DOBRA PRILIKA

Profil ima veliko sniženje, kuharicu poznatog chefa kupili smo po više nego dobroj cijeni

 Elbulli Fundacion Restaurantes Facebook/
Kuharica "Obiteljski ručak" Ferrana Adrie snižena je s 299 na niskih 59 kuna, a evo zašto se isplati kupiti je...

Na Facebook stranici knjižare Profil nedavno smo naletjeli na veliko ljetno sniženje knjiga pa se bacili na listanje naslova. U tablici koju su objavili na svom Facebook profilu tako smo, između ostalog, pronašli i nekoliko kuharica koje su nas odmah zainteresirale. Ponuda je zbilja šarolika, a sniženja velika pa se tako pronaći mogu knjige poput kuharica Ane Ugarković ("Danas kuham 2", "Nešto slatko" te "Jesen, zima"), koje vrijedi imati u kućnoj biblioteci i jela iz kojih smo i sami već u nekoliko navrata kušali. Primjerice, krema od kukuruza s preljevom od maline iz njezine kuharice "Nešto slatko" bio je veliki hit na jednom našem druženju prošle godine.

Na sniženju su i kuharice Veljka Barbierija te Steve Karapandže, a za oko nam je posebno zapela "Obiteljski ručak" španjolskog chefa Ferrana Adrie koja je s 299 kuna snižena na niskih 59 kuna. Riječ je o zbirci recepata za jela koja je jedan od najboljih chefova na svijetu često kuhao svom osoblju u restoranu elBulli.

image
Privatna Arhiva/

Unatoč činjenici da je Ferran Adria vodio jedan od najboljih restorana na svijetu, jela navedena u kuharici prilično su jednostavna i cjenovno pristupačna. Upravo onakva kakva je svakodnevno jelo i osoblje u njegovu restoranu. Detaljno su opisana, uz korak po korak fotografije i svaka ideja za ručak sadrži recept za predjelo, glavno jelo i desert.

Dodatan plus je i činjenica da se na početku knjige nalaze osnovni recepti za različite umake, fotografije koje će vam pomoći razlikovati različite vrste ribe te savjeti poput onih kako pripremiti dobre pržene krumpiriće ili meso za pečenje.

Kako stoji u uvodu, recepte za ovu knjigu zajednički su kreirali Ferran Adria i Eugeni de Diego, jedan od tadašnjih glavnih kuhara i čovjek koji je bio odgovoran za obiteljski ručak u elBulliju. Knjiga je rezultat tri godine rada, a nastala je još 2011. godine kada su bili sigurni da će elBulli zatvoriti. Tada su odlučili recepte obiteljskih ručkova skupiti u knjigu, a s obzirom na to da je od prvog izdanja knjige prošlo više od 10 godina, u pitanju nije moderna, minimalistička kuharica, već funkcionalna zbirka recepata na više od 375 stranica.

"Nije nam namjera izmišljati nove recepte, ovo je jednostavno zbirka svakodnevnih recepata koji se mogu prilagođavati i nisu skupi. Ovo je knjiga o jednostavnom kuhanju. Željeli sm pokazati obične recepte za jela koja ljudi smatraju teškima za pripremu...", stoji u predgovoru knjige.

Dobro je dodati i kako je knjiga napravljena promišljeno te su, prije nego što su je izdali, sve recepte testirali tako da su 31 dan u mjesecu sva jela u knjizi pripremali za dvije, umjesto 75 ljudi. Sve što nisu mogli jednostavno nabaviti, izbacili su iz recepata i gdje je to bilo moguće, predložili zamjenske sastojke.

Iako je elBulli već godinama zatvoren, Ferranov brat Albert Adria prošle je godine najavio kako zajednički planiraju ponovno otvoriti slavni restoran, no tek na kratko vrijeme te samo za suradnike i prijatelje njihove organizacije elBulli 1846 Foundation. Ipak, sam Ferran Adria prije nekoliko mjeseci objavio je kako se ponovno otvaranje odgađa za ljeto 2023. godine. Restoran elBulli zatvoren je prije više od 10 godina, nosio je tri Michelinove zvjezdice i pet puta je proglašen najboljim na svijetu. Ferran Adria jedan je od najutjecajnijih chefova svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:02