GDJE KUPITI?

Popularni gastro portal hvali istarska ulja, sir i tartufe, napravili vodič s top proizvođačima

 Goran Sebelic/Cropix
Poznati gastronomski portal Fine Dining Lovers objavio tekst o malim istarskim proizvođačima na koje vrijedi obratiti pažnju

"Generacije farmera i proizvođača ovdje njeguju svoju zemlju i proizvode, a njihovo maslinovo ulje, sir i tartufi toliko su dobri da bez problema mogu parirati najboljima u susjednoj Italiji. Ovdje srca najboljih chefova u regiji kucaju malo brže kada su u pitanju kvalitetni lokalni sastojci", piše poznati gastronomski portal Fine Dining Lovers u svom vodiču kroz Istru za gurmane.

Tekst je nastao povodom ulaska hrvatske u Schengen pa tako, kako navode, nikada nije bilo lakše i jednostavnije napraviti mali izlet i iz Italije i Slovenije zaputiti se u Istru koja uvijek nudi lijepu dobrodošlicu ljubiteljima dobre hrane. Upravo zato, sastavili su vodič u kojem navode neke od najboljih malih istarskih proizvođača te preporuke mjesta za ručak.

Prvi na listi našli su se Tedi i Sandi Chiavalon koje autorica teksta Holly Garrard-Cole opisuje kao velike entuzijaste koji u Vodnjanu rade vrhunska, nagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja te preporučuje obilazak njihova maslinika i degustaciju ulja. Preporučuje i odlazak u vođeni lov na tartufe, a posebno joj se sviđa način na koji to radi obitelj Prodan. Kako piše, Prodan Tartufi je brend iza koji stoji mala, ali vrijedna obitelj te navodi kako, nakon što ste s njihovim timom pronašli kakav lijepi, svježi tartuf, svakako se zadržite i na doručku koji priprema Višnja Prodan.

image
Marijana Banko/ Cropix/Cropix

Na popisu mjesta koja gurmani u obilasku Istre ne bi trebali propustiti navodi i mljekaru Latus te kušanje njihovog nagrađivanog sira Veli Jože. Također, Sandi i Maja Orbanić, koji stoje iza brenda, proizvode i svježe mlijeko, jogurt, vrhnje i druge sireve pa se svakako vrijedi zaputiti u njihov Milk&Cheese bar na degustaciju.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Spominje i Limski kanal gdje gosti mogu uživati u svježim kamenicama uz dobro ohlađenu bocu vina, a zatim se zaputiti u restoran Viking s velikom terasom na uživanje u morskim specijalitetima uparenim s lokalno proizvedenom malvazijom.

Osim malih proizvođača, autorica se osvrnula i na fine dining scenu pa tako posebno ističe chefa Jeffreyja Vellu iz rovinjskog Cap Aurea, a kao dobru preporuku za hotel navodi također rovinjski Grand Park Hotel. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:03