Postoje zapisi da naziv čokolada vuče korijene iz aztečke riječi “xocolatl”, što u prijevodu znači “gorka voda”. Narod Azteka sušio je i mljeo zrna kakaovca koji je služio za pripravljanje obrednih pića rezerviranih samo za visoko plemstvo i svećenstvo. Što nije ni čudno jer su zrna kakaovca služila i kao sredstvo plaćanja. Naravno, u svojim osvajačkim pohodima Španjolci su se dokopali ovog vrijednog plijena, ali okus im se baš nije svidio, bio je pregorak, pa su počeli eksperimentirati dodajući šećer, a potom i cimet. No, teško je bilo čuvati ovako slatku tajnu te se popularnost čokolade brzo proširila Europom u kojoj su prvotno uživali samo oni dubljeg džepa.
Vrste čokolade ovise o kvaliteti maslaca od kakaa, šećera i ostalih sastojaka. Kad je kupite, čokoladu (ako uopće “preživi” do trenutka koji se zove čuvanje) držite na suhom mjestu. Idealna temperatura je oko 18 stupnjeva Celzijevih. Ne preporučuje se čuvati je u hladnjaku iz vrlo jednostavnog razloga: zbog vlažnosti hladnjaka na površinu čokolade izbija šećer pa se stvara bijela naslaga. Visoka temperatura, pak, dovodi do izbijanja masti na površinu, pa takvu čokoladu iskoristite (ili pojedite) što prije jer će joj se početi mijenjati okus.
Kod termičke obrade morate biti vrlo pažljivi jer će se zbog previsokih temperatura početi stvarati grudice. Kada je topite na pari, temperatura ne bi smjela prijeći 45 stupnjeva Celzijevih, a ako nemate termometar za čokoladu, poslužite se vlastitim oružjem - svojim prstom. Ova temperatura na vašoj koži bit će još podnošljiva, a sve iznad toga može vas opeći. Bezbroj je načina kako je iskoristiti u kuhinji. Važno je naglasiti da se čokolada fino slaže sa začinima. Prstohvat soli pojačat će okus slasticama od čokolade. Kardamom, tonka-grah, čili, ružičasti papar - sve su to začini koji ovu namirnicu dovode do savršenstva, ističući sve njezine kvalitete, a sebe stavljaju u drugi plan.
No nikako ne treba zaboraviti ni svima omiljeni cimet, vaniliju u svim oblicima te razne likere za poboljšanje okusa. Besramno uživajte u ovoj namirnici jer bogata je magnezijem, fosforom, kalijem, kalcijem, cinkom i željezom. Što je tamnija, to sadrži više kakaa, a manje dodataka poput šećera i mlijeka, stoga je ujedno i zdravija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....