Ankete pokazuju kako je zanimanje potrošača za bezglutenske proizvode ogromno. Oko dva posto stanovnika svijeta pati od celijakije. Broj osoba s raznim tegobama intolerancije višestruko je veći. Statistike pokazuju kako čak devet od deset oboljelih ne zna od čega boluje. Rast prometa bezglutenskih proizvoda možda neće biti samo stabilan nego i eksponencijalan. To bi ubrzavanje bilo već očigledno kada bi bezglutenski proizvodi i usluge bili dostupniji. Ovi problemi postaju očitiji upravo u vrijeme blagdana i posebnih prilika kada se osobe koje boluju od celijakije ili jednostavno izbjegavaju gluten nalaze u situaciji da ne mogu uživati u bezglutenskoj krafni, frituli ili kroštuli. Upravo je sada započelo "to" neko vrijeme, vrijeme poklada i maškara.
A kako najslađi karneval zaslužuje i najslađe pokladne slastice, odlučili smo saznati kako ih napraviti, u bezglutenskoj verziji. Jedna od uspješnijih poduzetničkih gastro priča je ona Katinog kruha bez glutena, u vlasništvu Ive Zovko koju smo zamolili da nam šapne dva recepta za omiljene pokladnice; domaće kroštule i fritule. S nama je velikodušno iste podijelila, a mi ih sada dijelimo s vama.
Budući da se najčešće radi o slasticama od dizanog i drugog tijesta koje se prži te posipa šećerom, jedini je "problem" pronaći alternativu brašnu, zato je dobro slijediti nekoliko savjeta:
- Koristite kombinaciju različitih vrsta bezglutenskog brašna.
- Pratite gramažu sastojaka kod pripreme jela jer znatno utječe na uspješnost recepta.
- U smjesu možete ubacite tapioku jer će ona dati elastičnost tijestu, a možete je kombinirati s mliječnim proizvodima.
- Bezglutensko tijesto se brzo isušuje pa ga držite pokrivenog krpom.
- Tijesto ne treba previše mijesiti jer će izgubiti podatnost.
Ali ne brinite, dizano tijesto nije bauk! Ako pažljivo pratite recept i pazite na temperaturu u vašoj kuhinji te imate strpljenja, raditi dizano bezglutenski tijesto će vam biti pravi užitak. Uživajte u pripremi!
Kroštule bez glutena
Fritule bez glutena
Priču o Katinom kruhu bez glutena pročitajte OVDJE!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....