Veganska jela zasigurno su zadnja stvar na svijetu na koju biste pomislili na spomen slavonske kuhinje. Jer Slavonija, zajedno s Baranjom i Srijemom, uvijek nas podsjeća na svinjokolju, čvarke, kulene i kobasice, fiš paprikaš i tačke. No, stvari se mijenjaju, pa tako i slavonski tanjuri. Jedan od najljepših restorana na istoku zemlje, vukovarski Domestic House Lola, uveo je tako i nekoliko veganskih jela.
UGOSTITELJ S VIZIJOM
Iako nije na samome Dunavu, što se dosad smatralo ključnim uvjetom opstanka u ovdašnjem ugostiteljskom biznisu, Lola se nametnula kao jedno od najugodnijih mjesta u gradu. Smještena u samom centru Vukovara, u palači obitelji Paunović iz 19. stoljeća, Domestic House Lola uz restoran s terasom na prvome katu i caffe barom u prizemlju funkcionira i kao pansion - na drugome je katu pet soba, a gosti su nerijetko stranci. No, ni među samim Vukovarcima, osobito mlađima, ne manjka interesa za vegansku kuhinju pa je odluka vlasnika Lole Krešimira Grubišića, skromnog čovjeka, ali odvažnog ugostitelja s vizijom, da i takva jela uvrsti na meni sasvim logična.
Krešimir Grubišić, rođeni Vukovarac prognaničkog djetinjstva, svome je gradu nakon povratka doista donio drukčiji, svjež pogled, temeljen na stečenom ugostiteljskom iskustvu. Otkad je otvorio restoran, nikad se nije gurao u kuhinju, no uvijek je osluškivao trendove nastojeći ih u svome restoranu uklopiti u tradiciju. Ovdje se tako može pojesti nekoliko odličnih burgera, confit od vrata crne svinje, brassato od divljači, dinstani svinjski obrazi, razne plate i salate... Za osvježenje menija Krešo bi uvijek angažirao profesionalce, pa su tako u Lolinoj kuhinji svoje tragove kroz radionice ostavili chefovi poput Mate Jankovića, Igor Gudca i Ivana Đukića, a upravo je potonji Osječanin posebno za njih osmislio vegansku ponudu.
HRABRA ODLUKA
Ivan Đukić inače je vrlo aktivan na novoj osječkoj gastro sceni, a zadnjih godina kuha u restoranu Lipov hlad, u osječkom donjem gradu.
U Osijek se u novije vrijeme doselio i određen broj stranaca, informatičara, koje je ovamo doveo angažman u perspektivnoj IT tvrtki. Među njima se našlo i vegana, koji su svoj ručak tada mogli naći jedino u street food lokalu Vege Lege.
Prijatelj iz te tvrtke obratio mu se s problemom da oni nemaju nikakav izbor u gradu, pa je Ivan za njih osmislio nekoliko veganskih jela i pozvao ih na degustaciju. Svidjelo im se i počeli su dolaziti u Lipov hlad, koji je inače bio tradicionalni restoran, i ubrzo je 60 posto prometa dolazilo od veganskih jela.
Ivan je dalje razvijao ponudu i podizao kvalitetu da bi završio u wine & deli konceptu, i sve je to još pojačalo interes publike. Negdje u to vrijeme preko Instagrama ga je kontaktirao Krešo Grubišić, došlo je do suradnje i tako sada i Vukovar ima ponudu veganskih jela. Zasad su u pitanju četiri tanjura od kojih dva možemo nazvati klasičnim zamjenskim jelima namijenjenim bivšim mesojedima, ili onima koji razmišljaju o tranziciji - riječ je o plant based okruglicama s mahunama i bulgurom te "vegeneseu", odnosno tjestenini s "bolonjezom" od sojinih ljuspica. Druga dva, za koja donosimo recepte, posve su ravnopravna bilo kojem jelu s inače vrlo dobrog redovnog menija. Prvo, ne morate biti vegan da biste u njima zaista uživali, i drugo, zorno pokazuju kako vegansko jelo može biti itekako ukusno, zabavno i maštovito.
Lola je tako još jednom na čelu promjene: mlada ekipa u kuhinji koju predvodi Davor Sluganović uživa raditi ono što ne radi još nitko drugi u njihovu gradu, a vlasnik Krešo Grubišić ne sumnja u to da će u njegovom Vukovaru biti publike zainteresirane za novi pristup tradiciji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....