Krčma Gabreku 1929. mjesto je gdje već desetljećima točno znate što ćete dobiti kada sjednete za jedan od njihovih stolova u tradicionalno uređenom restoranu. Smješteni su podno zidina Starog grada, preko puta šume i šetališta Vugrinščak i upravo tamo svojim gostima, kako stalnim, tako i onima koji će to tek postati, posljednjih devet desetljeća nude prepoznatljiva jela ovoga kraja. Nije ni čudno, stoga, što se u Gabreku stol kroz vikend jako teško rezervira, kako ljeti, tako i u ove jesenske dane, kada je jedna od najvećih zvijezda njihova menija fantastična juha od gljiva.
Upravo je Gabrekova juha od miješanih gljiva s mljevenom, sušenom mrkom trubačom, koja košta 7 eura po porciji, jedna od najboljih, a po mnogima i najbolja, krem juha koju u Zagrebu i okolici možete isprobati. Kako su nam rekli jednom prilikom, pripremaju je po receptu starom gotovo 140 godina i koriste i do 15 vrsta gljiva, a poslužuju je s dodatkom bučinih sjemenki i prahom sušenih trubača. Pritom, ponekad i upozore goste da pripaze s bučinim sjemenkama, kako ne bi preuzele okus i zasjenile bogatstvo gljiva koje se u juhu nalazi.
Juhu od gljiva ni sami ovdje nikada ne propuštano pa smo tako do sada primijetili kako je svakog puta jednako ukusna, bogata i zasitna. Intenzivnog je okusa, divno kremasta, mirisna i sadrži velike komade gljiva.
Iako je porcija juhe ovdje prilično izdašna i ako niste pretjerano gladni, može poslužiti kao kompletan lagani ručak, kada se već nađete kod Gabreka, bila bi prava šteta ne isprobati i neke od njihovih drugih specijaliteta. Primjerice, ovdje se jede odlična teletina, patka s mlincima, ali i vrlo dobra jela od iznutrica. Ako ste Gabreku došli nakon što ste dio dana proveli u prirodi i baš vam se jedu i druga jela s gljivama, dobro je dodati kako ovdje, ovisno o sezoni i dostupnosti, nude i vrganje na naglo ili pohane, ali i pohane sunčanice s tartar umakom. Cijene se kreću oko 10 do 12 eura.
Na kraju, Gabreku 1929. je restoran s dugom tradicijom i jedan od onih s kojim, kada se zaželite dobrih klasičnih, tradicionalnih jela, ne možete previše pogriješiti. Ali svakako upamtite, ako se ove jeseni nađete u Samoboru, njihovu juhu od gljiva nikako nemojte propustiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....