Chef David Skoko s obitelji; suprugom Anom, sinom Antonom i kćeri Frankom pripremio je jela na svom brodu. U pripremi jela pomagala je cijela obitelj. Ana dobro poznaje i bere samoniklo bilje, Anton je već pravi mali chef u kuhinji; a Franka je pomagač u svemu i najbolji kritičar. Isplovili smo prema rtu Kamenjaku i tamo smo snimili i pripremili jela koja smo dokumentirali u prethodne dvije epizode posvećene najjednostavnijoj buzari na svijetu te repovima škampi na smokvinom listu.
“Riba je kvarljiva, ali postoje trikovi da vam ipak izdrži dulje vrijeme na brodu. Kad više ništa ne stane u hladnjak, možete napraviti dobar savor od srdela. Jednostavno je! Stavite malo kvasine, malo barikiranog jabučnog octa, pola kapule i to prodinstate da vam se sve lijepo poveže, kasnije dodate nešto slatko. Mi smo zaboravili grožđice doma, ali nismo smokve pa smo ubacili njih. Najbitnije je znati se snaći, ne bojati se eksperimentiranja i ne robovati pravilima. Ako znaš koji okus ti treba, namirnice se lako zamijene”, govori nam David dok opušteno, s vremena na vrijeme, okreće kapulu u tavi i nastavlja: “Nakon toga očistite srdele, ako vam baš smetaju ljuske, dobra je fora ubaciti ih u sito s krupnom soli i protresti nekoliko puta, onda ih lijepo otkostite i isfrigajte. Vrelo ulje i more ne idu skupa tako da to radite kad je bonaca i pristali ste negdje s brodom”, dodaje David pa isfrigane srdele prelijeva kvasinom, kapulom i octom.
“Kabinu opremite najnužnijim začinima kao što su sol, papar, boca maslinova ulja i kvasine - nama je ovu 20 godina staru dao Christian Misirača, a pronašli su je negdje na Susku”, govori nam David i pruža nam bocu da se opijemo mirisom dobre stare kvasine kakvu je teško pronaći.
“Savor se može jesti odmah ovako topao, a možete pustiti i da malo odstoji.” Budući da ste limitirani prostorom, kužinavanje na brodu treba osmisliti tako da iskoristite što više toga.
Za to vrijeme Franka je bila na funkciji asistentice svjetla, pa su tako sve ove fotografije snimljene uz njezin doprinos pod budnim okom naše fotografkinje Berislave Picek. Sve to ne bi bilo moguće bez jedne osobe koja drži ne tri kantuna kuće, već sva četiri, a to je Ana Skoko.
Iako je većinu vremena za našeg kuhanja more bilo mirno poput ulja, petnaestogodišnji Anton je budno pazio da brod ostaje na istom mesto dojavljujući nama u kabinu novonastale situacije.Sloboda kojom se njihovi klinci vrzmaju po brodici, dižu sidro, pomažu oko špaga, ne boje se isprobavati jela koja dotad nisu kušali bez grimasa i zatvorenih očiju nešto je fantastično. Njihova bliskost, energija kad su zajedno i na moru zarazna je. Na kraju višesatnog snimanja počela je padati kiša. Upravo je nevjerojatna ta podjela i izvršavanje zadataka; svatko je znao što treba raditi, kad ne smije smetati i kad može pomoći da se svi na brodu osjećaju dobro i sigurno. Obitelj Skoko pokazala nam je kako guštati punim plućima, ne samo na brodu nego i u životu. Brodsko kužinavanje mora biti nepretenciozno i jednostavno. Ako nečeg imate na brodu, to je vrijeme, i možete napraviti divne stvari, jedna od njih je i jednostavno jelo - srdele na savor.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....