47