Kuha: Ganoci Frisch
Snima: Maja Danica Pečanić
Donosimo provjereno dobar recept za popravljanje zimskog sivila. Nakon ove torte zaboravit ćete na ponedjeljak, hladonoću i slične zapravo vrlo nebitne stvari koje vas more, a lako se utope u šalici kave i kremastom okusu nonine torte.
- 130 g maslaca
- 3 žumanjka
- 240 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- Za kremu:
- pola litre mlijeka
- 200 g ricotte
- 5 žumanjaka
- 50 g gustina
- 1 mahuna vanilije
- sitno ribana korica jedne i pol nešpricane naranče
- 3 jušne žlice Grand Marniera)
- 100 g pinjola
- 50 g blanširanih badema
- 1 jušna žlica šećera u prahu
Za tijesto pomiješajte maslac i brašno dok ne dobijete grudastu teksturu (sličnu ribanom parmezanu). Umiješajte šećer, sol i žumanjke. Ako je tijesto presuho, dodajte malo mlijeka. Zamijesite tijesto, oblikujte ga u disk pa ostavite u hladnjaku pola sata. Za kremu skuhajte mlijeko s vanilijom i narančinom korom. Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu.
Umiješajte gustin i 1 dl toplog mlijeka. Kad mlijeko postane vruće izvadite mahunu vanilije, poprečno je izrežite i ostružite sjemenke pa ih vratite u mlijeko. Smjesu s žumanjcima ulijte u mlijeko, miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, desetak minuta. U mlaku kremu umiješajte ricotta sir i Grand Marnier. Tijesto razvaljajte i stavite u maslacem namazani okrugli kalup za pite (tijesto malo izbodite vilicom) pa po njemu izlijte pripremljenu kremu. Kremu pospite tostiranim pinjolima i bademima. Na kraju sve pospite s malo šećera u prahu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....