![24896795](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/03/08/k_24896795_640.jpg)
Svaka raštika nije za japrak jer od grube, debele i krupne japrak će vam biti daleko od onog "kako je red". Raštika mora biti što zelenija (s malo bijelih djelova), mlada, meka i nježna, ne krupnih listova. Prema tome, u osnovi, kvaliteta japraka ovisi o kvaliteti raštike.
![Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: vrt obitelji Culjak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/6/6/10/klobuk_japrak2-161117.jpg)
Blagonaklona klima i plodno tlo pogoduju uzgoju brojnih kultura, ali dolaskom u Hercegovinu na meniju je apsolutno nezaobilazna raštika. Osim toga, ovdje se tradicionalno bere divlje zelenje poput pariča, komorača, šurlina, maslačka, kokošje voljice i štavelja.
![Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/6/6/10/klobuk_japrak3-161117.jpg)
Priprema se kao i raštika, na malo maslinova ulja, a može se ubaciti i malo suhog mesa, dok će posebne zazubice napraviti komad bravetine (ovčetina). Teta Ljilja je u svom vrtu nabrala prave domaće raštike i bacila se na pripremu!
![Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/6/5/15/klobuk_japrak4-161117.jpg)
![Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/6/6/10/klobuk_japrak5-161117.jpg)
![Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/6/6/10/klobuk_japrak7-161117.jpg)
Trebat će vam:
1 kg mljevene junetine 1 veći bijeli luk 1 veći češanj češnjaka 100 g riže malo crvene paprike malo soli malo papra raštika |
![Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/6/6/10/klobuk_japrak10-161117.jpg)
Odstranite drvenasti dio s raštike. Kratko blanširajte raštiku u vrućoj vodi i zatim ju izvadite. Mesu dodajte nasjeckani luk, češnjak, rižu, crvenu papriku, sol, papar i sve dobro promiješajte. U blanširane listove raštike motajte meso. Na dno posude stavite malo nasjeckane raštike, poredajte japrake pa sve prelijte litrom vode. Pustite tako da krčka oko sat vremena. U međuvremenu napravite zapršku pa ju prd kraj kuhanja prelijte preko japraka. Dolijte još vode i kuhajte još pola sata. Dobar tek!