BRUDET BEZ KOSTI

Poznati chef Vjeko Bašić pokazao nam je najmaštovitiju pripremu brudeta koju smo ikad vidjeli

Chef i vlasnik restorana Boba na Murteru otkrio nam je kako pripremaju brudet u poznatom restoranu

Fotografirao i snimio: Tom Dubravec

Osim bogate tradicije izrade brodova, prolazeći uskim murterskim ulicama lako se uoče brojni restorani i konobe koje Murter nudi. Konoba Boba jedna od poznatijih gastro destinacija na otoku. Samo ime Boba dolazi od obiteljskog nadimka koji svjedoči o posvećenosti tradiciji i obiteljskim korijenima. Vlasnik Bobe je dugogodišnji Chef Vjeko Bašić koji se kuhanjem bavi preko 20 godina, a konobu je otvorio 2007. godine. Ovog puta pokazao nam je kako pripremaju brudet u njegovom restoranu. Radi se o kreativnom i pomalo sofisticiranom pristupu, a svojevremeno nam je ustupio i recept za rustikalniju verziju brudeta koji jednostavno možete pripremiti kod kuće.

image

Brudet na način poznatog chefa Vjeke Bašića

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Brudet za doma na način Vjeke Bašića:

Trebat će vam:

6 grmalja

1 kg ribe škrpuna (bodeč, škarpoč, škrpoć…)

2-3 žlice maslinova ulja

stabljika divljeg poriluka

3 veća luka

5 rajčica

2-3 žlice domaćeg octa

žlica crvene slatke paprike

žličica čili po želji

200 ml umaka od rajčice

500 g krupne tjestenine

Priprema:

U plitkom loncu zagrijte maslinovo ulje u koje ste ubacili stabljike divljeg poriluka što raste na obali. Dodajte krupno narezani luk i sve skupa pirjajte. Izvadite stabljike van iz lonca pa ubacite usitnjenu rajčicu i ribu te podlijte vinom i temeljcem te dodajte ocat. Dodajte malo crvene slatke paprike i po želji čilija te pustite da na jakoj vatri krčka 30 minuta bez miješanja dok se umak ne reducira. Dodajte prerezane grmalje, kao i umak od rajčica te još malo kuhajte. Sa strane skuhajte tjesteninu i ubacite u lonac s brudetom. Pustite da 7-8 minuta jelo odmara prije serviranja.

image

Rustikalna verija brudeta

Marko Miščević/

Bašić je i hrvatski predsjednik udruge Jeunes Restaurateurs koja okuplja brojne restorane diljem svijeta. Svi restorani orijentirani su na lokalne namirnice i regionalnu gastronomiju pa se tako restorani diljem svijeta okreću svojim specijalitetima i jelima napravljenim od domaće proizvedenih namirnica bez prevelikih intervencija i foliranja.

image

Baš u Konobi Boba pojest će najbolji hladni pjat sa sirovom ribom

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

(Sa) sloganom „Never-ending pasion“ udruga objedinjuje strast prema kuharskom umijeću, porijeklo namirnica i brigu za održivi razvoj, ali i timski rad koji će gostima osigurati nezaboravno iskustvo. U svom dugom stažu, skupili su brojna priznanja za svoju kuhinju: potvrđivali su Michelinove preporuke iz godine u godinu, član su udruženja JRE, a glavni chef Vjeko Bašić 2018. proglašen je chefom godine prema vodiču Gault Millau. Vjeko Bašić je iz ugostiteljske obitelji, a rođenje i odrastanje na Murteru usadilo mu je osjećaj pripadnosti otoku, pa ne čudi da su namirnice i jela preslika područja gdje živi.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Gosti mogu vidjeti i pripremu specijaliteta zbog otvorenog dijela kuhinje što je posebno interaktivno i doprinosi još bogatijem restoranskom iskustvu.

Nama nije u interesu da gosti dođu na večeru samo na pola sata, već da ostanu što duže kako bi mogli uživati u brojnim delicijama koje nudimo“, kaže nam Chef Bašić koji neprestano komunicira s gostima koji posjete njegovu konobu. Bašić je pred nama pripremio brudet, tradicionalno jelo koje se jelo na Murteru i okolnim otocima, a svi sastojci brudeta su iz domaćeg uzgoja.

Upravo se konoba Boba okreće tradicionalnim namirnicama i načinima pripreme morskih specijaliteta. Ponuda je većinom zasnovana na ribi i morskim plodovima uzgojenih u Jadranskom moru. Gof i krastavcem, sipa s bobom ili japanski tataki samo su neka od bogate ponude koje Boba nudi. Ono što ne smijete propustiti njihova su hladna predjela, koja su doista izvrsna. Ako ste, primjerice, ljubitelj carpaccia ili tartara od tune, ovo je mjesto gdje ih trebate kušati. Dalje, njihove pašte! NIkad u životu nismo pojeli tako ukusnu paštu s ježincem kao kod Bobe! Tagliolini s ikrom morskog ježinca! Tagliolini ili taglierini tjestenina je vrlo slična tagliatellama, ali daleko tanja. Ova vrsta tjestenine posebno je povezana s Pijemontom gdje se naziva još i tajerin, a služila se još početkom 16. stoljeća i bila je simbol cucine povere.

Osim ribe i ostale namirnice su domaće pa je tako i vino i ulje domaće proizvodnje koje je, kaže Bašić, ove godine osvojilo srebrnu medalju u New Yorku.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Svaki pijat ima svoju povijest“, sa smiješkom nam je ispričao Bašić na koji način priprema pojedina jela, ali i kako je objašnjavao turistima zašto je baš bakalar velik dio tradicije posebno za Badnjak kada se tradicionalno sprema u brojnim kućanstvima. Jedna od riba koje nema puno u jadranskom moru je sabljarka, a upravo ona je poseban hit među turistima. Tuna je također tražena među turistima, koje nema tako puno kao prije.

Posla tijekom sezone ima puno, no posebno teško bilo je na početku pandemije COVID-a koja ih je skoro uništila. Velik broj radnika je otišao iz konobe, no sada je situacija znatno bolja. U konobi trenutno radi oko 16 radnika od kojih je čak devet kuhara.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Ugodni ambijent, ljubazno osoblje i brojni morski specijaliteti očaravaju goste svojim okusima, a uz domaće namirnice i orijentiranost na domaću proizvodnju zasigurno će svakog tko posjeti konobu Bobu ostaviti oduševljenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:40