Premium graševina

Posebno vino kutjevačkog kraja: Dolazi u limitiranoj seriji, a njegova tajna je u bačvi, jednoj od samo 9 takvih na svijetu

Vlasnik vinarije Galić predstavio je Galileo premium Graševinu 2022 koja je "rođena" u jedinoj Galileoak bačvi u Hrvatskoj

MIVA bistro & wine u zagrebačkoj Strojarskoj u utorak je navečer gotovo bila pretijesna za sve one zaljubljenike u vino koji su željeli prisustvovati predstavljanju i prvom kušanju nove premium etikete vinarije Galić. Vlasnik vinarije Josip Galić, njegova kćer Iva Zovko i sommelierka Monika Neral predstavili su tako novu premium Galileo Graševinu 2022 u odabranom društvu prijatelja, suradnika i partnera.

"Cijeli princip proizvodnje ovog vina je iskorak u vinariji Galić, koja je u cijelom svom radnom vijeku pomicala granice. Tako i s ovom etiketom činimo veliki iskorak", rekao je na početku Josip Galić.

image

Predstavljanje Galić Galileo Graševine 2022

Stiglicphoto

No, ne bi ova promocija možda ni bila toliko zanimljiva da nije riječ o butelji limitirane edicije proizvedenoj u posebnoj bačvi. Naime, kako je rečeno na predstavljanju, postoji samo 1800 dostupnih primjeraka ove etikete, svaka će biti numerirana i prodavat će se samo na odabranim ekskluzivnim prodajnim mjestima te u vinariji i putem njihova web shopa.

image

Svečano predstavljanje Galić Galileo Graševine 2022

Stiglicphoto

"To ne čini ovo vino samo poželjnim, već i izuzetno ograničenim te rezerviranim za one koji su spremni cijeniti pravu umjetnost u čaši", rekla je Iva Zovko na promociji ističući posebnost proizvodnje ovog vina.

"Prava tajna ovog vina krije se u Galileoak bačvi, koja je prva takva u Hrvatskoj i deveta u svijetu. Ona predstavlja spoj tradicije i inovacije, a njezin patentirani sferni oblik i sustav rotacije od 360º omogućuje nježno miješanje tijekom fermentacije što rezultira delikatnim procesom ekstrakcije i sazrijevanja", istaknula je Zovko.

image

Josip Galić s kćeri Ivom Zovko

Stiglicphoto

Martin Grozdanović, glavni enolog vinarije Galić, naglasio je da je Galileo Graševina 2022 rezultat prve primjene metode klonske selekcije za ovo vino do koje su došli nakon dugog i pomnog odabira. Također, naglasio je kako je graševina bila i logičan odabir sorte s obzirom na to da nam vinarija Galić dolazi iz Kutjeva.

"Pupovi iz 50 vinograda su selekcionirani na četiri uzorka koji su se pokazali najkvalitetnijima, direktno poboljšavajući sortne karakteristike graševine. Ova inovativna tehnika dodaje dubinu, složenost i jedinstvenu notu Galić Galileo Graševini 2022. Inače, vino je držano devet mjeseci u bačvi na talogu (bačve od 1500 litara), a potom još 9 mjeseci u boci".

image

Sommelierka Monika Neral

Stiglicphoto

U nastavku ovog ekskluzivnog vinskog događanja rečeno je i kako je u prvom naletu na tržište pušteno tek 90 boca ove etikete. Volite li graševinu, tada će vas zanimati i karakteristike ovog vina.

"Galileo Graševina je na oko kristalno bistra, zlatno-žute boje sa živahnim refleksima. Na nosu je čisto, intenzivne aromatike koja dolazi od odležavanja na kvascima, osjeti se maslac, kroasan, brioš i vaniliju od samog drva jer koristimo francuski hrast. Mada ima tu i primarnih nota koje proizlaze iz same graševine, znači koštunjičavo žuto voće, svježa breskva i marelica, nešto citrusa - limete, limuna, cvijet bazge i akacije - sve se to otvara u čaši. Premda mislim da je dominantan upravo taj sur lie. U ustima je vino suho, toplo, mekano, svježe, fino, izbalansirano, ima puno tijelo i dugotrajno", stručno je opisala sommelierka Monika Neral.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 11:15