To još nismo doživjeli

Pogledajte današnji otužan prizor najljepše i najveće zagrebačke ribarnice na Dolcu

 Privatna arhiva
Novi Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini primjenjuje se i na tržnicama koje sada izgledaju potpuno drugačije nego što smo navikli

Kako vam je poznato, s prvim danom srpnja na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini kojim se određuje zabrana rada nedjeljom koji se osim na trgovine, trgovačke centre i pekarnice odrazio i na tržnice. Stoga su oni, koji su posljednjih vikenda nedjeljom posjetili neku od tržnica u Hrvatskoj, već doživjeli otužne scene praznih štandova. Omiljenih kumica i prodavača voća, povrća, mesa, jaja i ribe iz nedjelje u nedjelju je sve manje.

No to, naravno, ne čudi jer se isti gore spomenuti zakon odnosi na sve trgovce, pa i na one koji rade na tržnicama te su i oni morali odlučiti koliko će nedjelja godišnje raditi. A ova nedjelja očito nije bila izbor za oko 20 prodavače ribe i plodova mora na najljepšoj i najvećoj zagrebačkoj tržnici - Dolac.

image

Od svih prodavača ribe na Dolcu, danas je radila samo jedna ribarnica

Privatna arhiva

Simbol grada Zagreba, kako kad turistički promoviramo metropolu volimo nazivati Dolac, danas je, naime, izgledao pusto, pogotovo kad je ribarnica u pitanju. Tek je jedan štand radio i za njim prodavačica ribe i dva kupca. Zgroženi prizorom bili su kako kupci tako i prodavači i konobari u obližnjim objektima koji su odabrali raditi ovu nedjelju na Dolcu.

image

Prazni su pultovi na zagrebačkoj ribarnici

Privatna arhiva

"To jednostavno morate vidjeti i poslikati za novine. Stvarno tužan prizor...", uputio nas je jedan gospodin i sam u nevjerici koliko je čudno i, prema njegovim riječima, tužno hodati tržnicom koja je oduvijek slovila za srce našeg najvećeg grada.

image

Ovakve prizore očekuju gosti našeg grada, no danas nije više tako

Paul Prescott/Shutterstock

I na platou gdje se prodaju voće, povrće i mliječni proizvodi je crvenih suncobrana bilo manje nego inače, jer - čemu? Trgovaca je ionako bilo manje nego inače. O donjem dijelu tržnice da i ne govorimo. Od svih onih mesnica koje možemo naći na Dolcu, radile su tek tri, a i kumica s jajcima i mliječnim proizvodima bilo je manje nego prstiju na jednoj ruci. No zato turista ima na svakom koraku. I oni se penju stubama prema tržnici i onda zbunjeno gledaju lijevo i desno gdje je sve ono šarenilo i bogatstvo koje reklamirmo u turističkim prospektima, na društvenim mrežama i sajmovima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:44